Minden napra egy film

Minden napra egy film

Narcos

3. évad

2019. február 10. - BBerni86

Kartell ellen harcolós, politikai érdekes, korrupciós.narcos.jpeg

Kolumbiában az után sem köszöntött be a béke, hogy Escobar a föld alá került. Mert jött egy újabb kartell, aki nagyon sütögette a pecsenyéjét. A Cali Kartell. Ám ők már egy más világot képviseltek: inkább üzletemberek voltak illegalitásban, mint olyan excentrikus figurák, mint Escobar. A tervük is kész a kiszállásra, megvettek mindent a politikusoktól. Még fél év, aztán leállnak. Addig a maximumot keresik, hogy aztán legális üzletbe fogjanak. Minden vagyonuk megtartják, pár hónapot ülnek és vár az édes élet. Pena nem engedheti, hogy ilyen könnyen megússzanak mindent. A nyomukba ered, gyakran a főnökeit is utólag értesítve a dolgairól. Szerencséjére Salcedo, a biztonsági főnök, akit nem engedtek kiszállni, és egyre mélyebbre akarnak rántani a kartell életbe, a főnökei ellen fordul és Pena kap egy esélyt nyerni.

Kell egy kis szemléletváltás, ez már egy másik játszma. Egy másik sorozat, ami elég jól áthozta az első két évad erőségeit. Valahol még a történetben is biztosítva van a folytonosság, ha pár szereplő most el is tűnt a semmibe. Pena jön, de mi lett a társával? Azt rejtse jótékony homály! Most fókusz van a Cali Kartellre.

Aki nem látta az előzményeket, nem veszít semmit. Újra felépítik a szereplőket, azokat is, akiket már a korábbi évadokban is szerepeltettek, akár többet is. Mivel Pena ügynök kerül az előtérbe, róla is sokkal többet megtudunk. Honnan jött? Milyen ember? Teljesen megáll a lábán a sorozat ilyen téren is.

Most erősebb az a vonal, hogy a Kartell fejeinek életét, de az utánuk nyomozó ügynököket és a tevékenységük is jobban megismerjük. Anno Escobar volt a show szíve-lelke, most osztoznak a szereplők a fókuszon. Egy-egy ponton azt is éreztem, hogy Salcedo karaktere lopja a műsort a többiek elől. Neki volt olyan lélektani útja, ami több tekintetből is érdekes. Meddig nevezheti magát jó embernek, aki dolgozik? Mikortól lesz bűnöző? Hogy szerezhetne megváltást? Mint ember, családapa, mint szakmájához értő szakember is folyamatosan kihívások előtt áll. És változik, áldozatot hoz, mozgatja a szálakat.

Ki lehet így emelni, mert a mostani bűnkirályok nem akkora arcok, mint Escobar. Máshogy kegyetlenek, máshogy kemények. Talán erőltetettnek hathat, de sokkal több közös vonást látok bennük a Billions milliárdosaival, mint pl. Escobarral.

Természetesen nem maradunk brutális megoldások nélkül sem, hiszen ez mégiscsak a drog világa, de már egész máshol vannak a hangsúlyok is.

Megnő a politika és a korrupció szerepe. Olyan háló szövődött itt a háttérben, hogy Pena az egész munkájától megundorodik, amikor végre átlátja. És a néző is könnyen így lehet vele: mi értelme az áldozatoknak, a küzdelmeknek, ha ennyire le van sakkozva és eladva minden?

A hangulat, a látvány továbbra is Netflix minőség. Ami már védjegy, valódi és filmes felvételek összemosása, most is megvan, és még mindig hatásos.

Pedro Pascal bevált főszereplőnek is. Karizmatikus, jól játszik – sokkal élvezetesebb volt az ő narrációja, mint a korábbi Boyd Holbrook prezentálásában.

Amivel kevesebb ez az évad az előzőekhez képest, az a történetből fakad. Egyszerűen nincs olyan karizmatikus szereplő most, mint Pablo Escobar.

 

Narcos - 5/4 még érdekes, jó a tálalás és Pascal is elbírja a főszerepet. Csak a sztori gyengébb.

https://www.youtube.com/watch?v=hXlsiqbhnRk

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr414610318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása