Minden napra egy film

Minden napra egy film

A Hunter Killer küldetés

2019. március 18. - BBerni86

Tengeralattjárós, elnök mentős, akciós.

Valami történt a tengeren, az orosz vizekhez közel. Egy amerikai tengeralattjárónak nyoma veszett, és a flotta sürgősen, de lehetőleg titokban ki akarja deríteni, mi történt. Mivel az orosz elnök is azon a környéken tartózkodik, egyszerre küldenek ki két egységet. A Joe Glass vezette USS Arkansas a tenger mélyét kutatja, míg egy SEAL csapat az elnöki megbeszélést kémleli ki. Mindketten meglepő adatokra bukkannak: egy orosz tengeralattjárón a_hunter_killer_kuldetes.jpgszabotázs történt, mintha az amerikaiak süllyesztették volna el. A kevés túlélőt Glass menti ki, köztük Andropov kapitányt is. A SEAL pedig végignézi, ahogy a védelmi miniszter puccsot hajt végre az elnök ellen. A két csapat új küldetésre indul: kiszabadítani az elnököt, és megakadályozni, hogy a szabotőrök kirobbantsák a 3. világháborút.

Nem esett le azonnal, de ezt a sztorit már olvastam is. Lopakodó halál lett a regény magyar címe, és a Könyvmolyképző adta ki pár éve. Vallomás: olyan rég olvastam, hogy már nem is nagyon maradtak róla emlékeim. Lehet, hogy újra kellene olvasnom…

De a filmet most láttam, és esti edzés mellett kiválóan meg is felelt nekem. Egy laza akciófilm, amit kicsit sem kell komolyan venni. Lefutja a kötelező köröket, és annyi. Se a zsánernek nem ad semmi újat, se a nézőnek. Csak egy megnézed, majd elfelejted film.

Kezdve azzal, hogy a történet nagyon mese habbal. Ahogy a puccsot kivitelezik, ahogy a háborút ki akarják robbantani. De a kevés hős, akik megmentik a helyzetet, ők is inkább Bruce Willis aranykorába illenek, mint napjainkba. Attól félek, ma már sokkal realisztikusabb, amit a Homeland mutatott, nem ez. Az egész filmben éreztem, mintha csúszott volna 20-30 évet. A 80-90-es évek termésébe sokkal jobban illeszkedne.

Ennek ellenére a kötelező akció elemeket szépen felsorakoztatja. Sorra hozza a nehéz helyzeteket, és a változatosnak tűnő akciókat. Felváltja látjuk, ahogy a SEAL csapat áll helyt, majd a tengeralattjáró legénységének hősiességét. Mondanom se kell, hogy a 4-5 fős SEAL lazán felülkeveredik a fél orosz hadseregen, ha mégis bajba kerülnek, egy hősi önfeláldozással a többiek megmenekülnek. Azt már nem is minősítem, amikor a fél orosz sereg lő egyetlen amerikai mesterlövészre, akit még csak megsebesíteni se tudnak, míg az egyetlen amerikai a nagy részüket kilövi, a maradék meg felrobban a lövész által kilőtt járművekkel együtt.

De hiába szólom le ezeket, amíg néztem, abszolút nem zavart. Mert az egész filmet se lehet komolyan venni, ez csak egy esti, szórakoztató akció, amiben nem kell semmi komolyabbat keresni. Ha valaki egy komolyabb tengeralattjárós, vagy tengeri taktikás műsort akar, a Das Boot vagy a The last ship jobb választás a számára.

Igaz, az akciójelenetek néha jobban zavartak. Korrektnek tűnik, de valahogy fura is. Gyakran éreztem műnek az akciókat, mintha a CGI nem lenne a helyzet magaslatán. Pl. amikor megérkezik az orosz romboló, és körbejárja a kamera. Az nagyon műnek hatott.

A casting nem rossz, de nincsenek olyan karakterek, hogy bárkinek erőlködnie kellett volna. Gerard Butler, Gary Oldman, Michael Nyqvist és Toby Stephens a legismertebbek benne.

Ha nem várunk tőle sokat, akkor egyszer simán nézős, még szórakoztató is.

 

A Hunter Killer küldetés - 5/3 korrekt akciófilm, de az átlagból nem emelkedik ki. A látvány, sztori is csak elmegy.

https://www.youtube.com/watch?v=4Wb5zUnLMZo

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3114691716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása