Minden napra egy film

Minden napra egy film

Perfume

1. évad

2019. március 24. - BBerni86

Nyomozós, illatos, baráti társaságos, titkos.

Katharina lába előtt hevertek a férfiak. Kamaszkorától kezdve a kisugárzása, a szépsége bárkit megszerzett neki. Most azonban holtteste megcsonkítva hever a medencéjében. A szomszédja, egyben kamaszkori barátja és perfume.jpgszeretője, Roman talált rá. Azonnal ki is borul, és a gyilkos fejét akarja. Meggyőződése, hogy kamaszkori baráti körükből valaki a gyilkos. Ebben gondolkodik a rendőrnő is, Nadja Simon. Ahogy a tagok múltjába ás, egy olyan szövetségre bukkan, amit vér és szenvedély, erőszak és hazugságok kovácsoltak. Pár különc, akikre nagy hatással volt Süskind regénye, és orrá akarták képezni magukat. Egyikükből parfümőr is lett. Ketten összeházasodtak, és súlyos traumákat rejtegetnek. Egyikük a város leghatalmasabb futtatója, más teljesen jellegtelen figura. Múltbeli bűnök és újabb gyilkosságok következnek, míg Nadja megfejti a titkot és saját magánélete is a feje tetejére áll.

A Netflix újabb dobása, nemzetközi színtérről. E parfümös sorozat a német részleg terméke, és a krimi rajongóknak kellemes csemege lehet. Kettős okból is: önmagában és a Süskind motívumok miatt. Úgy halad a Parfüm nyomában, hogy nem a Süskind regény adaptációja. Nekem már ez eladta, de annyival több is van a filmben!

Egyrészt, okosan épül a cselekménye. Tele van minden és mindenki titkokkal, a készítők el is játszanak azzal, mit tudhatunk. Sok mindent csak sejtetnek, rengeteg az utalás, de a bizonyosság annál kevesebb. Ki mit követett el és ki ellen? Még ott is, ahol tudod, hogy valami történt, nem lehetsz biztos abban, mi. Pl. amikor Thomas, Roman és Moritz elsőként kerülnek Elena közelébe. Sarokba szorítják, kérdezgetik, és valamit csinálnak vele. De mit? A cipőfűzőjét elveszik. A kamera nem mutat többet. Már ott térünk vissza, hogy visszaveszi a lány a cipőjét. Később van utalás arra, hogy Elena fel is jelenthette volna őket akkor. De miért? Megerőszakolták? Zaklatták? Vagy nem?

Egyszerre volt prűd és nagyon buja is a sorozat. Soha nem lehetett tudni, hogy megint utalás lesz, elhallgatás, vagy totálban látjuk, mit művelnek egymással. Mindez egy olyan képi világgal, hogy a képek az agyunkba égjenek. Hatásos, érzéki, nem szexuális értelemben.

Minden főhős olyan komplex és olyan motívum rendszerrel rendelkezik, hogy a teljes sorozat után is úgy érzem, vannak még titkaik és nem ismerem őket eléggé, noha sokat tudok róluk. Némelyikük iszonyatos traumákat cipel, és alig van benne olyan szereplő, akire merném azt mondani, hogy erkölcsi értelemben jó vagy rossz. Még, akit megvetendőnek és mocsoknak éreztem az elején, ő is lehet áldozat és sajnálhattam. Míg, aki áldozatnak tűnik, lehet, hogy egy szociopata szörnyet álcáz csak így magában. Nadja, aki velünk együtt merül egyre mélyebbre ebbe az ügybe, még ő is tele van olyan bonyolult, emberi hibákkal és küzdelmekkel, hogy nem lehet hősökről vagy gonoszokról beszélni itt.

Végül, a remek Süskind utalások. Behálózza az egészet, cselekményben és motívumokkal is. Különösen tetszett a parfümkészítős tematika az egész sorozaton végigvezetve.

Van egy rész, amikor minden szereplő elmondja, miről szólt a Parfüm. És mind igazat mond, de mind más szemszögből, amiben önmaguk, a saját motívumaik és múltjuk is ott van. Ennél jobban megfogni nem is lehetne, mit jelent értelmezni egy művet. Mindenkinek más és igaz.parfum.jpg

 

5/4 bár a vége miatt kissé fogom a fejem, hangulatos és izgalmas sorozat volt, nekem tetszett.

https://www.youtube.com/watch?v=dU3FSX3JjYw

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5014684884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása