Minden napra egy film

Minden napra egy film

BÚÉK

2019. április 14. - BBerni86

Baráti társaságos, kiderülő titkos, szilveszteri.

buek.jpgSzilveszter, egy baráti társaság készül együtt tölteni az év utolsó éjszakáját. Aliz a házigazda, aki aggódik kamaszlánya bulija miatt, és saját válásának elfogadásával is küszködik még. Öccse, Döme állandó szekálás tárgya a titokzatos barátnője miatt, hiszen Mártát még egyikük sem látta. Kristóf, az orvos, aki Aliz támogatója mindenben, rég gyűjti a bátorságot, hogy szerelmet valljon a nőnek. Saci és Gábor éppen küszködnek: amióta a nő visszament dolgozni, kimondatlan feszültségek vannak közöttük. Márk és Fanni fiatal pár, akik az első gyermeket tervezik éppen. Vacsora mellett szóba kerül, mennyi titkot rejtenek a mobilok. Mivel ezt a jelenlevők tagadják, Aliz játékot javasol: tegyék be a készülékeket a közösbe, és az este minden hívás, üzenet, legyen nyilvános! Nem sejti, milyen veszélyes ez a játék.

Goda Kriszta, Divinyi Réka már szállítottak kasszasikereket. Az egyik kedvenc magyar vígjátékom, a Csak szex és más semmi készítői is ők voltak. (Goda rendez, Divinyi a szkriptet írja.) 2018 év végére szállítottak egy újabb korrekt, több pontján elgondolkoztató komédiát, ez volt a BÚÉK. Az meg senkit nem zavar, hogy nem eredeti az ötlet, egy olasz sikerfilm magyarosra faragott adaptációja.

Van egy nemrég megjelent ismeretterjesztő kötet, a Mindenki hazudik. Abban azt bizonyítja a szerző, hogy napi szinten, már észre sem vesszük, és ferdítünk, hazudunk, elhallgatunk. E film alapja is e tétel köré épül. Itt ez a társaság, akik gyerekkori legjobb barátok, ismerik egymást, összetartanak, erre kiderül, hogy hazudnak egymásnak is, és bizony, komoly feszültségek maradtak eddig rejtve.

Nem akarok poénokat lelőni, de könnyedebb hazugságoktól kezdve nagyon komolyak derülnek ki folyamatosan. Lesz itt eltitkolt nemi irányultság, megcsalás, de középkori életválság is. És bizony nem csak a karaktereket, a nézőt is megcsapja, amikor ez-az kiderül és fel kellene valahogy dolgozni.

A film egy lakásban játszódik szinte végig, a szereplők szinte csak ülnek és beszélgetnek. Közbe megszólal a telefon. Unalmasnak tűnhetne, de ez a film izgalmas! Folyamatosan generálja a feszültséget, hogy mi bukkan legközelebb felszínre. Az egyik krízist még fel sem dolgoztuk, máris érkezik a következő. Annyiféle, olyan sokféle élethelyzetből, hogy mindenki megtalálhatja, akivel azonosulni tud.

Tetszett, mennyire fel tudják építeni a karaktereket, noha a történet ideje egyetlen este. Tetszett, hogy ezek az emberek nem szentek. Megengedi a film, hogy elítéljem őket, ellendrukker legyek, de akár sajnálhatom is őket.

Jót mosolyogtam a szereposztáson is. Lefedték a magyar sikersorozatokat. Szávai Viktória és Mészáros Béla a Csak színház (szintén Divinyi írta) párja volt, Bata Éva a mi kis falunkban sört csapol, Hevér Gábor foglalkoztatott szinkronszínész (pl. DiCaprio hangja rendszeresen ő), Lengyel Tamás élt aranyéletet és vált is társától, Elek Ferenc A tanárban is tanárt játszik, mint itt. A szomszéd srác is Csak színházas, itt mellékszerep, ott már ő az egyik főhős. Törőcsik Franciska a kivétel, de már ő is nevet szerzett, nem csak a felmenői miatt.

Kellemes meglepetés volt, dráma is, nem is, intelligens. Néznék több ilyen filmet is.

 

BÚÉK - 5/4 ismert színészek, feszült helyzetek, kamaradrámának is megállja a helyét, de szórakoztat.

https://www.youtube.com/watch?v=19Gj8MeStq8

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3514758835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása