Minden napra egy film

Minden napra egy film

SpoilerZóna

Két királynő

2019. május 26. - BBerni86

Mary, Skócia királynője francia férje halála után érkezik haza Skóciába. Át akarja venni az uralkodást fattyú féltestvérétől, és el akarja érni, hogy az angol királynő, egyben kuzinja, őt nevezze meg örökösének. Békére, fellendülésre törekszik, ennek szellemében építi az udvarát és írja a leveleit Angliában. Közben egy fiatal nő is, aki 3_36.jpga szerelmet is megtapasztalná, ha már beteges első férje mellett erre semmi esélye sem volt.

Elizabeth királynő mást se hall a szolgálóitól és tanácsadóitól, hogy Mary Stuart veszélyes rá nézve. Katolikus, királyi vérrel, akár még arra is számíthat, hogy megpróbálja elvenni Elizabethtől az angol trónt. Nem érzik biztonságban maguk azért sem, mert az ő királynőjük lassan kifut a korból, hogy még gyermeke lehessen. A királynő kegyencét, szerelmét, Robert Dudley-t bíztatják, ejtse teherbe és vegye feleségül. De Elizabeth nem akar férjet, ő inkább arra gondol, egy angol férjjel köti meg Mary-t.

2_36.jpgFelajánlják Marynek, hogy menjen hozzá Dudley-hoz. Ő erre hajlandó is lenne, de előbb kér egy írásos bizonyítékot, hogy Elizabeth megnevezi őt utódjának. Elizabeth, akit egy betegség elcsúnyít, erre már egyszerre féltékeny és mégis, kellene neki Mary behódolása.

A Skóciába utazó Stuartok, akik mindkét fél döntéseit átírják. Az ifjú, jóképű és szintén királyi vérrel az ereiben élő Henry Stuart, Albany hercege megtetszik a skót királynőnek. Olyannyira, hogy mindenkivel dacolva feleségül is megy hozzá. Nagyon hamar szembesülnie kell azzal, hogy mit vett a nyakába. Henry jobban vonzódik a férfiakhoz, mint hozzá. De neki örökös kell, így megtalálja a módját, hogy az ágyába csalja a férjét. A siker nem 1_25.jpgmarad el: világra jön James Stuart, a trón örököse.

Elizabeth tanácsadóinak hagyja, hogy lázongást szítsanak Skóciában. Még Mary féltestvérét is megnyerik maguknak, de Mary leveri őket.

A skót főurak jobban szeretnék, ha Mary helyett a férje uralkodna. Összeesküvést szőnek, aminek Mary egyik bizalmi emberének halála lesz a vége. Most is a nő kerekedik azonban felül, a férjét vidékre száműzi és maga uralkodik. Elutasítja, hogy bántsa a férjét. Ő James apja, akkor is, ha olyan, amilyen.

A skót főurak így még messzebb mennek. Ők végeznek Henryvel, nem csak a házát gyújtják rá, de még meg is fullasztják. Bothwell urát felbiztatják, hogy szerezze meg a nőt és vele a koronát. Erőszakkal kényszeríti házasságba a friss özvegyet, és erőszakosan el is hálja a nászt. A nép ellenük fordul, Mary-t szajhának és 4_30.jpggyilkosnak bélyegzik a férjjel együtt. Bothwell ki is akad: ő most döbben rá, a nemesség kijátszotta. Azt mondták, király lehet. Valójában a kis James nevében uralkodna a többi nemes.

Mary kijátssza az utolsó lapját: megszökik, Angliába megy. Elizabeth segítségét kéri. A két nő titokban találkozik, és kiterítik a lapjaikat. Elizabeth a szíve szerint segítene neki, de a saját trónja védelmében nem teheti. Befogadja, menedéket ad neki, de nem háborúzik érte. Mindketten irigyelnek valamit a másiktól: az anyaságot, a királynői hatalmat, amit a férfiak nem tudtak elvenni.

Zárásul látjuk, ahogy évekkel később azzal a váddal, hogy Elizabeth ellen szervezkedett, Mary-t lefejezik. De az álma megvalósul: Elizabeth halála után egyesül s skót és angol korona, Mary fia, James lesz az első közös király.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7614861424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása