Minden napra egy film

Minden napra egy film

Black Mirror

5. évad

2019. június 22. - BBerni86

Jövőképes, technikai fejlettség hatásai, elgondolkoztató.black-mirror.jpg

Chris taxisofőrként dolgozik. Mindig egy cég dolgozóira vadászik, és amikor végre sikerül eggyel elhajtania, benyújtja a követeléseit. A Smithereen főnökével akar beszélni, vagy lőni fog. Van egy története a programjáról, amit hallania kell. (Smithereens) Rachel és Jack nővérek. Rachel egy Ashley O nevű popsztár rajongója, és születésnapjára az ő MI babáját kéri. Miután Ashley kómába esik, a baba sokkolódik, és kis szerelés után valóban Ashley mása lesz, aki elindul megmenteni az eredetit. (Rachel, Jack and Ashley Too) Danny és Karl régi barátok. Születésnapi ajándékként egy virtuális, verekedős játék érkezik, de a két férfi más testben, a játékban más birkózásba fog. De az, hogy virtuális szeretők lettek, a való világban összezavarja őket és kapcsolataikat is. (Striking Vipers)

Milyen lesz a jövő? Ha nagyon le akarom egyszerűsíteni, vagy a Star Trek vagy a Mad Max világa vár ránk. A féli üres poharammal Max érkezésére számítanék, de addig el is kell jutnunk. A Black Mirror hathatósan megmutatja az odavezető utat.

Az ötödik évadban három rész érkezett, és szokás szerint mindegyikben kiemelt helyen van a modern technika, amihez képest mi éppen csak egy lépéssel vagyunk lemaradva. A valóságunk azért még nem annyira telefonfüggő, mint amit itt látunk, de éppen csak nem. Az intelligens játékok megjelenése se tűnik lehetetlennek, ahogy a virtuális valóságok fejlődése is egyre közelibb. Ez a sorozat azt mutatja meg, ami könnyen lehet, hogy pár év múlva lesz is.

A Black Mirror tudott nagyokat rúgni a nézőibe. Szemnyitó, merre tartunk. Felteszi a kérdést, hogy ez jó-e az emberiségnek. Most ez a faktora vett kicsit vissza, mert a 3 történetből csak egyikből éreztem egyértelműen, hogy a technika veszélyes. A telefonosban. A virtuális valóságosban megváltoztatja ugyan az emberek életét, de a helyén lehet kezelni. A játékbaba esetében pedig egyenesen megmentő lesz.

Kérdés, mennyire örülünk ennek az iránynak. A befogadónak így barátságosabb, könnyedebb. Nem olyan megterhelő, pont az a sokkhatás maradt el, amit az a képzeletbeli belénk rúgás okozott. Még így is okosabb, több kérdést vet fel, mint a sorozatok többsége. Nekem sikerült jól szórakoznom ezeken a részeken is, miközben az agyam is kapott táplálékot.

Kivitelben a Netflix minőség meglátszik. Jól néz ki ez a sorozat, megvan a maga látványvilága és hangulata. Letisztult, az embereken van a súly a történetben, nem a látványon. Valóban olyan, ami majdnem olyan, mint a mai, csak egy kicsivel előrébb tart.

Mivel Netflix, az sem fog meglepni senkit, hogy lehet ismerős arcokat találni a stáblistán. Anthony Mackie, aki itt sokkal hitelesebb, mint Bosszúállónak. Andrew Scott, akit sokan Moriartyként ismerünk. Topher Grace, akit már elég sok ilyen antológiában láttam, de örülök neki, jó színész, akinek nem sikerült sztárrá válnia. Miley Cyrus volt nekem a meglepetés – elsőre meg se ismertem rózsaszín hajjal. Valószínűsítem, hogy ő lesz a megosztó színésze az évadnak, de kell ez is. Egy kis médiafelhajtás, egy kis kikacsintás: nem véletlen, hogy Ashley karaktere ugyanúgy küzdött a ráerőszakolt Barbie stílus és zene ellen, amihez hasonlót Cyrus is megélhetett a saját karrierjében.

Kommerszebb ez a tükör, de attól még érdemes belenézni.

 

Black Mirror - 5/4,5 neves színészeket nyertek meg hozzá, érdekes a sztorik is, ha már annyira nem is ütnek.

https://www.youtube.com/watch?v=2bVik34nWws

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4914904156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása