Minden napra egy film

Minden napra egy film

City on a Hill

1. évad

2019. augusztus 24. - BBerni86

Bankrablós, besúgós, korrupciós, családos.

Boston, a 90-es évek elején. A városba új ügyész érkezik, aki eltökéli, hogy megtisztítja a várost a bűntől és korrupciótól. Fekete, de ambiciózus feleségével magasra törnek. Egy rosszul sikerült rablást követően az őrök eltűntek, lehet sejteni, hogy meggyilkolták őket. Senki nem beszél. Ward igazságot akar, és ez feljebb lépni is jó ügy lenne. Egyedül azonban nem boldogul, így az FBI ügynök Rohrral lép szövetségre. Ám rá kell jönnie, hogy 8_24city_on_a_hill.jpgRohr mocskosabb a legtöbb bűnözőnél, akit lecsuknak. Kettős játékot játszik vele is: sok mindenben segít neki, de közben a saját pecsenyéjét sütögeti, és folyamatosan tussolja el a mocskos ügyeit. Közben a Ryan család Frankie vezetésével igyekszik összetartani, a bűnből fenntartva az életük. Nem sejtik, hogy áruló van a soraikban.

Vannak kulcsszavak, melyekből hamar fel lehet mérni, milyen ez a sorozat. Boston. Korrupció. Bűnözők. Ben Affleck. Noir. Nem sok kellene, hogy egy Dennis Lehane regény adaptációjában érezzem magam. A sztori különben Affleck ötletéből készült, aki eléggé vonzódik az ilyen témákhoz, helyszínhez és Lehane adaptáláshoz.

Sok tekintetben nagyon egyben is van a sorozat. A cselekménye sokirányú, és változatos. Ugyanúgy elfér benne a nő öntudatra ébredése, akit gyerekkora óta elnyomtak és zaklattak, mint a rablások dinamikája, a családi konfliktusok, vagy éppen az igazságszolgáltatásban burjánzó korrupció. Az egyes karakterek kötik össze a történeteket, és így összeadódik az egész a város rajzává, fenn a hegyen. A mocskos Boston.

Ez a mocsok az, ami az én gyomromnak túl sok volt. Azt sem szeretem nézni, hogy egyesek mindent megúsznak, de ahogy itt művelték, az különösen sok volt. Korrupt volt itt a rendszerben mindenki, aki mégsem, annak meg szívás lett az élete. Rohr komolyan meg tud úszni gyilkosságot, fenyegetést, nemi betegséget és viszonyokat is? A jólelkű, mindenki által kedvelt papról kiderül, hogy hobbija a csinos, gyülekezetébe tartozó nők zaklatása? A testvérén élősködő, a saját életét abszolút elszúró srác gond nélkül feladja a testvérét, akinek köszönhetően még életben volt? Van egyáltalán olyan szereplő itt, akinek nincs vaj a fején? Ha nem korrupt még, tennie kell megkérdőjelezhető dolgokat, és még azzal sem nyerhet. Egyszerűen részről részre jobban lefárasztott ez a sok mocsok. Lélekromboló.

Látványra visszaköszön ez a sötétség. Nincs egy derűs kép sem a részekben, itt minden szürke és nyomorult. Abszolút noir hangulat uralkodik, csak annak menő elemei nélkül. Nincs végzet asszonya, magányos és cinikus nyomozó, csak a bűn és a mocsok.

A színészei azok, akik miatt oda lehet ragadni a képernyő elé. Sok jó karakter van ebben a sztoriban, és meg is találták hozzá a színészeket. Kevin Bacon ritkán kap ennyire negatív karaktert, és durván hozza is. Van benne a színész karizmájából, hiszen Jackie mindenből képes beszélni magát, de a mocsok húzásai, az emberi aljasság, amit beletett ebbe a szerepbe… Határozottan ő benne a legemlékezetesebb. Az ellenpontja az ügyész lenne, de rám kevés hatást tett. Jonathan Tucker karaktere és alakítása izgalmasabb volt, mondjuk, a színészt is jobban kedvelem, hála a Kingdom évadoknak.

Jó dolgok vannak benne, de annyira lehangoló és sötét, hogy megfelelő hangulat kell hozzá.

 

City on a Hill - 5/3,5 noir elemek jól használva, markáns szereplők. De annyira komor és bűnös az egész!

https://www.youtube.com/watch?v=byN6yQ8e9nc

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1815018846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása