Minden napra egy film

Minden napra egy film

A kokainkölyök

2019. szeptember 27. - BBerni86

Kamaszos, jobb életért küzdős, szegény környezetből kitörni próbálós.

Rick már a születésekor rossz lapokat kapott a sorstól: nem kívánt gyermeke lett egy párnak, akik hamar szét is mentek. Rossz környéken, szegénységben kellett boldogulnia, miközben az anyja lelépett, a nővére drogos lett, az apja pedig fegyvereket árult drogdílereknek apróért. Az FBI megkörnyékezi, hogy informátor legyen. Még arra 9_27a_kokainkolyok.jpgis biztatják, hogy a bandába illeszkedése végett áruljon drogot, a pénzt is megtarthatta. Kamaszként, 15 évesen került ebbe a világba. Ugyan sikerül kiszállnia, de egy alkalmi kapcsolatából lánya születik, és otthon is rossz a helyzet. Ki akar törni, de ennek csak egy módját látja: nagyban droggal foglalkozni. Az apját is rábeszéli az üzletre, és elkezdik összerakni a családjuk, miközben drogot árulnak.

Megtörtént eset az alapja, de ezt most nem érzem egy érdekes történetnek. Egy kamasz, aki elkezdett nagyban drogot árulni? Folyton ezt látom az amerikai filmekben. Vagy a rendőrök próbálnak tenni ellene, vagy bandaháborús film, de lehet iskolai dráma is: visszatérő elem, hogy a külvárosok szegény kamaszai ezt látják a kiútnak. Elmennek drogárusnak. Azért lenne ez különleges, mert Rick fehér volt, nem fekete? A szegénység bőrszíntől függetlenül csapda.

Ami érdekes lehetett volna, hogy milyen szerepe volt az FBI-nak abban, hogy a kamasz erre az útra lépett. Az érdekelt volna, mennyire kihasználták a srácot, hogyan szegték meg az ígéreteiket, miért lett az a fiú sorsa, ami. De a film nem erre tette a hangsúlyt.

Nagyon nem is tetszett, hogy egy hosszú filmről van szó, lényeges elemeket mégsem mutat be. Az teljesen kimarad, milyen birodalmat épít Rick, aminek az apja is katonája lesz, nem vezetője. Még csak az se volt tiszta, hogy mennyire emelkedett ki a fiú, milyen szintre ért el az alvilágban. Az is eléggé zavaros lett a végén, hogy miért kellett börtönbe mennie, amikor az FBI alkut ígért neki. A sorok között ez-az benne van, de amilyen szókimondó a film egyes területein, itt annyira volt szűkszavú.

Nincs izgalom a filmen, csak nyomor. Az egész környék, a benne lakók is nyomorultak. Nincs is szimpatikus szereplő benne: ha mindenki még nem is korrupt és romlott, a felelőtlen simán benne van. Nincs benne egy szereplő sem, akinek legalább minimális esélye lenne arra, hogy a jelenleginél jobb élete lesz.

Nem izgalmas a cselekmény, nincs benne semmi feszültség. Elvileg komoly tétek vannak, az egész életüket meghatározó történések, de ennek nem érezni a súlyát.

Helyette a karakterdrámát látjuk: ki mennyire rontotta már el az életét, milyen mélyen tart most. Már a fiatalok élete is csak szenvedés, és az idősebbeknek sem jobb. Annyira kilátástalan az egész film. Azt mutatja meg, hogy Rick eleve hajlamos volt rossz döntéseket hozni, és a törvény – bűn mezsgyéjén egyensúlyozott. Az FBI adott neki egy lökést, onnantól kezdve már nem volt megállás a lejtőn. De már a film elején látjuk, hogy ez lesz a vége. Csak az FBI szemétsége a plusz, ami alig került bele a filmbe.

Semmit nem ment, hogy milyen színészek játszanak benne. Richie Merritt már kinézetre is ellenszenves volt, Matthew McConaughey karaktere is olyan semmilyen. Lehet még benne ismerős arcokra bukkanni, de olyan utálatos mindenki karaktere…

Minden téren csalódás volt, ezt csak untam. Hiába McConaughey is.

 

A kokainkölyök - 5/2 lehangoló és érdektelen is a történet, a cselekmény helyett a karakterdrámán a hangsúly.

https://www.youtube.com/watch?v=qns48PtK2io

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5415173776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása