Minden napra egy film

Minden napra egy film

Az igazság oldalán

1. évad

2019. december 15. - BBerni86

Jogi, ártatlanokért síkra szálló, gyilkosságos.

Madeline és a bátyja, Levi 10 évet töltöttek börtönben ártatlanul egy középiskolás barátjuk meggyilkolásáért. Kiszabadulva Madeline elvégezte a jogot, és az ártatlanul börtönben szenvedők védangyala lett. Levi ellenben talajt vesztett, küszködik egy állás megtartásával és a józansággal is. Rosemary ügyét egyikük sem tudta feledni, és 7 év elteltével egyesítik erőiket, hogy megfejtsék, ki ölte meg a lányt. Az egykori ügyész magasabb pozícióba vágyik, és Madeline legyőzése lenne a győzelmet jelentő diadal. Így miközben titokban ő is az ügyön dolgozik, a tárgyalóteremben is rendszeresen összecsapnak. Madeline képviseli többek között az anyát, akit kislánya meggyilkolásáért ültettek le, vagy a halálra ítélt fiatalembert, aki rosszkor volt rossz helyen.12_15az_igagzsag_oldalan.jpg

Az ügyvédes sorozatok az egyik gyengém. Pláne, ha az amerikai jogrendszerben játszódik a műsor, ahol ott van az esküdtszék. Nem véletlenül kattantam rá pár éve a Bull című sorozatra is, ami arra fókuszált, hogy az esküdtszékre hogyan hassanak az eljárás során.

Az igazság oldalán is a jog útvesztőibe vezeti el a nézőket. Olyan ügyeket tárgyalnak újra és keresik az igazságot, amikor nem az lekövető kapott büntetést a tettéért. A főszereplőnek ez személyes küldetés is, hiszen maga is elszenvedett ezért egy komoly, évekig tartó traumát. A gond az, hogy nagyon kevésszer mutatta azt a sorozat, hogy azért ennyire nem egyszerű senkinek sem a dolga. Madeline itt beszél a lehetséges ügyféllel, hisz neki és máris ezerrel dolgozik az ügyén. Egyetlen egy olyan rész volt, amikor rossz volt az ítélőképessége, és szabadlábra segített jutni egy gyilkosnak. Ha nem is ebből akartam volna többet látni, de legalább egyszer-kétszer utasíthattak volna vissza ügyet azzal, hogy helyes volt a bírósági döntés, valóban az került börtönbe, akinek oda kellett jutnia.

Ehhez kapcsolódik a sorozat végére már idegesítő lelkesedése jobb szó íján. Madeline karaktere annyira hisz a küldetésében, hogy nem egyszer vannak monológjai arról, hogy mit és miért kell tennie. Annyira… mesterkélten naiv és hősies, hogy több részt egyben megnézve ez egyszerűen zavaró. Mintha ilyen könnyű lenne fekete-fehér helyzetté redukálni mindent.

Igaz, az ügyek legalább változatosak. Mindenféle eset kerül elő, bár a legtöbbször van benne gyilkosság is, de azok több motivációval történtek. Mindig van egy kis nyomozás, és látjuk a tárgyalóteremben történteket is. Popcorn szinten tartották az egészet, így annak ellenére szórakoztatónak éreztem, hogy a fenti kifogásaim végig megvoltak.

Az átívelés sem lett a kedvencem. Valahogy furán néz ki, hogy 17 évvel a történtek után derítik fel az ügyet. Mit csináltak korábban? A végére a megoldás is… nem egy komoly, hanem egy guilty pleasure szappanoperás megoldás.

A karakterek többsége szerethető, és viszonylag jó stábot is szedtek össze a sorozathoz. Aki sorozatfüggő, sokakat talál majd ismerősnek. A búra alatt, a Frequency, a Frasier, a BrainDead és más sorozatok egy-egy fontos szereplőjét is ki lehet szúrni a főszereplők között. A kedvencem különben a csapat magánnyomozója lett, aki humort is csempészett az esetek megoldása közé a részekbe.

Nem lett a kedvenc jogi drámám, de jogi szappannak remekül bevált.

 

Az igazság oldalán - 5/3,5 az átívelés és a sok naiv, nézőknek szóló szónoklat mellett azért szórakoztató is volt.

https://www.youtube.com/watch?v=u102a5ytL5s

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9415353086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása