Minden napra egy film

Minden napra egy film

Castle Rock

2. évad

2020. január 25. - BBerni86

Pszichés beteges, feltámadós, szektás, családi krízises.

Anya és lánya az egész életüket városról városra meneküléssel töltik. Annie pszichés beteg, a szakmáját tekintve ápolónő. Az új helyen könnyen elhelyezkedik, és a kórházból összelopja az állapotát visszafogó gyógyszereket. Majd költöznek. A kamasz Joy azonban már belefáradt ebbe az életmódba, és az anyja titkai is egyre inkább irritálják. Ki volt az apja, miért nem maradhatnak egy helyen? A kocsijuk Castle Rock mellett robban le, 1_25castle_rock.jpgkénytelenek a városkában maradni. Annie titka egy helyi férfi kezébe jut, a nő a lányát féltve végez a férfival, és ezzel valami természetfeletti sötétséget hoz vissza a városba. Emberek, akiknek halottnak kellene lenniük, visszatérnek, és megváltozott személyiséggel élik az életük. Egyre többen vannak. Miközben Annie küzd az őrülettel, Joy a múltját keresi, a városnak egy 400 éves rémálmot is túl kell élnie.

Nem lett akkora siker a Castle Rock, mint Az első fejezete a mozikban. Azért annyira ment, és annyira divat most King történeteket filmesíteni, hogy elkészülhetett a 2. évad is. Volt egy ötlet, amivel el lehetett adni: az egyik legismertebb King karakter előtörténetébe kapunk betekintést. Annie, a Tortúra rajongója, aki igencsak megkeserítette kedvenc írója életét.

Mivel itt a karakter jóval fiatalabb, még egy más ember, nem szabad a Tortúrát keresni a sorozatban. Ugyan a végére már látjuk Annie személyiségében az új és végzetes rögeszmét, de ez még nem annak a története. Itt Castle Rock világával kellett őt összehozni.

Valamennyire zavart is, hogy az előző évadhoz képest hol vagyunk. A Kölyök/Angyal karaktere már nincs a börtönben, de most akkor az első évad után vagyunk, vagy azzal párhuzamosan, vagy mi van? Ezen felül is voltak olyan húzások benne, amivel nem tudtam mit kezdeni. Elsősorban az Angyal karaktere miatt. Mintha teljesen más lenne, mint az első évadban. Ez a jövőbeli énje? Vagy valami egészen más, egy másik dimenzió szülötte? Mi köze a fiúhoz az előző évadból? Túl sok kérdés van, és a sorozat semmire nem adott választ. Ez kifejezetten zavart.

A történet alapvetően két irányban halad és fejlődik: Castle Rock 400 éves rémálma visszatér kísérteni a maga beteg módján, és Annie titka. Az összekötő kapocs Joy lesz, aki mindkét történetben fontos szerepet kap. Az elején Annie vonala a fő, nagyon lassan bontják ki a másik szálat. A végére viszont az veszi át a vezetést, és akciót is hoz a pszichés rémségek közé. Jobban is tetszett, mint amikor Annie hadakozott a hallucinációkkal.

Lizzie Caplan nem Kathy Bates, de korrekten szétesett a vásznon. Ebben a megformálásban Annie nem ördögi, hanem pokolian beteg. Bates félelmetes tudott lenni, Caplan sokkal sebezhetőbb, önhibáján kívül rossz embert hoz. Ez az Annie nem személyiségében torz, hanem a betegsége miatt. A pszichózis süt róla meggyőzően Kaplan alakításában, nem a gonoszság. Még a végén is, amikor már Paul rajongója és beindul a teljes elborulás, inkább betegnek láthatjuk, mint elvetemültnek.

Mellette Tim Robbins kellene, hogy bevonzza a nézőket. Neki különben is megvan a története King világaival, és belsős poén lehetne az is, hogy játszott olyan karaktert, aki a filmben emlegetett börtönben ült. Ehhez képest alig emlékszem rá a filmből, nagyon súlytalan a jelenléte. Ami megmaradt belőle, hogy mennyire télapós lett itt a külleme.

Látványra korrekt, és a múltbeli szálakkal valami sötétebb, már szinte ijesztő hangulatot is sikerült beemelniük. De azért nem igazi horror, az első évadban sokkal hátborzongatóbb jelentek akadt. Ez közelebb van a misztikus thrillerhez, mint horrorhoz.

Arról még nem láttam hírt, hogy a 3. évad berendelést kapott volna. Ha másért nem is, a sok kérdésem megválaszolása végett örülnék neki, ha lenne. Majd kiderül…

 

Castle Rock - 5/3,5 a végére tempós, izgalmas, de a cselekmény furcsa. Sok a kérdőjel. Caplan jó volt.

https://www.youtube.com/watch?v=9bytPaQ5I8U

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6815426722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása