Minden napra egy film

Minden napra egy film

Rambo 5.

Utolsó vér

2020. február 20. - BBerni86

Családi rejtélyt kutatós, kartelles, leszámolós.

John Rambo a családi birtokot tartja életben: lovakat tart, gazdálkodik. Felnevelte egykori barátja lányát, aki most készül egyetemre és az utolsó ember a világon, akihez az egykori katonát komoly érzelmek fűzik. Mindennapjait legfeljebb egy-egy természeti katasztrófa zavarja meg, amikor segítséget nyújt a mentőcsapatoknak. Gabriela még az egyetem előtt szeretne az apjával is találkozni, megérteni, miért hagyta el a lányát, Rambo hiába mondja 2_20rambo5.jpgneki, hogy ez nem vezet sehova és az apja rongy ember. A lány Mexikóba szökik, az apja nagy csalódást okoz, és hagyja, hogy a barátnője vigasztalásul elvigye egy buliba. Nem sejti, hogy az egykori barát tálcán kínálja őt az emberkereskedőknek. Rambo a lány megmentésére siet, olyan készségeket idézve fel, melyeket rég pihenni hagyott magában.

Ez a Rambo már nem messze nem az a karakter, aki bevonult a filmtörténetbe. Tulajdonképpen egyetlen dolog köti ezt a karaktert és ezt a történetet Stallone ikonikus filmjeihez: a hős neve John Rambo és nem John Smith. Bár, amennyi köze van a korábbiakhoz, ha simán Utolsó vér a címe és a szereplő neve nem Rambo, akkor is ugyanígy működik benne minden. Vagy nem működik, nézőpont kérdése.

Azt hamar elengedtem, hogy az eredeti sztori bármilyen nyomát keressem. A karakter örökölt meg annyit, hogy még nyomasztják a háborúban történtek, gyászolja az elesett barátokat. Ám minden más téren új lapot nyitottak és saját történetet meséltek el. Így az is könnyeden meg tudja nézni és mindent érteni is fog, aki még egyetlen Rambo filmet sem látott életében.

A történet lineárisan elmesélt és nagyon egyszerű: a nevelt lányt elrabolja a kartell, az egykori katona szabadítóakcióba kezd, majd jön a bosszú ideje. Olcsó akció, minden bonyolítás nélkül. Az erő dominál benne, nem az Elrabolva vonalát követi, amiben azért komolyabb munka volt az elrabolt lány nyomára bukkanni és levadászni az emberrablókat. Itt mondhatni helyben van minden, és a kartell is házhoz megy.

Intellektuális kihívást ne várjon senki itt!

Inkább az a gond, hogy a film teljes első fele azon a határon egyensúlyoz, ami a röhejes mellett terül el. Nem is mindig sikerül megmaradni a határon, vannak átbillenések. Közben olyan emeletes párbeszédek vannak benne, hogy fájdalom volt hallgatni. Eleve, már az idióta ötlet, hogy a kartell megkínozza Rambót, de életben hagyja. Minek játszani vele, ha olyan könnyen lecsaphatták volna, mint a legyet? Persze, a történet miatt kellett, akkor miről szólna a film, de végig idiótáknak vannak beállítva a kartell tagok, vezetőséggel együtt. Azt se hinném, hogy a vezető személyesen megy ki egy bosszúhadjáratra, amikor egész sereg áll a rendelkezésére. Az, ahogy Rambo megváltó komplexusban szenved, szintén idegesítő. Most komolyan, az miért lenne az ő hibája, hogy a nyomorult szalad a vesztébe, amikor határozottan figyelmeztette és segítő kezet is nyújtott? Van, akit magától nem lehet megóvni.

A történet, ha nem is teljesen unalmas, de közel áll hozzá. Nem egyszer volt olyan érzésem, mintha az Elrabolva mexikói változatát látnám, csak minden értelmet nélkülözve.

Ami mentette, amit lehetett: a film vége. Értelmet abban sem kell keresni, de roppant hangulatos és stílusos lett, ahogy Rambo leckét ad a kartell rászabaduló egységeinek. Amilyen csapdákat gyártott, nem egyszer eszembe jutottak a betörők és Kevin, csak itt véresebb volt a végkimenetel. Az alagútrendszerébe felépített halálcsapda volt a film legmaradandóbb élménye.

Most annyira nem is zavart, hogy Stallone mennyire öreg már akciószínésznek. Itt legalább egy ponton azt látjuk, hogy sebezhető és nem legyőzhetetlen.

Nem egy emlékezetes film, de egyszer meg lehetett nézni a leszámolás miatt.

 

Rambo 5. Utolsó vér - 5/3 a film nagyja gagyi, olcsó akció és dráma, de a végső leszámolás hangulatosra sikerült.

https://www.youtube.com/watch?v=GK04ziq7emc

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1715482888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frank99 2020.02.21. 16:49:06

Hány éves a blogger?

Yo! Maaan! 2020.02.22. 22:25:29

Tök mindegy, hány éves. Én 47, szeretem a Rambo filmeket, de ez tényleg eléggé sekélyes lett.

gabroca 2020.02.23. 18:03:34

@Yo! Maaan!: semmi nem mindegy...szar az egész Stallone - úgy ahogy van emberileg. arcilag, színészileg. Nem egy Arni tipus...:)

Fortress_ 2020.02.24. 15:00:29

A baj ezzel a résszel, hogy teljesen franchise- és stílus idegen. A minőség az előző epizódban sem montható túl magasnak, de ott alapvetően egy Rambo mozit láthatunk. Itt nem. És így már az említett alacsony minőség is bántóvá válik.
süti beállítások módosítása