Minden napra egy film

Minden napra egy film

21 Bridges

2020. március 12. - BBerni86

Rendőri bevetéses, hajszás, korrupciós.

Andre Davis sorsa már kisgyermekként eldőlt. Az apja köztiszteletben álló rendőrtiszt volt, aki szolgálatteljesítés közben vesztette életét. Andre az ő pályáját folytatja, és válik már fiatalon hírhedtté arról, hogy nem fél a fegyverét sem használni. Ha kell, ő kilövi a bűnözőket. Ő kapja az esetet, amikor egy betörés mészárlásba torkollik. Két 3_12_21-bridges-139228.jpgbetörő némi drogot akart lenyúlni, a kiérkező nyolc rendőrt lemészárolták. Most mindenki arra számít, Andre most sem fél fegyvert használni. A menekülők Manhattanbe mennek, így Andre lezáratja a szigetet, a 21 híd zár alá kerül. A hajsza megindul, ám a nyomozó ráébred, hogy ez a történet többről szól, mint két egykori katonáról, akik pár kiló droggal menekülnek. A korrupció bugyrába sikerült belenyúlniuk, ezért akarják annyira levadásztatni őket Andréval.

Egyetlen éjszaka alatt játszódik a történet. Egyetlen hajsza az egész. Ennek megfelelően senkinek nem kell agyafúrt csavarokra számítani – itt nem az agyunkat akarják dolgoztatni. Egy tesztoszteronnal teli, gyors film, ami elsősorban férfi nézőkre van szabva.

Ez benne van a történetben is. Az érzelmek minimálisra vannak csökkentve, a legtöbb karakter olyan, mintha nem is érezne, csak robotként keringene a neki kijelölt pályán. Senki nem áll neki az érzelmeiről beszélni, még a haláluk és a komoly, jellemüket meghatározó traumák is szárazon elénk vannak borítva. Nem mintha annyira érzelmek kellenének ebbe a filmbe, de azért fura volt, hogy mindenki ugyanolyan faarccal vesz mindent, és ugyanúgy tudomásul veszik a haláluk, lebukásuk, stb. kiborulás nélkül.

A csavar azért már ennél egy fokkal bonyolultabb. Az hamar kiderül, hogy ez a történet nem csak a drog eltulajdonításáról szól. A rendőrség berkein belül sem stimmel valami. De nincs a korrupció után nyomozás, mondhatni, a nyomozó ölébe csöppen a megoldás mindenre. Azon sem lehet meglepődni, ki a korrupt rendőr benne. Mivel annyira kevés rendőr tűnik fel úgy a filmben, hogy a nevét és a beosztását is ismerjük, elég kevés lehetőség van. Maximum a félig bűnöző válásnak az indoka lehet a nem megszokott, de azt is hallottam már más filmben is, nem okozott semmilyen meglepődést. Inkább naivnak találtam, hogy így akarnak bérkiegészítést maguknak a kemény munkájukért. Mintha nem ütné egymást a kettő: azzal egészíti ki a becsületes, lelkiismeretes rendőri munka bérét, hogy azt csinálja, aminek a meggátolására felesküdött? Kb. mintha nagy állatvédő lennék, de mivel így keveset keresek, a szabadidőmben illegális kutyaviadalokat rendeznék.

Az azonban jól néz ki, ahogy a hidakat zárják és a film szavaival élve kékre festik Manhattant. Korrekten lövöldöznek, menekülnek benne, míg a rendőrök a nyomukban vannak. Akciós fogócska, ami működött is. Nem olyan látványorgia, mint egy blockbuster, de azért benne van, aminek egy akciófilmben ott a helye.

Még az is jó ebbe a zsánerbe, ahogy Andre Davis kiáll a becsület mellett. Fizikailag, jellemben is olyan tartása van, ami egy ilyen akciófilm főszerepéhez kell. Ugyan zavarhatna, hogy Boseman marad a kaptafánál, és ugyanazt a jellemet hozza, amit a Fekete Párduc bőrében is, de jelenleg az a védjegye, kétlem, hogy most kezdene el kísérletezni nagyon más figurákkal. Jól áll neki, hiteles benne, és ennyi most elég is volt.

Az már szomorúbb, hogy mellékszerepekben milyen színészek kényszerülnek tulajdonképpen csak végszavazásra. Van benne egy Oscar-díjas JK Simmons, mennyiért, két jelenetért? El se akartam hinni, hogy ennyi volt a jelenléte a filmben. (Igaz, Sienna Miller se járt jobban, de ő negyed akkora név sincsen.)

Ha éppen valami macsó, egyszerű filmre vágyik az ember, ami ráadásul többnek is néz ki, mint ami, ez ideális választás lehet. Zsánerében korrekt, csak nem okos.

 

21 Bridges - 5/4 akciófilmnek korrekt, az értelmi részeket nézve már kevésbé vagyok elragadtatva tőle.

https://www.youtube.com/watch?v=BVZDhunTrYA

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3115514084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.09.24. 15:45:53

izgalmas, feszített drogos, rablós krimi. Nem is értem, hogy miért nem lett nagyobb siker, mert simán megérdemelné.
Az eleje valami komolyabbat ígér, de aztán a konkrét eset lendülete elviszi a felvetett szálat.
A műfajban továbbra is Az utca királyai a legjobb.
jah, és #WakandaForever
süti beállítások módosítása