Minden napra egy film

Minden napra egy film

Váratlan vendég

2020. március 20. - BBerni86

Múlt titkait felfedős, családi, nyomozós.

A gazdag Briling családban eljegyzést ünnepelnek: a család lánya fog hozzámenni a hasonló szektorban ténykedő, ráadásul nemesi származású Croft család örököséhez. Már végeztek a vacsorával, amikor a szobalány 3_20varatlan_vendeg.jpgegy vendég érkezését jelenti be. A férfi felügyelő, és egy haláleset kapcsán akar elbeszélgetni a család tagjaival. Elmondja, egy fiatal nő ezen az éjjel öngyilkos lett, és őket terheli érte a felelősség. A lány egy naplót hagyott hátra, amelyből világosan kiderül, ki és mit követett el ellene. Ahogy sorra szedi ki a családból a történeteiket, ők maguk is szembesülnek vele, hogy az önzésük, kicsinyességük és kegyetlenségük hogyan járult hozzá egy másik ember tönkretételéhez. Ráadásul számíthatnak arra is, hogy ebből az esetből hatalmas botrány lesz.

Akinek bejött a 13 okom volt (a regény vagy a sorozat első évada), nekik nagy valószínűséggel feküdni fog ez a film is. Tulajdonképpen ebben is ugyanaz történik: egy fiatal nő öngyilkos lesz, és a hátrahagyott napló alapján az oda vezető útra terelő emberek szembesülnek a tetteik következményével.

Azonban maga a történet más. Ez egy kosztümös film, még az I. VH előtt játszódik. A szereplői sem kamaszok, hanem két előkelő család sarjai és Eva, a szép és fiatal teremtés, aki a játékszerükké válik. Inkább társadalmi üzenet van ebben, nem kamasz témakörök.

A történet egyszerre lineáris és flashback elemekkel teli. A jelenben van az eljegyzés, majd a felügyelőnek tett vallomások. Mindenki elmondja a maga történetét a lányról, akit mindegyikük más néven ismert. Ám a felügyelő úgy alakítja az eseményeket, hogy a családtagok olyan sorrendben mondják el a történeteiket, hogy a múltbeli események időrendje is folytatólagos legyen.

Vagyis, az apa kezdi a sort, aki elmondja, mit tett ő Evával. Következik a lánya, aki már egy más élethelyzetben látta viszont, és így tovább. Mindig tett után jön a következmény – a megváltozott helyzetben újabb esemény történik, és máris újabb helyzetben találja magát a lány. A nevét is azért változtatta meg, mert igyekezett alkalmazkodni és mindig újrakezdeni. Amíg már ott nem tartott, hogy nem volt hogyan tovább.

A lány ellen elkövetett tettek változatosak: a férfié, akinek addig kellett egy szerető, amíg nem akart nősülni és csak szórakozhatott kötöttségek nélkül. A gazdag lányé, aki gondolkodás nélkül tönkretette más megélhetését, féltékenységből és mert rossz kedve volt, amit könnyű volt egy védtelen alkalmazotton levezetni. A gazdag gyárosé, aki minden fillért a fogához ver, és bármire kész, hogy ne kelljen többet fizetni a munkásainak, mint a minimum. Mindben benne van, hogy megtehették ezt, mert Eva alacsonyabb társadalmi osztályba tartozott, mint ők. Ugyanakkor a bűneik között nagyon emberiek és gyarlók akadnak: hány olyan esetet látni, hogy nem arra dühös az ember, akibe belerúg kettőt? De belé lehet, mert nem támadhat vissza.

Jól felépül a film, és vádirattá válik a gazdag, a többi ember mit sem törődő rétegeknek. Logikus, okosan építkezik – a színpadi múlt is visszaköszön benne, ha a visszaemlékezésekkel színesítik is a film kínálatát.

A vége az, ami kisiklott. Mintha egy kis természetfeletti vonalat is bele akarnának keverni, amire semmi szüksége nem volt a filmnek. Ahogy csörög a telefon, és a család szembesül a rideg valósággal, az éppen elég hatásos a végén.

A szereposztás is korrekt – sok feldolgozása van már ennek a történetnek, színpadon is játsszák, de ez rendben volt. Nagy sztárok nélkül is.

Kellemes meglepetés volt – érdekelne is, mennyiben más lehet színpadon.

 

Váratlan vendég - 5/4 hangulatos, Agatha Christie történeteit idézi. A végére nagyobb csavart vártam, ez fura.

https://www.youtube.com/watch?v=-U-Ng07IO0A

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6615538832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása