Minden napra egy film

Minden napra egy film

Amazing Stories

1. évad (2020)

2020. május 01. - BBerni86

Természetfelettit és reálist keverő, sorsot átíró.

Napjainkban egy fiatalember nem találja a helyét: nem szereti a családi, asztalosi céget és a szerelem se talál rá. Egy ház felújítása közben azonban különös dolog történik vele: visszakerül a múltba. Ahol megismer egy lányt, akibe beleszeret. A gettóban két lány készül egy futóversenyre, ami bejuttathatná őket az egyetemre. Amikor elmennek egy buliba, hazafelé az egyiküket elgázolják. A szelleme azonban nem tud továbblépni. A morgós 5_1amazing_stories2.jpgnagyapa kénytelen fiához és unokájához költözni. A képregényrajongó fiú szeme felcsillan, amikor nagyapja egy régi képregény szupererőt adó gyűrűjéhez jut hozzá: ez a gyűrű valóban erőt ad, ám a férfinak meg kell tanulnia, hogy nem a gyorsaság és erő tesz boldoggá. A múltból egy pilóta egy időrésen át napjainkba érkezik, de vissza kell térnie, hogy az idő ne omoljon össze. Egy kómából felébredő asszony pedig nagyon másként kezd viselkedni, mint a balesete előtt – lehet, hogy valaki más van a testében?

Újabb sorozatot igyekeznek újraéleszteni. Spielberg projektje volt a 80-as években az Amazing Stories, ami most kapott pár új részt. Mivel antológia sorozat, aminek a részei között sincsenek összefüggések egy évadon belül, előismeret nem kell hozzá.

A közös a történetekben, hogy mindegyikben van egy sci-fi elem, ami átírja a hétköznapokat. A test megszállása egy másik lélek által, időutazás, szuperképesség és szellemek. 5 részt kaptunk idén, ezekben a témákban. Talán az a baj, hogy ma már annyi ilyen történet van, és a paranormális események annyira részei a tömegkultúrának, hogy azon már nem fogunk ámulni, hogy egy mai srác visszakerül 1919-be és ott szerelmes lesz.

Valahogy minden történetnél az volt az érzésem, hogy ilyet már láttam és ismerem a helyzetet. Az időutazás és más korban szerelmesnek lenni, már annyi féleképpen fel lett dolgozva, hogy ez nagyon egyszerűnek hatott. Talán csak a keserédes vége volt egy kicsit más, de különben nem mozgatta meg az agyam. Ugyanez áll a pilótára is, aki a múltból jön a jelenbe. A szuperképesség egy olyan korban, amikor Marvel filmek robbantanak kasszát? Ugyan a családi vonal aranyossá tette ezt a részt, de 45 percben ebből a témából nem lehet a mozik mellett emlékezeteset alkotni. Szellemek, divattéma. Egy egész horror irányzat épült rájuk. Ahogy ez a testet megszáll másik lélek és titkos küldetést hajt végre – még egy egész sorozat is épült erre a koncepcióra.

Talán annak kellett volna lennie a plusznak bennük, hogy mindegyikben van egy édes, családi téma is. Egy plusz,5_1amazing_stories.jpg hagyományos értelemben vett családi filmes pozitív érzés, amitől az ember lelke simogatva érzi magát. Így mindig volt fantasztikus elem, de kapcsolódni a családi helyzetekhez tudtunk érzelmileg. Anya-lánya kapcsolatok, házasok közti kapocs, apák és fiúk, testvérek közti szeretet. Az érzelmi töltet ezekben a helyzetekben volt benne. Csak itt is azt éreztem, hogy a 45 perc kevés kibontani és megütni a nézőt a történetekkel. Volt egy-egy megható pillanat, de zsebkendőt nem kell keresni egy epizódnál sem.

Látványra korrekt. Nem a CGI adja el, minden részben fontos az emberi oldal és kapcsolatok, de nem néz ki rosszul a sorozat.

Nem szerződtettek bele sztárszínészeket, de a sorozatnézőknek lesznek ismerős arcok benne. Dylan O’Brien múltba utazik Teen Wolf és Útvesztő mozik után. Josh Holloway a Lost rajongóknak lehet leginkább ismerős. De akadnak természetesen mások is. A közös az, hogy egyik sem olyan csillag, akinek a neve eladná a műsort, de az arcuk be fog ugrani innen-onnan.

Kellemes, abszolút nézhető sorozat, csak Spielberg neve után többet vártam volna. Bár tudom, ez sorozat, kár a mozivarázst keresnem benne.

 

Amazing Stories - 5/3,5 korrekt és nézhető, csak éppen az elképedés marad el, az igazi csoda. Kényelmes mesék.

https://www.youtube.com/watch?v=B1WlVLwvn2Y

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3715652520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása