Minden napra egy film

Minden napra egy film

Vészkijárat

2020. május 20. - BBerni86

Bosszúálló, életért futó, üzleti életes.

Thomas a semmiből jött, és mentorával együtt milliárdos vállalatot hozott létre. Elvett egy előkelő születésű nőt, akit nagyon szeret is, és akivel egy tündéri kislány szülei lettek. Ám minden a feje tetejére áll, amikor a barátja bejelenti, hogy szeretne nyugdíjba menni. Ezt követően meggyilkolják a férfit, és a rendőrség gyanúsítottja 5_20veszkijarat.jpgThomas, aki így 2 millióért az egész milliárdos vállalatot megszerezheti. A börtönből, jó ügyvéddel bizonygatja az ártatlanságát, amikor különös telefonhívást kap. Egy régi kolléga, akit halottnak hitt, visszatért és bosszút akar állni. Minden az ő műve, és meg is mondja a férfinak, ha nem fizet, végez a kislányával és a feleségével. Mivel a világ előtt Morgan halott, a rendőrség nem hallgat rá. Thomas elszökik, és igyekszik megelőzni Morgant. A múltja alakjai visszatérnek, és csak a feleségében és egy kollégájában. Fabianban bízhat.

Semmiből jött milliárdos vállalkozó, akit tönkre akarnak tenni? Elsőre beugrott a Billions, de ez azért más terep. Itt tisztábban bosszúról van szó, nem olyan játszmáról, amit Axe és Chuck vívnak már évek óta a képernyőkön. Kicsit thriller, kicsit akciófilm, a vállalati ügyek kevésbé fontosak, csak egy hátteret adnak.

Minek kellene a filmet eladnia? Mai szemmel rávágnám, hogy a főszereplőknek. Mads Mikkelsen szépen kinőtte a skandináv filmeket, és jegyzett név lett. Alexander Skarsgard olyan státuszt nem ért el, pedig próbálkozott. Még blockbuster főszereplő is volt, de az igazi áttörés nem jött el. Azért olyan szinten ő is van, hogy a nevét megismerjük, és az arca is eléggé ismert már. (Nem feltétlenül a Tarzanból, bár inkább emlékszem rá onnan, mint a True Blood évadokból vagy a rossz emlékű Csatahajóból.) Azért ebben a filmben kifejezetten fura volt egy ennyire félénk karakternek látni – amikor a végén halálra váltan azt ecsetelte, mennyire fél Thomastól, alig akartam hinni a szememnek. Valahogy nem ez a szinte ártatlan, úri gyerek karakter, ami eszembe jut róla.

DE ha már e két karakter viszonyánál tartunk. Ez az egyik pontja a filmnek, amit nem értettem. Egészen addig úgy tűnik, hogy jó barátok és Fabian a vállalat egyik olyan vezetője, aki Thomas pártfogoltja. Erre a végén jön azzal, hogy tőle fél legjobban a világon? Valahogy nem fér össze ez azzal, amit korábban láttunk belőle.

A filmben sajnos sok olyasmi van, ami több a balladai homálynál is. A semmiből rángatnak elő olyan szálakat, amelyeket ismerni kellene, de honnan? Thomas múltja, a családja – még unokatestvér is bukkan fel, utalnak valami családi balhéra, de aztán semmit se tudunk meg, csak megyünk tovább. Tele van a film olyan utalásokkal, amelyek a semmibe mutatnak. Volt is egy olyan érzésem, mintha egy folytatást néznék, aminek nem láttam az első részét. Itt erről azonban nincs szó, vagyis a szkript nem lett olyan, amilyennek kellett volna lennie. Rejtélyes helyett idegesítő, ahogy a semmiből bukkannak elő szálak, és sok mindent nyitva hagynak.

A thriller Morgan fenyegetése miatt jön létre, és annak meg is van a hangulata, ahogy a feleség és a kislány, az ártatlanok folyamatos veszélyben vannak. Került némi akció is erre a vonalra, de a hangulata jobban eladta, mint a látvány.

Thomas szökése, majd ügyködése már inkább akciófilmes, de nem egy látványfilm ez. Helyenként kifejezetten mosolyogtató is volt, ahogy a szereplők egymásnak estek. Az sem emelte a látványt, hogy nagyon sötét a film látványvilága. Valahogy tévés hatása van, és nem csak attól, hogy ahhoz képest, hogy milliárdosok és milliomosok a főszereplők, mennyire szürke és sivár környezetben élnek. (Pedig Thomas háza nem lenne rossz a sok ablakkal.)

A végére is azt mondom, a színészek miatt inkább kitartottam, mint a történet vagy a látvány miatt. Azok nagyon tévések, csak a színészek jutottak annál messzebb.

 

Vészkijárat - 5/3,5 jó színészek, a történet se rossz, de túl sok mindent hagyott megválaszolatlanul.

https://www.youtube.com/watch?v=xAh3ExNg2Ts

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4315709442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.07.08. 13:56:18

A szökevény tv film változata, csak nem orvossal, hanem pénzügyi tanácsadóval. MMnek jól áll a kor, most 14 évvel később sokkal jobban néz ki, mint akkor mikor készült.
süti beállítások módosítása