Minden napra egy film

Minden napra egy film

Romlott oktatás

2020. május 29. - BBerni86

Iskolás, korrupciós, botrányos, nyomozós.

A Roslyn az utóbbi években hatalmas változáson ment keresztül: a nem jegyzett iskola már a negyedik legjobb középiskola, és a tanfelügyelőnek célja, hogy év végére ők legyenek az állam legjobbjai. Dr. Frank Tassone az ember, akit mindenki szeret és irigyel. Egy jóképű, vonzó özvegy, aki névről ismeri a diákokat és segíti őket, ahol 5_29romlott-oktatas.jpgcsak tudja. Akiért odavannak az anyukák, de a városi fejlesztők is, hiszen az iskola sikere a környék fellendülését is magával hozta. Ő bátorítja az újságírónak készülő Rachelt, hogy még egy könnyed, semmitmondó cikkből is hozza ki a legtöbbet. Nem sejtheti, hogy a lány beleássa magát az iskola legújabb projektjébe, egy híd építésébe, ahol pénzügyi eltérésekre bukkan. Miközben Frank helyettese lebukik csalásért, Rachel is egyre több mindent derít ki. Az iskolaújság lehozza a cikket, és megindul a lavina. Kiderül, Frank mennyi titkot és szennyet őrzött. Semmi nem volt igaz, amit magából mutatott a világnak.

Meglepően hangulatos film lett az HBO alkotása, amelyben jól keveredett egy karakterdráma és az oknyomozó újságírás izgalma. Ráadásul úgy, hogy a két oldal külön futott, és mégis egységes tudott lenni.

Frank története egy igazi antihős történet. A férfi ideálisnak, tökéletesnek tűnik, de a néző folyamatosan szembesül vele, hogy mennyire nem olyan ember, amilyennek mutatja magát. Először csak kis jelek vannak, bizonyos fokig még magyarázatot is lehetne találni a viselkedésére. De minél nagyobb a lavina, annál több hiányossága derül ki. A film képes lépésenként levenni őt a piedesztálra és egyre ellenszenvesebbnek mutatni, antihősnek, miközben mégis érezni lehet a férfi tragédiáját is. Végig törtem is a fejem, mennyire azt kapja, amit érdemel. Mert igen, büntetést érdemel, és ocsmány, amit művelt. De egy fokig meg tudom érteni, miből lett elege. Ha nem annyira hiú és felszínes dolgokra sikkaszt, akkor még jobban is tudtam volna vele szimpatizálni. Így folyamatosan ingáztam, hogy kedveljem-e vagy sem. Elítéltem végül, de utálni nem tudtam. Maga a rendszer is rossz, nem csak Frank.

Mellette ott volt Pam ügye is, ami Frank története, csak kicsiben. Allison Janney miatt a film vele foglalkozó része is ütős lett. Erős jelenléte van a színésznőnek, és hitelesen játszott most is. Úgy tűnik, kifejezetten erős karakterszínésznő.

Ha már színészek – Hugh Jackman is valami olyat mutatott magából, ami teljesen új volt számomra tőle. Nem csak az, hogy Frank meleg karakter. Az, amilyen kétszínű. Van olyan jelenete, amikor lehull róla a jó Frank álarca, megváltozik a tekintete, és máris Frank, a szemétláda van előttünk. Vagy, amikor megtörik, és rádöbben, hogy mindennek annyi. Ahogy pusztán az arckifejezésében benne van a fáradtság és az öregség, a feladás… Jackman nekem mindig inkább egy vonzó arc/akciósztár izmokkal karakter volt, de most megláttam benne a színészt is. Ha már nem lesz többé Farkas, akkor is meg fog tudni élni.

A nyomozásban hihetően megmutatják, hogy nézhet ki egy ilyen leleplezés. Mennyi kutatómunka kell hozzá, és hogyan állnak össze a részletek egy történetté. Nem látványos, komoly munka, amihez nem csak tehetség, de nagyon sok kitartás és szerencse is kell. Talán nem olyan izgalmas így, de ahogy mellette futott a film más története is, jól működtek együtt. Szerettem, ahogy egyre mélyült a gödör, amely majd el is nyeli a csalókat.

Nem egy látványfilm, de a hangulata megvolt. Egy amerikai kisváros tipikus környezetét teremtették meg – különösen élveztem az olyan részeit, mint pl. a milliós beruházás, miközben több teremben is beázik a tető. Olyan… ismerős. A szép, új és fényes cuccaink mutogatjuk, közben meg minden ránk rohad. Ismerős mentalitás a saját munkahelyemről is.

A körmöm nem rágtam le, de intelligens és élvezhető film volt. Pozitív meglepetés.

 

Romlott oktatás - 5/4 jól felvezetett, érdekesen elmesélt történet, amiben Hugh Jackman egy új arcát mutatja be.

https://www.youtube.com/watch?v=mHNng3hb4co

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5815728882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása