Minden napra egy film

Minden napra egy film

Nem feledve

2020. augusztus 03. - BBerni86

Gyerekrablós, múlttal szembenéző, átkos.

Jack Bishop élete boldog. Van egy gyönyörű felesége, akinek a helyi seriff a nagybátyja. Van egy helyes kislánya, aki rajongva szereti az apját, és nem érezni, hogy szenvedne attól, hogy egy betegségben elvesztette az 8_3nem_feledve.jpgédesanyját, nem is emlékszik az asszonyra. Bár Mexikó mellett élnek, Jack nem beszél spanyolul, és nagyon ügyel arra, hogy a lányát is távol tartsa attól a másik világtól. A Santa Muerte ágazat különösen irritálja. Azonban felül kell bírálnia mindent, amikor Toby egy edzésről eltűnik. Valaki elrabolta a lányt, és Jack mindenre kész, hogy visszakapja. A saját, sötét múltját is képes újra felszínre hozni, amiben nagyon más ember volt, más értékekkel. A cél Toby visszaszerzése, de félő, hogy közben magát elveszti.

Még gondolkoznom kell, hogy ez jó film volt, vagy sem. A Penny Dreadful legutóbbi évada miatt most még érdekel is ez a Santa Muerte történet, csak éppen itt nagyon mást kaptam belőle, mint abban a sorozatban. Más jellegű ez a vallás itt, megvan benne az a sötétség is, amit a sorozatban a démon karaktere hozott.

Az biztos, hogy hangulatában valami más, és feldobja, hogy nem a szokásos szellemekkel és démonokkal nézünk szembe misztikus vonalon. A mexikói vallásról tényt szinte semmit nem tudok, filmekből és mesékből származnak az élményeim. Hát, ez messze volt a Pixar nekünk adta Coco világtól is, az is biztos.

A film meghatározó elemei a bosszú és a múltbeli énnel való szembesülés. Nem meglepő fordulat egy thrillerben, de drámákban is szeretik, amikor valakiről kiderül, hogy korábban teljesen más karakter volt. Az Erőszakos múltban Viggo Mortensen játszott valami nagyon hasonló helyzetet el, mint amit most itt kaptunk. Addig tetszett a film múlt újraértelmezős és kiderülős vonala, amíg titokzatoskodtak. Amíg a néző sem tudhatta biztosan, hogy Jack ki volt, csak láttunk pár jelet. Egy ártatlanabbat elmesélek: mindenki úgy tudja, hogy nem beszél spanyolul, pedig anyanyelvi szinten van belőle. Ahogy kimondják ki volt, miket tett, elveszik a varázs.

Párhuzamosan megy egyre mélyebbre a Toby utáni nyomozásban és a saját múltjában. Sötét a hangulat, a képi világ is, de azért nem véres vagy horror. Egy jól hangszerelt thriller, ami ügyesen használja a kulturális elemeket.

Mennyire meglepő a vége? Egy ponton már ezt vártam. Amikor kiderül, ki vitte el a kislányt, már erre számítottam. De jól van tálalva, nem nyilvánvaló, mi és hogyan fog következni.

Amivel inkább bajom volt, a bosszúálló megszállottsága. Azért vannak olyan határok, melyeket nem tudom, hogy volt képes átlépni, egy olyan emberrel, akit szívből megvetett. Azért ezt már túlzásnak is éreztem.

Jack vonala is… tulajdonképpen egy olyan tettért kell fizetnie, amit most kikényszerítenek belőle. Amiért a végén kimondják, hogy van, amit nem lehet elfelejteni és megbocsátani, azt csak azért teszi meg, mert a film ármánykodója olyan helyzetbe sodorja. Én nyomorultat még sajnáltam is, mert én tudok abban hinni, hogy lehet változni és jóvátenni a bűnöket. Ok, meg tudom érteni, a bosszúálló miért akarja, hogy megfizessen. Valóban, szörnyű dolgokat tett és jár neki a büntetés. Csak éppen a megjavult én lesz büntetve a korábbi élete bűneiért. Valahol félúton lehetne a megoldás, ami tetszett volna. Mert így igazából mindenki bűnös, és megérdemelné, hogy valaki bosszút álljon rajta.

Kellően erős a szereposztás. Simon Baker a megnyerő felével hihetőbb nekem, de más karaktert is tud. Chloe Grace Moretz nagyon gyerek még. Van Claire Forlani és Paz Vega is.

Egyszer mindenképpen érdemes volt megnézni, de igazság szerint most sem tudom, mennyire tetszett nekem a film. Talán a vége miatt. Nem éreztem igazságosnak.

 

Nem feledve - 5/4 erős atmoszférájú, kellően csavargatott thriller, amihez erős casting is összejött. De…

https://www.youtube.com/watch?v=muD6shNE6ro

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1816081844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása