Minden napra egy film

Labirintus

2020. augusztus 13. - BBerni86

Kódot kereső, játékból menekülős, barátot találó és mentő.

Frikke az anyjával és a húgával élő kamasz, akinek van egy jó barátja, aki éppen próbál összejönni álmai lányával. Éppen ezzel próbálkozik, amikor Frikke összeütközik egy alakkal, aki elhagyja a táskáját. Különös doboz van benne, melyet Frikke a számítógépre csatlakoztatva egy játékba tud belépni. A doboz fényképezőgép is egyben, amivel a tárgyakat átküldi a játék világába. Van ott egy lány, akit meg kell mentenie, átjuttatnia a 8_13labirintus.jpglabirintuson, miközben a kijáráshoz szükséges kódot is meg kell találniuk. A Csőrös karakter le akarja vadászni Nolát, aki csak Frikke csákó alakjában feltűnő karakterére számíthat. A játék komolyabbá válik, amikor kiderül, Nola valóban él, és kómába esetten hever a kórházban. A fiúnak rá kell jönnie, mibe is csöppent pontosan.

Tegnap német gyerek kaland, ma kicsit északabbra merészkedünk, és holland családi kalandfilmet nézünk. Labirintus – a címhez társulnak pozitív emlékeim. David Bowie is volt egyben koboldkirály, de akadt ezzel a címmel történelmi romantikus is – az kevésbé mély nyomokat hagyott bennem, hiába olvastam az alapjául szolgáló regényt is.

Ez a Labirintus sajnos a felejthetőbbek közé tartozik minden jó vonása ellenére is. A cselekmény, a látványvilág, az összkép is hagy kívánni valót maga után. De először talán a pozitívumokkal kellene foglalkozni.

Valóban gyerekek játsszák a gyerek szerepeket. Még csak nem is kamaszok, hanem felsősök. Kissé túlzásnak is éreztem, hogy Frikke barátja annyira barátnőt igyekszik szerezni, kicsinek néznek még ki ilyen témához. De a lényeg, nem volt olyan érzésem, hogy érett középiskolások játszanak általános iskolásokat. Az átlagnál talán egy fokkal szebbek a gyerekek is, de filmen ezért nem fogok kiakadni. Nem annyira szépek, hogy bántó legyen.

Bírom az olyan filmeket is, amelyekben valamilyen virtuális valóság jelenik meg. Ready Player One fan jelentkezik, ha nekem a regény milliószor jobban is tetszett, mint a film. Ez különben inkább az Erebosra emlékeztet, mert itt is a játék és a valóság színei keverednek és játszanak át egymásba. Vagyis, az alapötlettel ki vagyok békülve, de a konkrét cselekmény mögé nézve már kezdődnek a kérdőjelek.

1: ha a gonosz karakter nem kereste volna a kódot, mégis, mi lett volna a játék értelme? Nincs más küldetés. Keresd a kódot, hogy kiszabadulhass.

2: ha mindenki életben marad a játékvilágban, mi történt Frikke húgának macskájával? Még láttuk digitálisan mozogni, utána meg semmi. Kutyás vagyok, különben, de igazán kihozhatták volna a macskát is magukkal a labirintusból.

3: gyerekfilmhez képest durva a vége. Túl nagy büntetést kap a gonosz karakter. Nem is nagyon jut eszembe olyan, ahol ehhez hasonlóan végzetes megoldás születik a gonosz ellen.

De gyerekfilm, ezeken jobban át tudok lendülni. Nem az értelmet kell keresni benne, csak szórakozni a látottakon.

Ami azért nem működött igazán. Mert nem voltam elégedett a film látványvilágával. Nagyon érezni a virtuális valóságon, hogy kevés pénzből és nem is a jobb cégek készítették. Nem vártam a Spielberg-film szintjét, de azért ennél többet és szebbet akartam volna látni.

A karaktereket azonban kedveltem, és egy-egy mellékszereplő is jól sikerült. (Rudolfon még akkor is jókat mosolyogtam, ha szerintem nem volt következetes azzal, amit csinált. Egyszerre segített is, meg nem is. Mintha kód nélkül bárkinek lett volna esélye kimenni…)

Se ismert színész, se szép városi vágóképek. Egy kicsit ez is hiányérzet.

Nem fájt nézni, de igazán lekötni sem tudott. A végére komolyan ragadtak le a szemeim, de azt is aláírom, hogy nem normál módon voltam álmos. Hanem nagyon.

 

Labirintus - 5/3 a kivitelezése néha bántotta a szemem, a megoldás is túl gyors, de az ötlete rendben volt.

https://www.youtube.com/watch?v=-BaRb59S9rQ

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8416135690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.