Minden napra egy film

Minden napra egy film

Különös kívánság

2020. augusztus 23. - BBerni86

Nővéres, testet cserélő, szerelmes, középiskolás.

Hayley és Alexia nővérek, 2 év korkülönbséggel. A végzős Alex az iskola legmenőbb és legszebb teremtése, aki esélyes a szépségkirálynői koronára és az iskola sportreménységével alkot párt. Hayley irigyli tőle a barátját, a külsejét is. Ő ugyan okos, és készül az iskolai tudományos versenyre, cseppet sem népszerű. A fiúk átnéznek 8_23kulonos_kivansag.jpgrajta, és barátnője is csak egy van. Amikor egy hullócsillagot lát, azt kívánja, bár ő lehetne Alex. Van is döbbenet reggel, amikor egymás testében ébrednek. Visszacsinálni nem tudják, így próbálnak egymásként iskolába menni. Hayley eleinte nagyon élvezi a helyzetet, de ahogy pár dologban keresztbe tesz a nővérének, Alex bosszút fogad. Háborúba kezdenek, míg rá nem döbbennek, hogy így soha nem kapják vissza az életük, és inkább össze kell dolgozniuk, segíteni egymást.

A testcserés filmek nem kopnak ki a filmek közül. Némelyik egészen sikeres lesz, mások eltűnnek a süllyesztőben, de időről időre visszatérnek és próbálkoznak a nézőszerzéssel. Legfeljebb abban van változatosság, hogy kik cserélnek testet. Népszerű az anya – lánya csere, de jó barátok, testvérek, sőt szomszédos ellenségek is ébredtek már a másik testében filmen. Még egy apa – fiús cserét is láttam, de ez inkább csajos zsáner.

A Különös kívánságban is két lány cserél, nővérek. Ahogy lenni szokott, elsőre csak azt látni, hogy mennyire mások ők ketten. Az okos, de felejthető külsejű és a kevésbé értelmes, de nagyon szép nővér tipikus esete. Ahogy lenni szokott, ahogy testet cserélnek, mindenki rádöbben, hogy a másiknak sem könnyű az élete.

Ebben a filmben empátiát tanul a két lány. Nagyon könnyen a másik agyára tudnak menni, hiszen, ami a másiknak fontos és küzdött érte, a testvérének semmit nem jelent, így nem esik nehezére tönkretenni az esélyeit bosszúból. Nem tetszik, hogy randizol a testemben a barátommal? Akkor annyi a tudományos versenynek! Tönkreteszed a versenyem? Lesheted, hogy szépségkirálynő leszek a kedvedért!

Elég gyerekes ellenlépéseket tesznek egymással, és az is látszik, hogy nem mai film. Ma elképzelhetetlen lenne tömegkultúra és netes jelenlét nélkül a népszerűség, itt pedig még mobil sincs. Nagyon nosztalgikusnak is éreztem, amikor itt kazettás magnón hallgatnak zenét. Már az én kamaszkoromban is CD-ket hallgattunk, a szüleim generációjának voltak kazettái, meg kisgyerekként nekem is vettek ilyen mese kazettát. Három malac farkast győz… jó rég volt már, de erről most eszembe jutott.

Szerencsére a ruhákról nem kezdtem el azon merengeni, hány éves lehet ez a film. (Különben 24, de nem ez a lényeg.) Abszolút vállalható a kamaszok ruházkodása és a frizuráik, pedig sok ilyen filmben az bántja nagyon a szemem, hogy milyen hajzuhatagok akadnak. Itt legfeljebb az zavart, hogy a 16-18 éves kamaszokon olyan a smink, mint a modelleken és sok is. Nem mintha a mai kamaszok kevésbé festenék magukat…

Igazán híres színész nincs benne, de nem is volt erre igényem. Ok, tud rajta dobni, a Nem férek a bőrödbe nem lenne ugyanolyan Jamie Lee Curtis nélkül, de ennek nincs olyan kidolgozott története és karakterei, mint annak a filmnek. Annál lényegesen egyszerűbb, és a karakterek is szimplák, pár tulajdonsággal felvázoltak. Nem lépnek túl a kliséken. Az is igaz, Katherine Heigl azért később nevet szerzett magának, de elég hamar elvesztette a romantikus komédiák királynőjének címét. Most azon merengtem, mennyire más már az egész nő, mint egykor. Legutóbb a Suits záró évadában láttam, és az teljesen más karakter volt.

A tanulság pedig nagyon családbarát. Merj önmagad lenni, és becsüld meg a szeretteidet. A testvéred, ha más is, mint te, könnyen lehet a legjobb barátod és támaszod.

Átlagos, ma már csak tévében elmenő komédia, de egy esti mozinak belefért.

 

Különös kívánság - 5/3 tipikus, a szokott poénokkal és tanulságokkal operáló testcserés komédia. Nosztalgikus.

https://www.youtube.com/watch?v=AHf61Ag5INc

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7616174108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása