Minden napra egy film

Minden napra egy film

Ava

2020. szeptember 13. - BBerni86

Bérgyilkosos, leszámolós, családi problémás.

Ava nagyon sokáig álomszerű életet élhetett. Remek tanuló, szép jövő, karrier. Azonban egy családi balhé és egy függőség mindentől megfosztotta. Az utóbbi 8 évben a józanságáért küzdött, miközben egy titkos szervezet 9_13ava.jpgbérgyilkosa volt. Újabban megint felmerült benne a kérdés, az áldozatainak miért kell meghalnia. Meg is kérdezi tőlük a haláluk előtt, de ezzel csak azt éri el, hogy a szervezet likvidálni akarja. Erről mit sem sejtve, szabadság címszó alatt hazatér. Az apja már nem él, a húga eljegyezte magát a férfival, aki nyolc éve még Ava jegyese volt, és most sem közömbös a számára. Az anyja nehezen néz szembe azzal, hogy annak idején a férjét választotta a lánya helyett. Ha mindez nem lenne elég, jönnek a bérgyilkosok is, akiket egy cél vezérel: Ava halála.

A cselekmény kivonatolva annyira nem fogott meg. Bérgyilkos, akit a saját cége akar likvidálni. A zsáner tipikus alaphelyzete. Ha adnánk hozzá egy kis amnéziát, máris Jason Bourne köszönne vissza nekünk. De ez az alaphelyzete a Condornak is, aminek már neki kellene állnom a 2. évadnak, lassan rá is szánom magam. A lényeg azonban az, hogy csak ez a történet alap annyira gyakori filmes kezdés, hogy nem vonzana be.

A történetet azzal kezdték el színesíteni, hogy Ava családjában nagyon komoly gondok vannak, és nem is kicsit elmegyünk helyenként dráma irányába. Nagyon feszült a helyzet Ava és a húga között, de az igazán nagy titok és helyzet Ava és az anyja között van. A film folyamatosan bontja ki, kivel hogyan és miért alakult a kapcsolata. Ava elkezdi őket foltozgatni, de ez is lassan megy. Neki pedig a bérgyilkosok miatt nincs annyi ideje.

Vissza is kanyarodtunk az akció felé, ami egyrészt korrekt, másrészt röhejes. A látvány teljesen ok, szépen koreografált akció jelenetek vannak, látványos verekedésekkel. Igaz, pont a fő küzdelem, Ava és Simon között, lett bénább, de ott legalább volt egy poén arról, hogy Simon kijött a gyakorlatból. (Farrell nem mostanában forgatott akciót, pedig egykor SWAT tisztet is játszott. Bérgyilkos is volt már, aki Brugge-be ment reinkarnálódni… igen, annak a filmnek a magyar címét nem vagyok hajlandó használni.)

Ami viszont böki a csőröm, hogy nincs rendes keret. Még csak az sem derül ki, hogy ők kormányügynökség, vagy valami magáncég, mely bérgyilkosságot is vállal. Az egyik percben úgy tűnik, kormánymunka, hiszen Ava azt mondja az áldozatoknak, valami szörnyűséget kellett tenniük, hogy őt küldték hozzájuk. Ugyanakkor a felépítés, ahogy Simon igazgatja az egészet, inkább magáncégre vall. Akkor viszont ki a megbízó, és mi alapján dolgoznak? AZ is olyan naiv, ahogy Duke azt hiszi, hogy el tudja simítani a dolgokat, amikor leesik neki, hogy Ava nem paranoiás, valóban leírná őt a cég.

Foglaljuk össze eddig! A történet nem hoz sok újat, és családi konfliktusokkal igyekeznek színesíti a zsánert, ami nem feltétlenül az akciófilm kedvelőknek kedvez. A látvány korrekt, de a történetbe belegondolva vannak kérdések. Mi van még a film megnézése mellett? Nálam a szereposztás biztosan arra az oldalra kerülne a listán.

John Malkovich hűvös eleganciával mentorálja Jessica Chastain karakterét, aki nem csak akció ladynek tud hiteles lenni, de a családi drámát is könnyeden hozza. A rosszfiú meg Colin Farrell, aki újabban megint aktivizálta magát. Pont a napokban meséltem az Artemis Fowl-t is. Ha ezt megemlítem: abban, ebben is ír karaktert játszik. Farrell, a honfi…

A kritikái közepesek, vagy egyenesen gyengék. Mivel nálam fontos, mennyire bírom egyébként a színészeket, nálam a szereposztás feljavítja, de értem, miért húzták le. A bevételekről nem érdemes beszélni. Nálunk moziba küldték, az USA-ban egyből DVD.

Mivel hiányoznak már a nagy mozik, egyszer elment, de nem pótolta a King’s Man-t…

 

Ava - 5/3 jó színészek, közepes történet, elég jó akciójelenetek. Kár, hogy a sztori nem lett jobb.

https://www.youtube.com/watch?v=eLEwNo78f0k

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4716199686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása