Minden napra egy film

Minden napra egy film

Lassie hazatér

(2020)

2020. szeptember 25. - BBerni86

Kutyás, országot átszelő, barátságos, családi.

Florian még általános iskolába jár. Az apja üvegkészítő mester, az édesanyja a kishúgával várandós. A legjobb barátja pedig Lassie, a skót juhászkutya, aki minden tanítási nap az iskola előtt várja kis gazdáját, egyben legjobb barátját. Ám a családra és a vidékre nehéz idők járnak: az üveggyár a tulajjal együtt, az idős gróffal csődbe megy. A családnak költöznie kell, és a háziasszony nem bírja a kutyákat. A gróf fogadja be Lassie-t, és a kisunokáját kéri meg, hogy gondozza, amíg Florian haza tudja vinni. A kutyákat egy üzleti útra is magukkal viszik a tengerhez, és Lassie egy bosszúszomjas volt alkalmazottnak hála kiszökik. Ő csak haza akar menni a gazdájához, így útra kel. Florian pedig őt keresi, miközben a közösségi médián is osztják az anyagot, és sokan igyekeznek segíteni a kutyának és a gazdájának. Ez lehet az alkalom arra, hogy a gróf végre kibéküljön a fiával.9_25lassie_hazater.jpg

Most támadt egy ötletem. Le kellene tesztelni, hogy a mai gyerekeknek melyik kutya az, amelyiknek a nevét rávágnák, ha azt mondom, filmes kutya. Nekem Beethoven volt. De ha hármat kellett volna mondani, akkor Lassie is sorra került volna. Ugyanakkor ez a történet az, aminek regény az alapja, de képtelen voltam elolvasni a könyvet, noha mindig azt javaslom, előbb a regény, utána a film.

Itt el is jutunk egy lányeges különbséghez az eredetihez képest. Ez a Lassie is családi film, ebben is hazamegy a kutya, és ebben is lesznek ellenfelei és segítői. Csakhogy ebben a verzióban nincs helye komoly tragédiáknak vagy bánatnak. Amiért a regényt nem bírom a mai napig végigolvasni, abban van egy kiskutya, akinek a sorsa annyira szíven üt, hogy annál tovább nem bírok olvasni. Ebben a filmben? Ilyesmitől nem kell félni, noha a párhuzamot nagyon messziről ugyan, de fel lehet ismerni.

Más abban is, hogy ez egy modern változat. Számomra ez volt a kevésbé fontos, ha azt érdeklődve is figyeltem, hogy tud elveszve lenni egy kutya, amikor ma már chip van, Internet és okos telefonok. Szerencsére ezt is belevették, és még honlapot is létrehoznak, hogy mindenki be tudjon kapcsolódni a keresésbe, aki látta a kutyát.

Családi film azért is, mert két különböző család más-más konfliktusát is feldolgozzák benne. A gróf családját egy tragikus autóbaleset szakította ketté: apa és fia is elvesztette a feleségét, és már nem találtak vissza egymáshoz a gyászban. Ennek a gyár, a birtok, de az emberek és maga a család is megitta a levét. Mese ugyan, hogy milyen könnyen rendeződnek majd a dolgok, elég pár szó és egy nagy gesztus, de a felvetés rendben volt.

Florian családjában a pénz az, ami a gondokat okozza. Különben ez az idilli család, akiknek azzal kell szembenézni, hogy az apa szakmája miatt nincs sok választásuk. Egy üveges mester üveggyárhoz van kötve, amiből egyre kevesebb van Németországban. Nagyon pozitív, ahogy ez a kis család összekapaszkodik, és keresik a megoldást. Ha akadnak is viták, meg tudják oldani őket, és itt végig nyilvánvaló, mennyire szeretik egymást.

Végül, a kutyák és kalandjaik. Annyira tele van cuki faktorral, hogy aki szereti a kutyákat, az el fog veszni. A durva, nekem nem is Lassie volt a kedvencem. Ok, amikor félholtan vánszorog a végén a gazdájához, az egy kutyásnak könnyfakasztó. Mi hiszünk abban, hogy a kutyánk a legjobb barátunk. De van itt egy Cuki nevű tünemény, akit látván mosolyogtam és mosolyogtam. Helyes a gazdája is, pozitív karakterek és nagyon édes az a kutya!

Nem hosszú, könnyed kalandok vannak benne – pont az a szint, ami minden korosztálynak megfelelő tud lenni. Ilyen tekintetben is eltalált családi film.

Boldogabb, felhőtlenebb verzió – így talán kevésbé ütős és megható, de most ezt nem fogom bánni. Tragédiákkal ezt se bírnám végig nézni, de így igen.

 

Lassie hazatér - 5/4 annyira szép kutyák vannak benne – Cuki egy tünemény! Kutyabolondoknak kötelező.

https://www.youtube.com/watch?v=DelzmlX49T8

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9716215394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása