Minden napra egy film

Minden napra egy film

Criminal: UK

1. évad

2020. október 04. - BBerni86

Kihallgatós, igazságot kereső, trükkös.

Amint a vádlottat behozzák kihallgatásra, az óra pörögni kezd. Amint elkezdik feltenni a kérdéseket, pár percük van, hogy vádat emeljenek vagy hagyják távozni a vádlottat. Egy külön csapat feladata, hogy megszerezzék a vallomásokat. Most a csapatban is akad feszültség: visszakerült Paul közéjük, akinek korábban kapcsolata volt a 10_4criminal_uk.jpgfőnöknővel. Ezt nehezen viseli a csapat egy másik tagja, aki rég reménytelenül szerelmes Natalie-ba. De az ügyek nem várhatnak. Dr. Edgar Fallon nevelt lányát meggyilkolták, és a vizsgálat kimutatta azt is, hogy a 14 éves lány már szűz sem volt. A mostohája vitte versenyekre, sokat voltak kettesben. Ám ő nem beszél. Stacey összehúzta a húgát egy férfival, akiről kiderült, hogy erőszakos és veri a nőt. A férfit megmérgezték: vajon melyik nő, és milyen történet van még a háttérben? De van egy sofőr is, aki illegális bevándorlókat csempészett az országba. A kamiont lerajta valahol, és ha nem mondja el, hol, a benne levők meg fognak fulladni.

A Netflix érdekes koncepcióval kezdett meg sorozatokat. Kihallgatásokat mutatnak be, de különböző országokban. Eddig van angol, német, spanyol és francia szezon. A kezdetnek az angolt választottam – egyelőre csak ennek van 2. évada, így tudok tenni egy keretes kirándulást. Elindulok az angoloktól, és a végén oda fogok visszaérkezni.

Az első évad három esetet mutat be. Mind más, és mindnek másként releváns története van. Nem elszállt és valótlan ügyekben nyomoznak, hanem sajnos olyasmikben, amelyek akár meg is történhettek volna.

Közös pont, hogy kötött az idő. Amint megkezdik a vallatást, az óra pörög, és amint letelt, vádolni kell vagy elengedni. A felépítés is közös: az egyik nyomozó, esetleg kettő bent van a vádlottnál, a többiek a tükör mögül figyelik az eseményeket, és vannak bizonyos trükkjeik, melyekkel tudnak segíteni. Lett ebben az évadban úgy megoldás, hogy a kint levő ugrott be segíteni vagy éppen lett egy fontos meglátása.

Érdekes volt az is, mennyire rákészülnek ezekre a kihallgatásokra. Nem random történnek, hanem van egy stratégia. Egy olyan akad, amit krimikből mindenki ismer: a jó és a rossz zsaru technika. De itt ennél bonyolultabb konstrukciókat is láthatunk. Amit azért durvának találok, és valahogy rossz érzés, hogy a kihallgatónak joga van hazudni is. Így előfordul olyan is, hogy egy egész kitalált kastélyba vezetik be a vádlottat, hogy rávegyék, mondja el a történetét. Értem, miért van ez, de akkor is rossz érzés nézni, ahogy blöffölnek és mintha csalnának. A cél persze nemes, de mi van, ha egy ártatlant kergetnek így csapdába? Mondjuk, ez a három nem olyan eset.

Jó a dinamikája, amikor ott ülnek és az idegeken is múlik, ki kerül ki a beszélgetésből nyertesen. Feszültség van benne. Csak éppen a játékidő nem elég, hogy valóban izgalmas lehessen. Ez nem az a krimi, amiben nyomoznak, ezt is meg kellett szoknom. Itt már minden megtörtént, a nyomozóknak megvan az elmélete, csak a vallomást kell megszerezni.

Az időt rabolja, hogy a háttérben azért magánéleti szálakkal is játszanak. Jelezni kell, hogy a nyomozók is emberek, és milyen problémákkal küszködnek. Ha hosszabb lenne egy rész, rendben is lett volna, így viszont sok megkezdett történet bonyolódik csak félszavakkal.

Ami viszont nagyon eladta az angol évadot: a 3 részből kettőbe olyan vádlottat hoztak, akikért simán megéri leülni az évad elé. David Tennant gyakorlottan játszik rosszfiút, és Hayley Atwell is odatette magát. Ebben a sorozatban a vádlottnak van lehetősége nagyot játszani, és az angoloknak vannak is hozzá színészeik.

A témák pedig sajnos olyanok, amelyek nagyon is problémák. Családon belüli erőszak, az illegális bevándorlók kérdésköre – nem véletlenül kaptak 2. évadot is az angolok.

 

Criminal: UK - 5/3,5 az alapok működnek, csak kicsit rövidnek érzem a 40-45 percet egy rész számára.

https://www.youtube.com/watch?v=uhSymsnrPMM

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5616226812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása