Minden napra egy film

Minden napra egy film

1922

2020. október 21. - BBerni86

Birtokot megvédeni akaró, bűntudattól megőrülő, karmás.

Wilfred James azt vallja, egy férfi két dologra lehet büszke: a birtokára és a fiára. Ő mindkettővel elégedett. A neje most örökölt egy újabb földterületet, a jelenlegivel egyesítve már jelentős földjeik vannak. A fiúk is dolgos kamasz, 1922.jpgaki 15 évesen el sem tudja képzelni, hogy máshogy éljen, mint az apja. Arlette azonban más életről álmodik, el akar mindent adni, és a városba költözni, ruhaboltot nyitni. Mivel ő örökölt, megteheti. Wilfred gyűlölni kezdi érte az asszonyt, és szép lassan a fiukat (Henry) is az anyja ellen hangolja. Hangsúlyozza, egy megoldása van a helyzetnek: végezniük kell a nővel. Megteszik, megússzák, de a békéje mindkettejüknek elveszik. 1922 lesz az év, amikor Henry megszökik a terhes barátnőjével, egyre nagyobb bajba keveredik és az apja mindent elveszít, lassan az eszét is.

Ha azt mondom, egy novella volt a film alapja, van kedvetek megtippelni, ki az eredeti szerző? Egyelőre nem mondom el, a bejegyzés végéig szabad tippelni és átgondolni!

Mit is nyújt nekünk az 1922? Horrort akartam nézni, amelyben az apa karaktere, Wilfred látomásoktól szenved, és az elfojtott bűntudat lassan tönkreteszi. Ígért is olyasmiket az ajánló, hogy kísérti a neje szelleme, meg hasonlók.

Ehhez képest nagyon kevés volt benne a horror elem. Maga a gyilkosság sem kapott véres ábrázolást, és talán 2-3 sokkolóbb kép akadt az egész filmen. Egyet lövök le, mert az alaphelyzet miatt az nem spoiler: Arlette tetemét a férje az udvari kútba dobja bele, és másnap megnézi, milyen állapotban van. A patkányok már ellepik, és premier plánban látjuk, ahogy az egyik a nő száján mászik be és ki. Különben ez volt az a kép, ami beégett a retinámba, és erről a filmről eszembe fog jutni. Ennél ijesztőbb nincsen benne.

Sokkal inkább thriller a karmáról, mint misztikus horror. Egy idő után Wilfred valóban elkezd vizionálni, de inkább az van a cselekmény középpontjában, hogy az a tett hogyan tett tönkre mindent, amit meg akart vele a férfi védeni. Az első áldozat a fia, aki jó gyerekből lesz kétségbeesett fiatalember, aki szinte kísérti a sorsot is. Érdekes, hogy Henry-t sokkal jobban sajnáltam, mint az apját. Nem lenne szabad, mert bűnrészes ő is, részt vett az anyja megölésében, ha nem is ő fogta a kést és szúrt. Így valahogy megillette a büntetést, de azt túlzottnak éreztem. Még, ha tudom is, hogy az ő veszte az apja kálváriájának egy sarokköve.

Meg lehet nézni azt is, mi történik a birtokkal és magával Wilfreddel is. Számomra a legfájóbb a fiával történtek volt, de az sem könnyű történet, ami a másik két elemmel történik: a birtokkal és az egészségével. Nagyon megfizet a gyilkosságért, és összehasonlíthatatlan a film végi ember azzal a büszke férfival, aki kezdéskor a földjein dolgozott. Őt nehezebb sajnálni is, hiszen ő nem volt kényszerpályán. Neki lett volna esélye másként cselekedni, de ahogy a film fogalmaz, a benne feltámadó sötéttel nem küzdött, engedett neki. Ára lett.

A film koncentrikusan halad lefelé, ahogy Wilfred egyre több mindent veszít el, és ezzel együtt egyre inkább megbomlik. Annyira nyomasztó nézni – nem ijeszt meg, nem horror, de nagyon megviselő ez a teljes széthullás és pusztulás. A karma többszörösen visszaüt.

A látványvilág is hozza ezt a vigasztalan sötétséget és veszteséget. A szürke árnyalataiban úszunk, növelve a történet hatását. Az atmoszféra is megvan: a pusztuló birtok, a 20-as évek vidéke, de itt inkább a belső történet a fontos, nem a látvány.

A főszerepet Thomas Jane kapta, és alig ismertem rá. Vagy nagyon beleélte magát a szerepbe, vagy nagyon le van pusztulva. Aaron Eckhart jutott róla eszembe, a legutóbbi filmjéből. Sorozatokból lesznek még ismerős arcok, de ezt Jane viszi a hátán.

Akkor, ahogy ígértem. Az eredeti novellát Stephen King jegyzi. Nem ez a legjobb története, a film sem fogott meg igazán, de egynek elment. Sikerült eltalálni?

 

1922 - 5/3 annyira nyomasztó, hogy megfeküdte a gyomrom. Tévés, jól komponált, és depresszív.

https://www.youtube.com/watch?v=3E_fT0aTsjI

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9916248746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása