Minden napra egy film

Minden napra egy film

The Fugitive

1. évad

2020. október 30. - BBerni86

Ártatlanságot bizonyító, hajszás, merénylős.

Mike Ferro élete egyetlen végzetes hibával siklott ki. A testvérével bulizni voltak, ő részegen elaludt a kocsiban, amivel balesetet szenvedtek. Nem csak a testvérét vesztette el, de azzal is megvádolták, hogy ő vezetett és 10_30thefugitive.jpgfelelős a halálokért. Évekre börtönbe kellett mennie, és kikerülve alig kap állást, jóval a képességei alatt. A családjáért tart ki, a feleségéért és a lányukért. Metróval menne, amikor támadás történik. Bomba robban, és Mike segíteni igyekszik a magához hasonló túlélőknek. Ahogy a rendőrség elemzi a felvételeket és a túlélőket figyeli, meggyőződésük, hogy Mike volt a merénylő. Esélyt sem kap magyarázatot adni, megindul ellene a hajsza. Mike egyszer már megtapasztalta, hogy a rendszer igazságtalan és bedarál, így nem adja fel magát. A saját kezébe veszi a nyomozást, és az igazi robbantó nyomába ered, míg a különleges nyomozati egység őt igyekszik lépre csalni. A merénylő, Mike és Bryce detektív között macska-egér játszma indul.

A sorozatokat hétvégére szoktam hagyni, de nagyon nehezemre esik ez a valamit sorozatnak tekinteni. Így pénteken mesélek róla, mintha film lenne, hiszen számomra sokkal inkább az volt, mint tévésorozat.

14 epizódból állt az évad, de egy-egy rész csak 6-9 perces, így tulajdonképpen a hossza is egy filmnek megfelelő. De nem ez a fő oka, amiért ide tettem. A cselekménye és a részek felépítése miatt. Mindegyik olyan, mint egy vagy két jelenet a filmből. Szervesen kapcsolódik az előtte és az utána levő részekhez, nincsen semmilyen bontás, ami miatt külön rész lenne. Nem is részenként néztem, hanem összevártam minden epizódot, és egyben, filmként néztem végig az évadot.

Az alapja az, ami miatt ezt a címet adták neki. Egy ártatlan ember, akit bűnösnek tartanak, és egy profi rendőr van a nyomában, aki nagyon sokáig bele sem akar gondolni abba a lehetőségbe, hogy a menekülő akár igazat is mondhat, és rossz ember nyomában jár. Ma már nem friss élmény a Harrison Ford film, így sokaknak akár ez lehet A szökevény. (Bár azt javaslom, akinek lehetősége van rá, nézze meg a Ford-filmet is. Nem véletlenül volt sikerfilm, ma is jól működik, ha a technika meg is haladta a történetet.)

Modernizáltak sok mindent, így nem egy sima gyilkosság miatt üldözik a hősünk, hanem egy bombamerényletért. Nehezebb a menekülés is, hiszen a mai technikát bevetik ellene. Egy telefonálás, egy kamerába belenézés is a játszma végét jelentheti. Arról nem is beszélve, hogy a sajtó mit alkot közben.

Bár akciófilm, és elejétől a végéig pörögnek az események, azért elég súlyosan benne van az is, hogy a szenzáció adható el, elsőnek kell lenni a hírekkel, és ennek milyen erkölcsi és egyéb következményei vannak. Az Éjjeli féreg szintjére nem jutnak el, és a riporter is egy fokkal szimpatikusabb az ott látottnál, de a sorok között szépen ott van ez a kritika is.

Az adja el, mennyire rohannak az események és nincsenek üres menetek. Talán ennek a feldarabolt formátumnak ez volt a fő erénye: nem értek rá átvezetésekre és lassításokra, minden részbe, 6-8 percbe bele kellett tenni egy nagy adag adrenalint is.

Nem úgy látványos, mint egy Halálos iramban film, de amit ilyen formátumba bele lehetett tenni, azt megoldották.

Bár, van egy olyan tippem, hogy a stáblista vonzóbb lehet, mint az esetleges akcióelemek és látványok. Boyd Holbrook még csak nevet gyűjtöget, és Natalie Martinez, Genesis Rodriguez sem sztárok, de van benne egy Kiefer Sutherland, aki a 24-gyel akciósztár lett. Itt megint ügynök, nyomon van, akcióban – és az eredetihez képest plusz ötlet, hogy nem ő a menekülő.

Nem az akciófilm a zsánerem, de ezzel elvoltam. Szórakoztató – és inkább film!

 

The Fugitive - 5/4 a szereposztásban van csavar, a történet izgalmas. De miért sorozat? Ez egy filmfelvágott.

https://www.youtube.com/watch?v=PadnXJrMp2g

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9516264960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása