Minden napra egy film

Minden napra egy film

Criminal: UK

2. évad

2020. november 01. - BBerni86

Kihallgatós, nyomozós, emberi elmés.11_1criminal_uk2.png

Rutin beszélgetésre érkezett be Julia. A volt férjéről derült ki, hogy gyilkos, és erről hallgatják meg az asszonyt is. Nem is a vezető nyomozók között van bent egy, hanem az egyik háttérember. Azonban Julia elszólja magát, a technikusnak feltűnik, hogy olyat mondott, amit csak a gyilkos tudhatott. Lehet, hogy rossz embert tartóztattak le? Alex sikeres üzletember, akit az egyik beosztottja jelentett fel szexuális zaklatásért. A nyomozók nagyon ki akarják szedni belőle a történetet, de Alex ragaszkodik az igazához, ha ilyen-olyan dolgokat már be is vall. Mi az igazság? Danielle a neten vadászik pedofilokra, majd terjeszti el róluk az ismerősei között, hogy micsodák ők az éj leple alatt. Egy ilyen ügyről hallgatják meg, és kénytelen szembesülni azzal, hogy tönkretett egy ártatlan életet is. Sandeep szabadulni akar a börtönből, ezért kész alkut kötni. Elmondja egy gyerekrablás igaz történetét, lezárhatnak egy döglött aktát, ha szabadulhat. Visszahívják egykori kollégájuk, aki az ügyön dolgozott, és aki nem elégszik meg Sandeep történetével, leás az igazságig.

Ezzel körbe értem a Criminal évadokkal. Angolokkal kezdtünk, velünk is zárunk. Hamar le is szögezem, hogy jobban sikerült a 2. évada, mint amennyire az elsőt szerettem, pedig az sem volt rossz.

Egyrészt, most eltűnt az időkorlát, amit már korábban sem értettem. Nem lesik az órát, és nem kell egy óra alatt eredményre jutniuk. Ok, így is gyorsan haladnak, és gyorsan leásunk a történetek igazságáig, de nincs az a művi feszültség, hogy határidőn belül kell eredményt produkálni, vagy elengedni a gyanúsítottat.

Illetve, az utolsó történetben visszahozzák az időkorlátot, de ott a gyanúsított hozza ezt meg, hogy kicsikarja az alkut. Megmondja, meddig van idejük kihallgatni és alkut kötni vele, aztán nem mond többet nekik semmit. Így viszont működött a történet, és nem mű feszültséget generált, hanem igazit. Pláne, amikor már ott volt egy kész, hihető történet, de a kihallgatónak valami nem stimmelt, még kis ideje volt, és nagyon jó kérdésekkel leásott az igazságig. Volt ott olyan dupla csavar, hogy csak néztem. Igen, ez volt a kedvenc részem az évadban.

Mind a 4 történetre igaz, hogy volt benne legalább egy nagyon ütős csavar, és jól meg voltak írva. A párbeszédek feszültek, ültek és figyelni kellett, mert nagyon okosan építették fel az ügyeket, és jutottak el a vallomásokig.

Tetszett, hogy most olyan részt is be mertek vállalni, amikor a rendőrség előzetes feltevése rossz volt, és végül elengedték a gyanúsítottat, mert bebizonyosodott az ő igaza és ártatlansága. Ettől még kiszámíthatatlanabb és így jobb, mert nem lehet arra alapozni, hogy akit látunk oda beülni, bűnös, a végére úgy is bevall mindent. Nincs mindig így.

Ebben a szériában mindig izgat az is, hogy olyan témát hoznak-e, ami kifejezetten az adott országra jellemző helyzet. Itt ilyen nem volt, de megoldották máshogy az ilyen igényemet. Két történet csavaros gyilkosos, sorozatgyilkosos ügy volt, ami saját jogon jó krimi. A másik kettő viszont olyan társadalmi jelenségekkel foglalkozik közvetve, amelyek sokfelé gondok – ott is, máshol is, így volt bennük olyan plusz, amit vártam. Az egyik a szexuális zaklatás. Ad a #metoo vonalnak egy pofont, amit itt kihoznak a történetből. A másik pedig a pedofilokat leleplező, neten garázdálkodó nő. Megmutatja a problémát és azt is, miért nem megoldás az önbíráskodás egy ilyen kényes témában.

A nyomozók magánéletét kis mértékben mutatták csak, amit egy ilyen koncepció és rész szám elbír, ez is tetszett. A záró részben a kijózanodott kolléga profi visszatérése kifejezett tetszett.

Az angolok ismert színészeiket is bedobják, most talán Kit Harrington volt a legnagyobb név.

Kifejezetten élveztem ezt az évadot, és az UK verzióból vevő lennék egy 3. évadra is.

 

Criminal: UK - 5/4,5 négy izgalmas és fordulatos történet, és az angolok szokás szerint neveket is bedobtak.

https://www.youtube.com/watch?v=VtHBrjgDjes

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2916268538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása