Minden napra egy film

Minden napra egy film

Freaky

2020. december 30. - BBerni86

Testcserés, sorozatgyilkosos, kamaszos.

Millie utóbbi hónapjai nem voltak könnyűek. Reménytelenül szerelmes a menő Bookerbe, aki észre sem veszi a lányt. Az apja halála meg a családját zúzta össze: a nővére a munkába temetkezett – rendőr – és folyton freaky.jpgveszekszik az anyjukkal, aki nem csak részeges lett, de annyira maga mellett tartja a kisebbik lányát, hogy az már ketrec. Közeledik a szalagavató, ami péntek 13-ra esik és a városi legendák megint a sorozatgyilkosról mesélnek, aki ilyenkor lecsap. 4 brutálisan megölt tini bizonyítja, hogy idén véres lesz az ünnep. A mészáros Millie-t támadja meg, megszúrja, de nem halálosan és mindkettőn ott a sebhely. Char még időben érkezik, megmenti és hazaviszi a húgát, a mészáros elmenekül. Másnap azonban Millie a mészáros testében ébred, míg a sorozatgyilkos Millie alakjában indul iskolába és tervezi a még nagyobb mészárlást.

Blumhouse produkció, le se tudnák tagadni. Pont azt játssza meg, az a stílus, ami a Boldog halálnapot! részeiben megjelent. Horror, de egyben komédia is. Vagyis, ki kell emelni, hogy nem egy paródia. Komikusan veszi azokat az elemeket, amelyek a tini horrorokból ismerősek és ad hozzá egy csavart.

A csavar az, ami leginkább eladja a filmet és a legtöbb poént hozza. A testcsere, ami romantikus komédiák tipikus eleme, de a Blumhouse most megmutatta, hogy horror komédiákban is tökéletesen tud működni. Ahogy az alacsony, szöszke kamaszlány sorozatgyilkosként randalírozik, ahogy a negyvenes, nagydarab pasi kamaszlányosan küszködik az első szerelmével és a saját anyja hívja randira…

Igaz, a humora gyakran már erős. Igaz, hogy sem a film, sem mi nem vehetjük komolyan a látottakat, de nem egyszer így is átléptek azon a határon, ami már komfort zónán kívüli. Ok, hogy Booker is beleszeret hősnőnkbe, és azzal bizonyítja szerelmét, hogy a lány a férfitestbe zárva is csak Millie számára, de nagyon nem találtam viccesnek a csókjelenetük, romantikusnak meg még annyira sem éreztem volna. Minek kellett? De szexpoén is van benne a szokottnál erősebb stílusban, ahogy a mészáros is tesz olyasmiket, amiket kétlem, hogy a fizika megenged. Bár, ki tudja… Még nem vágtam embert félbe körfűrésszel, nem tudom, mekkora lehet az ellenállás…

Az viszont tetszett, hogy mindkét felet korlátozza a teste. Pláne azt, ahogy a sorozatgyilkos megszokta, hogy mindenkinél erősebb, Millie testében meg az öregecske tanár is földhöz tudja vágni, amikor próbálja megfojtani. (El van túlozva ez a szál is, de ez azért ötlet volt.)

Ha már erre a szóra ráakadtam: túlzás, maradjunk is ennél. Nekem ezzel jellemezhető leginkább a Freaky. A gyilkosságok, a humor, a szerelmi szál, még a zene is el van túlozva. A score olyan dallamokkal van tele, hogy egy klasszikus horrorban is elmenne, itt viszont ez sok és valahogy stílusidegen a cselekménytől.

Kicsit már jár az agyam, a szereposztás mennyire tetszett. Vince Vaughn alapvetően komikus, és láthatóan képben is volt, amikor a tini lány alakot játszotta. Hogy lehetett nevetés nélkül kibírni, amikor szerelmes verset szavalt a lány szerelmének vagy a nyálas jelentük? Kathryn Newton számomra nem szimpatikus, már a szüzesség elvesztős szülős komédiájában sem bírtam, és nem most szerettem meg. A Millie alakítása nem is tetszett, azzal jobban ki voltam békülve, amikor a sorozatgyilkos volt a lány testében, és átment szociopatába.

Nem lesz a kedvenc filmem a stúdiótól, de nézhető és egyszer még vicces is.

 

Freaky - 5/4 horror komédia, ami nem veszi magát komolyan és nekünk sem kell. Eltúlzott, de vicces.

FREAKY - Official Trailer (HD) - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6116364452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása