Minden napra egy film

Minden napra egy film

Árny a felhők között

2021. március 13. - BBerni86

Háborús, menekülő, anyai erőt demonstráló.

Maude Garrett egy dobozzal és egy titkos küldetéssel kéri fel magát egy gépre, ami Ausztráliából Szamoa felé tart. Nem szívesen, de a legénység felengedi. A csomagot megőrzésre átveszik, a nőnek helyet kell foglalnia a gép hasán levő lövésztoronyban. Pár üveg választja csak el a nagy semmitől. Maude egy másik gép árnyát látja, majd arny_a_felhok_kozott.jpgvalami különöst. Egy állatot, ami rá is támad a nőre. Fegyverrel védi meg magát, amit meghallanak a gépen, és bizalmukat vesztik a nőben. Noha a bajok tömegével jönnek: a japán gépek beérik őket, és harcolniuk kell. Közben az a fura szárnya lény rájuk támad, és a gépet is elkezdi kibelezni. Amikor az is kiderül, mit rejt Maude táskája, újabb nehézséggel néznek szembe. Hiszen a nőnek is megvan a maga titka, amiért az életét is kockára tenné.

Egy újabb film, amivel azt kívánják elmesélni, hogy a nők mindenre képesek, mint a férfiak, még jobban is. Mondjuk, ez elsőre nem nyilvánvaló. Nagyon másnak indul a történet, mint ami lesz belőle a végére. Bánom is, hogy nem olvastam kicsit előbb utána, mi lesz ez, mert amikor szembesültem vele, nem voltam boldog. Mintha elrontották volna azt, ami ez a film lehetett volna.

Reálisan indul, és a zárt hely is kellő feszültséget hordoz. Tériszonyos vagyok, és nekem már alapból elég félelmetes az, hogy Maude ott van a gép hasán egy kis üvegkalitkában. Ahogy mutatják, hogy csak egy vékony üveg van közte és a semmi között… Én még a repülőgép utasterébe se nagyon bírok az ablak mellett ülni, mert azon filozofálok, hogy milyen vékony és mennyire apró alattam minden… Majd feltűnik az ellenséges gép.

Eddig tetszett: hangulatos és hihető. Csak aztán jön az a szárnyas. Mint egy félig szörny denevér. De még ezt is lenyeltem volna, ha marad a zárt térben a sztori, és a férfiak maximum a rádión keresztül vannak jelen. De amikor Maude lazán lelövi az ellenséges gépet, és átmegy Sarah Connorba, már felhúztam a szemöldököm.

Egyre vadabb jelenetek jönnek, és nagyon durván nulláz le mindenkit Maude mellett. Ok, éltesse a film a nőket és hogy mennyi mindenre képesek, de miért kell átesni a ló másik oldalára? Itt a pasik, pedig kipróbált háborús katonákról beszélünk, egyedül semmire nem képesek. Maude lövi ki az ellenséges gépeket, teszi le a sajátjukat, nyírja ki a denevért, menti meg a gyereket. A vége még rátesz egy lapáttal: a férfi esik térdre és kezd el családi otthonról álmodni, míg Maude szétveri a szárnyas dögöt.

Fel is merült bennem, mennyire idióta így a háttértörténet is. Maude a férje elől menekült már a seregbe is, aki rendszeresen verte a nőt. Ahogy Maude itt lerendezte – ököllel – azt az izét, el nem tudom képzelni, milyen banga állat lehetett a férje, ha ellene nem tudott fellépni.

Mese lesz az egész, és az a denevérfajzat meg Maude átalakulása amazonná mindent hihetetlenné tesz, amit addig felépítettek. Csalódás így volt, hiába értem a célt. De eltúlozták, és a nők ereje előtti tiszteletadás helyett paródia lesz.

Hogy néz ki a film? Arra azért nem panaszkodom. A lőtoronynak megvan a maga hangulata, és a szárnyas dög is korrekten nézett ki.

A casting erőssége Moretz, de feltűnő, hogy erőtlen szépfiuk kerültek mellé.

Különben a végére betettek egy kis megemlékezést az asszonyokról, akik a háború alatt beálltak, tették a dolguk és segítettek a nyerésben. Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem ez a cél is jobban átjött volna, ha megmaradnak a realitások talaján.

 

Árny a felhők között – 5/2,5 érdekes alapötlet hamar fulladt kínos néznivalóba. Minél inkább mese, annál rosszabb.

Shadow in the Cloud Trailer #1 (2021) | Movieclips Trailers - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6016460194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása