Minden napra egy film

Minden napra egy film

Pesti balhé

2021. május 03. - BBerni86

Régi barátságot felelevenítő, balhés, műkincses.

6 gyerekkori jóbarát között megszakadt a kapcsolat. Marcell ugyanis megkomolyodott, és egyedüliként a csapatból karriert épített. Svéd díjat nyert az ökonomikus terveiért, és a cége máig az ő nevével adja el magát, noha a megoldásait rendszerint olcsóbb és messze nem természetbarát ötletekre cseréli. Azonban jól keres, pestibalhe.jpgcsodás lakása és kocsija van. A születésnapján az 5-ös felkeresi, és rá akarják venni egy újabb balhéra. Vinsz apja neves műkereskedő, aki most egy Picasso képet fog elárvereztetni. A saját fia alkotásait semmire nem tartja, így egy képét bejuttatnák a Picasso mellé. Marcell nemet mond, de ahogy az utcán győzködik, egy autó beléjük szalad, Vinsz nem éli túl. A temetésen az apja kegyetlenül beszél a barátokkal, és elégeti Vinsz képeit is. Így Marcell mégiscsak belemegy a festmény berablós tervbe, ha ehhez börtönbe is menni kell szakmai tippekért és a csapat egyetlen női tagja, Alexa iránti érzéseivel is ideje szembenéznie.

Már öt perce nézem a képernyőt, és nem tudom, mivel kezdjem el. Ez kb. jellemző arra is, mi van a fejemben a film kapcsán. Nem igazán tudtam mire menni vele. Nem egy olyan izgalmas és csavaros heist movie, amit szeretek. Nem is igazán komédia, romantikus még annyira sem. A drámát meg hagyjuk is, ha drámai témát is penget. Még csak abban sem vagyok biztos, hogy tetszett-e nekem a film.

A története kesze-kusza. Jókora ugrások vannak benne, és nem is mindig tiszták az átmenetek. A gyerekkoruk, amikor egy csíny miatt Vinsz lesz, aki intézetbe megy mindenki helyett. A fiatal felnőttek, amikor Marcell a díjat kapja. A jelen. Csak éppen minden múltbeli résznél van valami, ami nincs elvarrva vagy az előzményei furcsák. Ok, Vinsz megy a nevelőintézetbe. De miért szakad meg a barátság, pláne, hogy egy későbbi jelenetben még azt is láttuk, hogy mindenki várta az intézet előtt? A díjátadó. Azt még elhiszem, hogy Alexa és a gazdag apával bíró Vinsz kimentek, de hogy és miből jutott ki oda az egész csapat, és hogyan engedték be őket egy zárt eseményre? Alexa és Marcell kapcsolata is csak lóg a levegőben. Ott jártak, vagy micsoda?

A festmény körüli balhé… egyes részleteiben szórakoztató, de összességében inkább fárasztó. A fürdőben a búvárkodás fájt, de a karaoke, amibe spontán beszáll az orosz is, mosolygós. Arra még keresem a szavakat, amikor a csodorban álcázott Gusztit tényleg magával viszi egy sejk és feleségei, és fel sem tűnik nekik, hogy ő egy idegen – plusz pasi is.

Valahogy úgy vagyok vele, hogy találok valamit, ami irritál, de rögtön van mellette valami olyan is, ami viszont tetszett. Vegyük csak Vinsz esetét! A filmben ugyanazokat a jeleneteket játsszák tőle vissza újra és újra. Talán kétszer még ok, de sokadszorra fárasztó. Ugyanakkor neki van olyan családi dráma felépítve a történetben, ami akkor is vág, ha Vinsz nem él már. Sajnáltam akkor is, ha már ötödször néztem meg, ahogy Marcell visszaemlékezik ugyanazon történésekre.

Maga a festmény balhé is olyan fura. Pláne, hogy nem is érnek célt vele. Benedek nem a kép és a licitálók láttán gondol át dolgokat, hanem Marcell beszéde után. Így az egésznek nem sok értelme volt. Inkább volt az a lényeg, ahogy a barátok megint egymásra találnak és összedolgoznak, mint a tényleges pesti balhé.

A szereposztásra viszont nem lehet panasz. Hegedűs D. Géza már a puszta hangjával viszi a jeleneteit, és a barátokat olyan színészek játsszák, mint Elek Ferenc, Petrik Andrea, Mészáros Béla. Reviczky pazarlás egy ekkora kis mellékszerepbe, de mindegy is.

Még mindig nem tudtam eldönteni. A festészetes téma, a heist movie jelleg, a szereposztás tetszett, a többit még emésztem.

 

Pesti balhé – 5/4 legszívesebben kérdőjelet tettem volna. A casting jó, van humora is, de valahogy fura is.

https://www.youtube.com/watch?v=9OGcJKl94hk

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2416521164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása