Minden napra egy film

Minden napra egy film

SzerelMesék

2021. június 04. - BBerni86

Párkapcsolatos, baráti körös, többféle verziós.

Federico kemény üzletember, aki sem a magán-, sem a céges életében nem enged semmilyen érzelemnek. Gyerekkori barátját is képes elbocsátani, amikor az nem kér tőle egy könyvelési eltérés miatt elnézést – ezzel szerelmesek.jpgelindítva Andreát a lejtőn. Amikor egy könyvesboltot akar megvenni, Giulia is tapasztalja majd a szívtelenségét. Egy más életben Giulia és Federico házasok, de az asszony folyton féltékeny. A csinos Dafnét, Andrea barátnőjét kéri meg, hogy tesztelje le, csábítható-e a férje. Egy másik életben Andrea egy zeneszáma világszám lesz, a férfi sztárrá válik. A komoly író Federicót kérik fel, hogy szellemíróként írjon regényt helyette. Egy igazi szemetet ír neki, ami mégis sikeres lesz.

Olasz film, amit nem csak szórakoztatónak szántak – vitték fesztiválozni is, ha minden igaz, még díjakat is kapott. Ennek ellenére egy könnyed alkotás, amit megterhelés nélkül meg lehet nézni. De az is igaz, hogy akár gondolkodhatunk is utána.

A szerkezet egyszerű: négy történetet kapcsoltak össze. Mindegyikben kiemelt téma a párkapcsolat és a szerelem. Mindegyikben ugyanaz a négy színész játszik, ugyanazokat és mégis teljesen más karaktereket. Mintha párhuzamos univerzumokban járnánk, amikor másként alakult a szereplők élete, és minden Federico, Andrea, Giulia és Dafne más, mint a másvilági énjük.

Érdekes az is, ahogy ezek összekapcsolódnak. Általában az egyik szereplő ki/belép egy ajtón, és egy vágással másik történetben vagyunk. A megváltozott külső ezt jól jelzi, de azonnal látszik az is, mennyire más maga a szereplő személyisége is. Néhol vannak tartalmi összefonódások is – mintha az egyik történet egy bizonyos eleme ráutalna arra, ami a következő valamelyikében megtörténik. Pl. amikor a sikeres Andrea azt mondja Federicónak, ha sikeres akar lenni, alapítson céget. Van olyan verzió, amelyben látjuk, milyen lenne a cégvezér Federico. Vagy a szív alakú, drága medál, ami visszatérő motívum lesz. Ezek színezik a sztorit, kohéziót teremtenek.

Az már nehezebb kérdés, hogy mi van az egész mögött. Nincs semmi magyarázat, csak összefont történetek karrierről, csalásról, szerelemről és barátságról. Kicsit karmikus, aki egyszer erő helyzetben van, máskor maga lesz más hatalmának elszenvedője. De miért áll ez így össze? Mit akar mindez sugallni? Hogy mennyire véletlenszerű, hogy ki van fent és lent, ki lesz boldog és kinek megy tönkre az élete? Vagy inkább az, hogy nincs igazán boldog történet soha? Hiszen négy verzióját is látjuk a lehetséges történeteknek és embereknek, de egy sincs, amire azt tudnám mondani, hogy mindenki jó életet él, megtalálta a helyét a munkában és a szerelemben is. Valami soha nem kerek.

Jól van megírva, mert sikerül azt a kettősséget összehoznia, hogy lekötött és szórakoztatónak éreztem, miközben nagyon reális problémákat feszeget. A sok kis emberi kegyetlenség, amiket észrevétlenül is alkalmazunk egymáson. A celeb-lét kétszínűsége: érdemes megnézni, hogy a hozzáértők szerint szemét regény, amit az igazi szerzője valóban pocséknak írt meg, hogy lesz mégis az év könyve. Egy okból: a világ előtti szerzője celeb. De azt is érdemes megnézni, milyen A szerelem hálójában története, ha kivesszük belőle a szívet és üzleti érdekeket, emberi számítást teszünk a helyére.

Bologna szép hátteret nyújt a történetnek. Bár nem látványfilm, megtalálták azokat az elemeket, amelyek érdekessé teszik nézni is. Ahogy a 4 karakter minden történetben más és más, azt a külső megjelenésük is visszaadja. Vártam is, milyen lesz a váltások után egy-egy.

Nem egy boldog film, inkább megtöri az ember kedvét, de akkor is érdekes volt és érdemes volt megnézni. Ötlet is van benne, korrekten meg is csinálták.

 

SzerelMesék – 5/4 bár az egymásba kapcsolódás a végén megzavart, lekötött és érdekesnek találtam, emberi.

https://www.youtube.com/watch?v=YnMXXWPGlVA

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4016581878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása