Minden napra egy film

Minden napra egy film

Véres vakáció

2021. június 14. - BBerni86

Baráti társaságos, nyaralós, kísértett szálloda felderítős.

Lex könyvet készül írni, a témája egy hotel. Hawaii nagy beruházása volt, az egyik szigeten egy többcsillagos csoda. Csak éppen a kezdetektől nem voltak rendben a dolgok, és a vendégeket látomások kísértették. A legrosszabb egy kislány volt, aki a legenda szerint egy turista kapott el és gyilkolt meg, majd a lány szelleme keresni kezdte a gyilkosát és fenevaddá vált. A lány születésnapjára a barátai egy úttal lepik meg, és sikerül veres_vakacio.jpgmegszervezniük, hogy a szigetre is elmehessenek, ahol a hotel áll. Hiába figyelmeztetik őket, hogy messze kerüljék el a helyett, egy kis fürdés és kirándulás után megkeresik az elhagyatott épületet. Fotóznak, körbejárnak, és Lex tovább is akar maradni, éjjelre. A többiek leszavazzák, de a hátra maradt felszerelésért kénytelenek visszafordulni. Este pedig kiderül, mennyi igaz a mesékből.

A városi legendák kelendőek. A hotelek, azoknak bizonyos szobái, melyekben valami borzalom történt. Tipikus horror alapanyag, amit nehéz megunni. Filmek, de reality műsorok is készülnek erre a témára.

A Véres vakáció is ebből dolgozott, egy kis helyi kísértetmesével megtoldva. Alapból tudnám értékelni az ötletet, még akkor is, ha ilyen történet is volt már, itt csak a helyszínen és az őslakos népen változtattak. Ha a hawaii őslakosokat indiánokra cseréljük, akiket egy bizonyos helyen leöltek, eltemettek, a helyszínen lakótelep, hotel, stb. épült, máris ugyanott vagyunk, mint amit már mások sikerre vittek. Vagy unalomig felhasználtak. De a helyszín tényleg szép, és az olyan részek, mint amikor átrepülnek a sziget felett, vagy felfedeznek egy vízesést, dobnak a helyszínen.

A gond az, hogy a horror mennyire béna lett a filmen. Mivel a szellemet rendesen nem látjuk, még csak azt sem tudjuk meg, mennyire találó a neve: a félarcú lány. Az egyik turistából csinál ugyan félarcú kísértetet, de az arc lenyúzása, majd a srác ilyen formán való kísértet volta is rémesen néz ki. Olcsó maszknak néz ki, és nem tudott megijeszteni. Inkább szörnyülködtem, mennyire igénytelenül nézett ki a végeredmény.

A jump scream is annyira működésképtelen, hogy mielőtt a szellem lecsap, simán lehet látni mászkálni a háttérben. Így meg nem ijesztő, hogy kinyúl és beránt valakit.

Hogy még rosszabb legyen az összkép, említeni kell, hogy mennyire rángatva van a kamera, főleg a menekülős részeknél. Értem, ezzel akarják érzékeltetni az eszeveszett rohanást, de a zseblámpákkal való kalimpálással együtt csak azt sikerült elérni, hogy hányingerem lett, miközben néztem. Határozottan rossz ómen.

A történet egyszerű, amivel horror esetén gond sincs, csak éppen sok butaság gyűlik össze a végére. Vegyük csak a zseblámpákat! Azon nyavalyognak, hogy merül az elem, és a végén sötétben kell kibírniuk. Az azonban nem jut eszükbe, hogy nem négyet kapcsolnak be egyszerre, csak egyet, aztán, ha az lemerült, jöhet a következő…

De a film végére betett csavar sem jobb. Most azon el kellene borzadni, hogy a kísértet nem csak arcokat tép és gyárt újabb kísérteteket, de pszichés hadviselést is folytat a holtakkal? Értelme különben a nagy nulla, csak kellett valami meglepő a végére. Jobban működött volna, ha bármi indokolja, így felesleges az is.

Nevenincs színészek egyszerűsített karakterekben, nulla mondanivaló, béna látvány és hányingert keltő kamerakezelés. A sziget természeti szépsége, maga az alap ok, de különben egy teljesen felesleges horrorfilm lett, semmi több.

 

Véres vakáció – 5/1,5 az alaphelyzet klisés, de abból még lehetett volna valami. A horror viszont nézhetetlen.

THE RESORT Trailer (2021) - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9616593458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása