Minden napra egy film

Minden napra egy film

Schmigadoon!

1. évad

2021. augusztus 21. - BBerni86

Más világba kerülő, igaz szerelmet kereső, igazságra ráismerő.

Josh és Melissa mindketten orvosok, akik a kórházban találkoztak össze egy csokoládé automata mellett, és évek óta kényelmesen megvannak egymás mellett. Egy esküvő azonban rádöbbenteni a nőt, hogy ő már többet szeretne: házasságot, gyerekeket. Josh tart mindettől, és a kapcsolatuk törést szenved. Egy vakáción igyekeznekschmigadoon.jpg rendezni a dolgaikat: az erdőn kell keresztülvágniuk magukat egy térképpel, segítség nélkül. Sikeresen össze is vesznek, és mérgesen is egymásra, amikor átkelnek egy hídon és egy mesebeli világban találják magukat. Itt mindenki dalol és boldog, mint egy Disney musicalban. Melissa élvezi is, míg Josh azonnal menekülőre fogná. Van azonban egy kis gond: a hídon csak úgy térhetnek vissza a maguk világába, ha az igaz szerelmükkel kelnek át rajta. Amíg keresik, meg alaposan a feje tetejére állítják a kisváros lakóinak életét.

Szerencsére minden szezonban azért van egy-egy olyan szívmelengető, mókás és zenés sorozat, amit örömmel nézek. Mivel Zoey és az ő dallistája nem kapja meg a harmadik évadot – azért a pletykák szerint egy zárófilm lesz még – így kárpótoltam magam Schmigadoon musical városával.

A története alapból illik egy musicalbe, miközben valódi musicalek szereplői és helyzetei ihlették a részeket. A nálunk legismertebb alap A muzsika hangja, hiszen Melissa lehetséges nagy Ő-je annak férfi főszereplőjére emlékeztet, és a menyasszony is feltűnik mellette, ahogy az eredetiben is. De kölcsönöz a Carousel és a The Music Man világából is többek között. Néha még dallamot is, bár alapvetően saját dalokkal töltötték fel a sorozatot.

Számomra az volt a sorozat fő vonzereje, hogy egyszerre tart görbe tükröt a musical világ elé és mégis bele is simul ebbe a világba. Hiszen a két főszereplő is másként áll hozzá: Melissa élvezi a dalokat, a gesztikulációt, a szélsőséges és heves érzelmeket, az egésznek a művi szépségét. Josh ellenben rosszul van az énekléstől, és őt a beállások, az egésznek a megrendezettsége és rossz értelemben művi volta taszítja. Így a két karaktert követve lehetünk musicalrajongók és utálók is.

Bár a fő szál, hogy végül kivel kelnek át a hídon, szerintem kiszámítható, de közben olyan kis helyes mellékszálakra lettek terelve, hogy így is simán végig lehet mosolyogni a rövid 6 részt. Tulajdonképpen filmként is fogyasztható lenne, de ez sorozat, minden részben új konfliktusokkal, miközben haladunk a végjáték felé.

A szereposztásban semmit nem bíztak a véletlenre. A párost két komikus játssza, és Cecily Strong énekelni is tud, így a rajongó valóban aktívan részt vehet Schmigadoon világában. A mellékszereplők pedig valóban kapcsolódnak a musical színpadokhoz: az ármánykodó városi előkelőség Kristin Chenoweth volt, az egyik legjobb alakítást beletéve a produkcióba. Ahogy utasítgatta a többieket, kész. Aaron Tveit – aki idén jelölve van Tonyra a Moulin Rouge-ért – a jóképű, de megbízhatatlan cirkuszos. Dove Cameron az Utódok után most itt fakadt dalra. Alan Cumming meg egy olyan karaktert kapott, akinek Menlove a vezetékneve – vajon mi a város elől rejtegetett titka?

Látványra is pontosan az a színes, édes és mesebeli környezet, ami megidézi a musicalek közegét. Nem látványfilm, de kellemes nézni. Kirángat a valóságból és egy majdnem mese földre visz, ahol azért nem annyira egyszerű az élet, mint a felszínen tűnik.

Tanulságokat is lehet keresgetni benne: arról, hogy az igaz szerelmen is dolgozni kell. Hogy fel kell tudni vállalni magunkat, mert a titkok az őrzőjüket is mérgezik.

Aki nem szereti a musicaleket, nem ettől fogja megszeretni, de nekik ott van Josh és a döbbent rácsodálkozás, mennyire mű ez a világ. De a sorozat akkor is fun.

 

Schmigadoon! – 5/4 kissé kiszámítható, sikeresen komédiáznak, és hangulatos, ahogy a világok keverednek.

https://www.youtube.com/watch?v=yKG0RodrzVo

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7816662556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása