Minden napra egy film

Minden napra egy film

Gonosz csoda

2021. szeptember 09. - BBerni86

Szenzációt híressé tevő, szellemes, csodatevős.gonosz_csoda.jpg

Gerry egykor a szakmája csúcsán volt. Hatalma volt, olyan újságíró, akire figyeltek, aki már a Pulitzer küszöbén állt. Ám lebukott azzal, hogy nem az igazságot írja, kitalál dolgokat. A karrierjének annyi, most kénytelen szennylapokba bulvártörténeteket megírni. A legújabb eset már önmagában röhejes: vidéken valaki teheneket csonkított meg. A helyszínen kiderül, hogy ez mindössze a tehén szőrébe nyírt mintát jelent, egy kamasz csínyt. Hogy mégse menjen el üres kézzel, egy fa tövében talált furcsa babát tör össze és fotózza le, mintha démoni tárgy fordult volna ki a földből. Már elmenne, amikor egy lányt majdnem elüt. Követi, ahhoz a fához megy és elájul, miközben kántál. Visszaviszi a lányt a templomba, ahol nem hisznek neki. Alice születése óta süketnéma. A lány azonban megszólal, állítja, Szűz Mária gyógyította meg. Majd a fánál újabb csodát tesz – Gerry pedig tudósít. Nem sejtheti, hogy ez a Mária nem feltétlenül Jézus anyja és nem jót akar tenni az emberiséggel.

A maga módján hangulatos ez a horror, de azért még ez sem az igazi. Ok, kicsit keresem a kákán a csomót, de egy ilyen szellemes horror akár meg is lephetne. Itt viszont nem volt olyan elem, ami igazán meglepetés lehetett volna.

Talán azért is, mert a készítők azt a módszert választották, hogy a néző az elejétől tisztában van az események valódi arcával. A nyitó jelenetben egy boszorkány megkínzatását majd halálát látjuk, és megjelennek azok a tárgyak, amelyek a jelenben fontosak lesznek. A maszk, vagy az a különös baba a láncokkal. Mi tudjuk kötni, hogy mit jelentenek igazából.

Így számunkra nem meglepő, hogy Alice csodái mögött ki áll és mi a célja. Csak egy-egy olyan információ jön később, amit nem lehetett az előzményekből előre látni. Pl. miért Alice lesz az, aki látni kezdi Máriát és csodákat tesz általa.

Nem véres horror, de ennek még örültem is. Lesznek halálok, elég borzasztók is – az elevenen elégésnél kevesebb szörnyű halált tudok elképzelni – de ezeket nem mutatják direkt, elkapják a kamerát vagy már csak a halott sziluettje tűnik fel később. Nem is jump scream, talán 2 olyan jelenetet tudnék kiemelni, amiben a lény hirtelen felbukkanása alkalmas lenne egy kis gyors riadalom keltésére. Inkább az idegek játszmája: ahogy sejtetve van, hogy valami nem stimmel és Gerry is elkezd ráébredni, hogy itt a lelkek a játszma tétje és nincs is csoda.

A nyomozás talán gyors, de ezt sem bántam. Csak pár plusz részlet derülhet ki ahhoz képest, amit mi a nyitányból már tudtunk. Egészebb képet kapunk, de ahhoz kevés, hogy krimi is legyen a filmből.

Ha már horror, milyen a látvány? Ez az, ami a leginkább tudott fájni. Ahogy a szellem néha feltűnik és mozog, fáj nézni. Látványosan csak számítógépes trükk és nem hiteles.

De szimpatikusak lettek a szereplők és hozzá a szereposztás is. Rég láttam filmen Jeffrey Dean Morgant, és ez egy illő figura volt. Kicsit viharvert, de karakteres és fejlődésre képes. A többiek kevésbé ismertek, de nem egyszer merengtem azon, honnan ismerősek. Cary Elwes látott már szebb napokat is, de a korából adódóan neki ilyen szerepek maradnak. Diogo Morgado esetében meg elmegy plusz poénnak, hogy miközben Jézus szerepe tette ismertté egy sorozatban, itt ő az a pap, aki lelkesen leplezi le a csodákat. Alice karaktere meg hihetően hozza a hívő, ártatlan teremtést, aki szinte belülről ragyog.

Lekötött benne a nagyon is világi szál is. Ahogy a médiának a szenzáció kell. Ahogy az egyház is beszáll a játékba, és az igazságtól függetlenül meglátják a reklám lehetőségét. A csoda eladható, jól jönne egy új kegyhely is…

Határozottan jobbnak éreztem, mint amilyennek az agyammal találtam a filmet. A hibái ellenére ez most nekem tetszett.

 

Gonosz csoda – 5/4 sok mindenbe bele tudok kötni – az a szellemalak, jaj – de összességében tetszett.

https://www.youtube.com/watch?v=NmQiJPLYzPI

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4316684368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása