Minden napra egy film

Minden napra egy film

5 film, amit látnod kell

Kísértetházak

2021. szeptember 21. - BBerni86

Egyszer olvastam arról, hogy a horrorok rémei visszatükrözik, hogy a kor emberei éppen mitől félnek, milyen kérdések foglalkoztatják az emberiséget. A halandóság és a másvilág visszatérő téma, így nem meglepő, hogy a kísértetházak is vissza-visszatérnek a vászonra.

f1_157.jpgKlasszikus kísértetházas regény volt A Hill House szelleme Shirley Jacksontól. Már a sokadik feldolgozáson van túl: A ház hideg szíve 1963-ból, ami leginkább követi a regényt. Egy családi titok, egy szellemjárta ház, és ahogy le lehet állítani a borzalmakat. Az 1999-es Átokban mai korba helyezték a történetet, és egy pszichológus kísérleteit követhettük, aki inszomniás betegeket vitt a kísértetházba. A ház pedig elkezdte gyilkolni őket. A Netflix 2018-ban készítette el a legutóbbi verziót, ami a személyes kedvencem: A Hill-ház szelleme. 10 részes sorozat, ami tulajdonképpen a Jackson-történet előzménye. Egy boldog család beköltözött, majd elmenekültek onnan, de már a családanya nélkül. A gyerekek felnőttek, és ott a seb az életükben, a ház, amit feledni akarnak. De a gyógyulásért vissza kell térni, a ház pedig várja őket, éhesen.

Az AHS sorozat sem véletlenül kísértetházas történettel indított. Egy ház, ahol a szellemed ottragad, ha vagyf2_155.jpg olyan szerencsétlen, hogy ott halsz meg. Egy beköltöző család, akik nem sejtik, milyen lények lesnek rájuk és terveznek velük. Évtizedek horrora van köröttük, és a sok történet lassan felszínre kerül. Ahogy belegondolok, két olyan évada volt a sorozatnak, ami nem szállt el és romlott el a végére. A nyitány, a Murder House az egyik, és a latex ruhára már soha nem nézünk úgy, mint előtte.

f3_150.jpg2001-ben a Más világ adott egy csavart a megszokott kísértetházas történeteknek. A világháború után egy anya két gyermekét nevelné a vidéki házukban, míg várja a férjét haza. A gyerekek azonban fényérzékenyek, így különleges szabályok szerint élnek. Ahogy az ajtókat nyitják-csukják. Ám a házban megjelenik még valaki, az ajtók nyitódnak, mozgás van. De szívesen lelőném a poént, de maradjunk csak annyiban, hogy a Hatodik érzék klasszikus tétele lesz itt is igaz.

2018-ban Helen Mirren is szellemházas horror főszereplője lett. A Szellemekf4_136.jpg háza némileg valóság alapú, és a Winchester fegyvercég tulajának özvegye van a középpontjában. Az asszony meg volt róla győződve, hogy a fegyverek által meghaltak lelke kísért, így készül egy háza, amit folyamatosan épít, módosít – a szellemek igényeinek megfelelően. A vállalat egy orvost küld a nyakára, akinek beszámíthatatlannak kellene nyilvánítania a nőt, de helyette a paranormális jelenségekből kap ízelítőt. Maga a film nem tetszett, de Helen Mirren és Jason Clarke miatt megnéztem, listára tettem.

Ezek a filmek már csak azért is izgalmasak, mert nem egyben nagyon komolyan vették a kísértetház kialakítását. Egy kísértetház legyen látványos…

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7016695686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása