Minden napra egy film

Minden napra egy film

Don’t Breathe 2.

2021. október 11. - BBerni86

Gyerekrablós, harcos, bűnszervezettel szembeszálló.

Norman a házban történtek után másként folytatta. Lányával kiköltözött egy elhagyatott házba és túlélőnek kezdte el nevelni Phoenixet. Nem engedi emberek közé, legfeljebb egy veterán ismerősével engedi el közbe sétálni egyet. Maga tanítja, és nem csak az iskolai anyagra, de harcolni is. Phoenix ennél többre vágyik, de az apja azt dont_breathe2.jpgsem engedi neki, hogy rendes iskolába járjon. Egy éjjel arra ébred, hogy a házban idegenek járnak, míg Norman kiment az erdőbe, hogy a kutyájukat keresse. Phoenix igyekszik kijutni a házból, osonva, míg Norman a megölt kutyájára rátalálva rádöbben, mi történik. Visszarohan, és igyekszik kiszabadítani a gyereket, míg sorra likvidálja a betörőket. Ám ő csak egyedül van, míg a banda tagjai többen. És egy olyan titok birtokában is vannak ellene, ami hathatósabban választja el tőle a gyermeket, mint tenné az erőszak.

Pár éve meglepő sikert aratott a Don’t Breathe első része. Volt benne borzongás, rejtély, erőszak és csavar. Látszólag olyan vége volt, hogy nehezen lehessen folytatni, kerek sztori volt. De Hollywoodban nincs lehetetlen, így itt a folytatás.

Merész húzás, hogy teljesen más szemszögből közelítenek most Norman Nordstrom, a vak ember figurájához. Korábban ő volt a film gonosza, ha egy beteg logikával érthetővé is tették, hogy miért tette, amit. Attól még súlyosan bűnözött és ártott másoknak, nem lehetett az ő céljaiért és neki drukkolni.

Most viszont gondos apaként látjuk, aki túl is félti a lányát. Bár úgy indultunk a történetnek, hogy 8 évvel az első rész után vagyunk, nekem az is beugrott, hogy előzményfilmnek is simán elmenne, annyira nem bűnös alak Norman. Kedvelhetővé tették, és itt tulajdonképpen neki kell szorítani végig. Még azt is megjátszották, hogy ő a kutyával sem végez, amelyet ráküldtek, hogy kapja el. Nem véletlenül van ez így aláhúzva: a banda azzal kezd, hogy kiiktatják Norman kutyáját. Ők nem kegyelmeznek, lelövik szegény állatot. (A film leginkább sajnálható halála, Shadow jó és szép kutya volt.) Így már ellentétes oldalra is kerülnek, és erkölcsileg is teljesen mások.

Valahol vezeklés is, hogy Norman ilyen lett. Kapott egy jelenetet, amiben ki is mondja, hogy tudja, mennyire bűnös ember volt és mennyire rossz dolgokat tett. De Phoenix megváltotta, és ezzel el is magyarázzák, hogy lehet a korábbi film gonosza most a jó.

A banda meg kellően sötét lett és nagyon beteg dolgaik vannak. Amikor kiderül, hogy miért kellett nekik annyira a kislány… Voltak sötét elképzeléseim, de ez azért lesokkolt. Ráadásul még csak el se kábították a lányt, magánál lett volna, amikor… nem mesélem el azért sem, mit készültek tenni vele!

Egy visszatérő van a stábban, a vak ember szerepében Stephen Lang hozza a formáját. Egy percre sem esett nehezemre elhinni, hogy simán padlóra küld nála lényegesen fiatalabb férfiakat és ilyen félelmetes harcos. Most egy kicsit érzelmesebb arcát is megmutathatta mellette, eddig nem éppen a jó oldalon álló szerepek jutottak neki. A többiek ismeretlen színészek, de kettőt leszámítva ez nem is baj. Csak élő célpontok Norman számára. Brendan Sexton III bandavezérként kellően karizmatikus lett, Madelyn Grace pedig a gyermeki ártatlanságot tudta szépen hozni Phoenix alakjában.

Nem ijesztő most, inkább akcióban korrekt a film. Menekülés, támadás libikókája a sztori.

A kritikusok eléggé megosztottak voltak a filmmel, én bírtam.

 

Don’t Breathe 2. – 5/4 érdekes ötlet fordítani a szereplők megítélésén és akcióban szépen összerakták a filmet.

DON’T BREATHE 2 - Official Trailer (HD) | Exclusively In Movie Theaters August 13 - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4216710268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása