Minden napra egy film

Minden napra egy film

Az eltévedt golyó

2022. november 14. - BBerni86

Az első gondolatom az volt, hogy ez egy Halálos iramban film kicsit másképpen. Itt a volt bűnöző kerül be a rendőrök közé, vagyis a felállást megfordították, de ugyanúgy a gyorsaság, erő és a kocsik a lényeg. De.az_eltevedt_golyo.jpg

Az már változás, hogy Lino nem sofőr és nem az akciók közepén helyezkedik el. Ő a szerelő, aki erősíti és gyorsítja a kocsikat. A végére kiderül, hogy szükség esetén vezetni is tud, az öklét is jól használja, de alapvetően ő a mérnöki képességei miatt kiemelkedő.

Ez az első pont, ami nagyon nem tetszett a filmben. A végén látjuk, hogy miképpen erősíti meg a Renault, amivel áttör mindenen. Nem mérnöki csoda, inkább röhejes, amit kaptunk. A film nem támasztja alá, hogy miért olyan nagy szám a tudása és miért vállalt vele kockázatot a rendőri különítmény vezetője.

Ehhez kapcsolódik, hogy látványosan kisebb büdzséből dolgoztak. Ok, így is széttéptek, feldöntöttek, gyújtottak és robbantottak pár autót, de nem látványosan. Tévéfilmes hatást keltett, pláne egy olyan korban, ahol a Halálos iramban filmek már 10 rész körül járnak. Akciófilm, de amit megszoktunk a zsánerben, ez a film nem tudta hozni.

Ha lenne egy izmos történet, az ellensúlyozhatná, de az sincs. Ha akarom, 3 mondatban mindent el tudok mondani. Lineáris és nagyon egyszerű a cselekmény. Az sem esett jól, hogy milyen könnyen átlépnek a haláleseteken is. Lino tulajdonképpen az életét feláldozza, hogy egy 17 éves kölyköt megmentsen – amikor a fiú aztán meghal, leteríti, kicsit szomorú arcot vág és ennyi volt?

Logikailag vannak benne érthetetlen dolgok ezen felül is. Ha csak ezt a rendőri egységet nézem. Areski vadállatként tette a dolgát, az üldözötteket kilapította. Már a nyitányban azt látjuk, hogy nem elfogja a bűnözőket, hanem frontális ütközéssel kilapítja őket. Mégis, milyen rendőrség az, ahol kísérletet sem tesznek az élet megóvására, és semmilyen következménye nincs annak, hogy Areski útját hullák szegélyezik? Areski különben sem a rendőrök gyöngye, mint ez kiderül, de ezek az ügyek már akkor is ott voltak, amikor nem tudtuk még, hogy milyen dolgai vannak titokban.

A szereplők közti kapcsolatokkal is balladai homályban tart a film. Van egy 9 hónapos ugrás benne, és a közben történt eseményekre néha csak egy félmondatnyi utalás van két jelenet között. Pl. Lino és Julia egy ideig pár voltak. Szintén olyasmi, amin fennakadt a szemem. De, a rendőrnő titkos viszonyt kezd a fogvatartottal, aki minden estét a börtönben kell töltsön és elítélt – nem is tudom, miért ítélték el. Nem lopott el semmit, csak keresztülhajtott egy bolton, bár lopási szándékkal. Elítélt garázda? Mert tolvaj nem lehet, ha semmit nem lopott még el… De, amin merengeni kezdtem, hogy ez mégis milyen kapcsolat lehetett. Még csak menni se mehettek sehova, mert Lino mozgástere a börtön meg a műhely volt.

Vagyis, ez akciófilm, amihez ki kellene kapcsolni az agyunk. Csak sajnos nincs olyan látványvilága, hogy ezt megérje megtennünk. Legalább tempós, gyorsan nézhető – de ezért nem ér meg másfél órát.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4417977650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása