Minden napra egy film

Minden napra egy film

The Great

1. évad

2023. június 22. - BBerni86

Kerülgettem a sorozatot egy ideje, de mivel a történelemből tudtam, mi lesz a történet vége, nem nagyon volt kedvem megnézni egy boldogtalan házasság krónikáját, és ahogy Elle Fanning cárnője halálba kergeti Nichols Hoult cárját. Mivel szerintem a 3. évaddal vége a sorozatnak, most rászántam magam, hogy megnézzem.

Eredmény: rákattantam. Azért az mond valamit, hogy alvás helyett hajnali 4:30-ig inkább végignéztem az évadot, mert a történelmi tudásom ellenére érdekelt, mi lesz a szereplőkkel és velem nagyon nézette magát a sorozat.000theg1.jpg

Bár az alaphang az, hogy Nagy Katalin cárnővé emelkedésének kezdetét nézzük, a nagyság kezdetét, nekem ez nagyon hamar két ember közti játszmák sorozata lett. III. Peter és Catherine – az angolokhoz hasonlóan őket is magyarosította a köznyelv, de angolul néztem, és nagyon nem áll a számra/gépelő ujjaimra a Katalin és Péter – eljegyzésével, gyors házasodásával indul a cselekmény, és az ő kapcsolatuk van végig a középpontban. Ennek része az is, hogy Peter a cár, korlátlan hatalommal, de gyenge jellemmel. Catherine viszont művelt, tele van tenni akarással, csak korlátozza a neme és a férje hatalma. Ármánykodnak, cseleznek, és ez ugyanúgy áll a politikára, mint a magánéletükre.

Nagyon jól megvan írva ez a sorozat. Az elejére kiírták, hogy nyomokban megtörtént események adták az alapját, és ennek megfelelően minimális történelmi hűséggel elmesélnek egy modern, szórakoztató történetet. (Csak egy példa: a sorozatban III. Peter Nagy Péter fia, a történelmi hűség szerint viszont az unokája.) Nagyon bulváros, amit az orosz udvarban művelnek. Ha az ember lánya azt gondolta volna, hogy Versailles volt a Napkirállyal a dekadencia csúcsa, még nem látta, mit mutat ez a sorozat a Romanovok háza tájáról. Azért az nagyon meredek, hogy Peter azzal akarja boldogabbá tenni a feleségét, hogy ajándékoz neki egy szeretőt. Természetesen meddőt, mert az utódnak Romanov-vér kell, hogy az ereiben folyjon. A nászéjt követően már édeshármasba kényszeríti a nőt az állandó szeretője mellé harmadiknak, miközben Georgina – az állandó szerető – férje, egyben Peter legjobb gyerekkori barátja a szobában alszik egy kanapén. De lehetne említeni Peter nagynénjét is, akinek a kedvenc szórakozása, hogy azt meséli, mikor és hogyan feküdt össze Peter apjával, Nagy Péterrel. (Itt viszont a Peter, the Great nem áll a kezemre.)

Bár ennyire központi téma a szex, messze van a sorozat a pornótól. Arra komolyan odafigyeltek, hogy mit mutatnak. A maximum egy ágyból meztelenül felkelés, és a csupasz fenék, ahogy elsétálnak.

Fontosabbak a mögöttük levő érzelmek. Peter kegyetlen, végtelenül narcisztikus és egy az egyben a mindenható cár, aki tényleg tehet, amit csak akar. Ha olyanja van, megkínozza az udvartartását. Ha jön egy betegség a cselédek közt, orvos helyett máglyát rakat és elevenen égeti el a betegeket. És mindenkinek imádnia kell, nevetnie a viccein, nyalni a talpát. A bravúr meg az, hogy ennek ellenére még csak ellenszenves sem lett. Egy szórakoztató playboy, aki nagyvonalú tud lenni, vicces, és minden kegyetlenség mögött ott egy megtört gyerek, aki csoda, hogy túlélte a gyerekkorát. Minél többet mond a szüleiről, ha egy kicsit megnyílik, az ember legszívesebben megölelné, hogy miken kellett keresztül mennie. Annyira jó íve van annak, hogy lett belőle ilyen cár és ember, és mennyire csak egy jobb ember kellene az életébe, aki jobb útra tereli. Elég csak megnézni, mi van a Peter – Georgina – Grigory háromszögben. Bár Peter állandó szeretője a nő, inkább tartja a férjével együtt a legjobb barátjának, mint bármi másnak. Amint Grigory kimondja, hogy zavarja már a feleségén való osztozás, minden habozás nélkül megígéri, hogy ennyi volt. És addig Grigory, a legjobb barát rettegett szóba hozni a dolgot – nyomorult férfit különben tudtam sajnálni. Peter a szokásos önző énjét hozta, de Georgina, őt tudtam utálni. Az elején megjátssza, hogy neki is terhes, hogy Peter bármikor az ágyába hívhatja, de amint a férfi inkább a feleségének udvarol és őt hanyagolja, mesterkedik, hogy visszakerüljön az ágyába. Akkor már kimondja a férjének, hogy szeret Peterrel ágyba bújni. Igen, ha volt, akit sajnáltam, az Grigory. Aki valósággal kettészakad, mert féltékeny, mert megalázott helyzetben él, mert éppen annyira szereti Petert is, mint a feleségét.

Catherine a kevésbé érdekes jellem. Kezdettől uralkodni akar, változtatni az országon. Jókora kultúrsokk is, amikor szembesül az új hazája barbár szokásaival. Erőszak, gyilkosságok, egymás tönkretétele. Mást akar, és elkezd tenni érte. És valahogy az ő alakoskodása, szervezkedése rosszabbnak hat, mint Peter nyílt rémuralma és a terror. Abban van őszinteség – Peter a cár, öl és lesújt, üzekedik, amikor csak akar. Catherine viszont megjátssza magát. Szórakoztató az ő szála is, megvannak a játszmáinak az izgalma, csak ez sokkal alattomosabb. Önáltatóbb – ahogy komolyan hisz abban, hogy nála minden bajra a megoldás és kiemelkedik a többiek közül. Változik, a naiv máz lekopása után kezdi megtanulni az orosz kegyetlenséget. Csak magának sem vallja be, neki mentségei vannak. A nagy forradalmárokból lesznek a nagy diktátorok? Hát… vannak már jelei.

Mindkét főszereplőnek megvannak a maga emberei, barátai és köre. Megvannak a maguk történetei, amelyek helyenként összetalálkoznak. Mint a svéd háború helyzete. Vagy Marial helyzete.

Talán azért is tudott beszippantani, mert nem csak Catherine és Peter története. Érdekel az is, mi lesz Marial sorsa. Georgina koppan-e egy nagyot, és trónon maradnak-e a svédek. (Pedig történelemből erről is tudok, és mégis.) Archie, az egykori hedonista nemes, aki most az egyház feje, ő is megér két misét is. Tele van ez a sorozat emlékezetes figurákkal, különc alakokkal.

Hozzá remek a szereposztás. Hoult és Fanning is nagyot megy, Hoult pedig annyira jól hozza Peter arcait, a váltásokat, hogy azért önmagában megéri nézni. Amikor kibukkan belőle egy rettenetes gyerekkori történet, vagy csak az a ki nem mondott, fel nem dolgozott kín, amikor az anyja tetemét nézi (igen, nem temettette el. A maradványai ki vannak állítva, mint egy egyiptomi múmiának. Kb. úgy is néz ki.) – és megrázza magát, már vissza is vált kéjenc uralkodóba. Vagy, amikor valaki megkérdőjelezi, megkeményedik a tekintete és kegyetlennek is néz ki. Fanning a játékosabb szereplőt kapta, de nála is megvannak a színváltások, ha nem is ilyen mértékben. De Belinda Bromilow is egészen zseniálisan hozza Elizabeth nénit, és jó pár mellékszereplőt is fel tudnék sorolni.

Mindezt a sorozat látvány- és kosztümvilága is megnyomja. Színes, dekadens, és jól ötvözi a modernt a történelmi korral. Erre is igaz, hogy nyomokban igazságot tartalmaz. Szexi, dögös és látszólag kosztümös jelmezeik vannak, de sok modern elemmel. Peter bőrnadrágjai, vagy amikor Peter vagy Leo futóedzést tartottak, és rájuk adtak egy olyan felsőt, ami első ránézésre mai melegítőfelsőnek tűnt, csak egy kosztümös oldalgombsorral. Azt komolyan nézegettem, hogy Hoult szerelésén csuklya is volt-e, vagy csak annak látszott.

Ütnek a párbeszédek, és itt is érezni, mennyire jól van ez a sorozat megírva. Simán visszanézős jelenetek sora van benne. A tárgyalás a svédekkel. Grigory önpusztítása. Orlo hajszája egy szakáll megmentéséért. Voltaire jelenetei. Az udvarhölgyek táncdélutánja és Catherine kirekesztése. A Nagy Péter emlékbeszéd. A lebukott Catherine nagyjelenete, amikor Paul-t veti be a férje ellen. Volt, amit meg is néztem párszor.

Hogy olyat is írjak, ami azért bántott. Nyomorult állatok lemészárolása. Szó se róla, Peter az emberek életét ugyanennyire semmibe vette, de akkor is fájt a szívem a védtelen, ártatlan állatokért. A nászajándékba adott medve, a megreptetett kutya, vagy éppen a szökőkútra szálló madár. Ha értem is, hogy ezzel is az orosz királyi udvar barbár állapotát fejezték ki, akkor is utáltam nézni.

Ragozhatom még, de a lényeg, hogy most elkapott ennek a sorozatnak a hangulata, humora, és a bűnös voltukban is szerethető szereplői. Most már ott tartok, hiába tudom, mi lesz, érdekel, itt hogyan lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr118148768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása