Minden napra egy film

Minden napra egy film

Idézzünk!

2021. április 21. - BBerni86

Miután kiirtottam az emberiséget, hősként térek vissza a bolygómra, ahol szobrokat faragnak majd rólam. Persze az én népem nem tud faragni. De nem baj. Megtaníthatom nekik. De akkor nekem is meg kellett volna tanulnom faragni. Az elég melós. Az igazi hősöknek nincs szükségük szobrokra. Elég egy tábla is. (Resident Alien)

 

(Helen sem képes beolvasni a nagyon pozitív kórház reklámot és kimondja az igazát.)

 • Jelenleg, semmiben nem vagyok biztos. Te igen? Mert az igazat megvallva, az idő nagy részében rettegek. Mert egy disztópikus rémálomban élünk. Remek embereket veszítünk, akiknek gyerekeik és családjaik vannak, én meg itt állok, és a légkivezetésről beszélek?
 • Az embereknek megnyugtatásra van szükségük.
 • Tényleg? Mert azok az emberek, akiket ismerek nem akarnak félni és életben akarnak maradni. És erről nem tudom őket biztosítani. Senki sem, mert a világ nem biztonságos. Szóval nem várhatod el tőlem, hogy itt álljak és azt mondjam, "Biztos vagyok benne, hogy nincs mitől félni" mert mindenkinek félnie kellene.
 • Szóval mit tegyünk?
 • Elmondhatnánk... Elmondhatnánk az igazat: hogy lehet, hogy soha nem szabadulunk meg a vírustól... szóval meg kell találni a módját együtt élni vele. Mert bár beolthatunk minden egyes amerikait, megjelenik majd egy következő vírus. Majd egy másik és nekünk élnünk kell tovább. Nem zárhatjuk be magunkat, mert ez olyan, mint feladni dolgokat, amiket soha nem kapunk vissza. (New Amsterdam)

 

(Terry hagyatékában Mickey megtalálja az apja náci tőrét, és a megelevenedő családi történet újfent sokkolja Iant.)

 • Ezzel dobált minket, mikor kölykök voltunk.
 • Mi van?
 • Volt egy játék: Ugorj a kés elől! A tesóimmal menekültünk a házban. Kiabáltunk, kacagtunk és próbáltuk elkerülni, hogy leszúrjon.
 • Mókás.
 • Egyszer, mikor felém dobta, elkaptam a levegőben. Összevágta a kezem, de olyan büszke volt rám. Mi baj van velem? Hány zsidót öltek meg ezzel vajon? Mégis meg akarom tartani. Nem hátborzongató? (Shameless)

 

(Anyai tanács Lex Luthornak.)

 • Ahogy egy másik világvezető mondta: "Miért is ne lehetnének az emberek olyan könyörtelenek, mint a természet."
 • Ne idézd Hitlert nyilvánosan, drágám. Meg fog bélyegezni. (Supergirl)

 

(Belépni más cipőjébe mindig hoz tanulságot.)

 • Hova mentél?
 • Egy lakókocsiparkban élek.
 • Egyedül? 14 éves korod óta?
 • Teljesen független vagyok, azt hiszem.
 • És nem félsz attól a sok gyűlölettől, ami odakint van?
 • Az élet veszélyes. Mármint, nézz ránk.
 • Emlékszem, amikor amikor az apám bigottságról és a rasszizmusról
 • beszélt nekünk. Azt mondta, nem a szkinhedek, és a fehér idióták jelentik a gondot. Ők azok, akikről tudod előre. Hanem a haladók, azok, akik azt hiszik, tényleg megértik, amikor fogalmuk sincs róla. Azt hiszem, én is közéjük tartozom.
 • Nos, van még remény a számodra. (Big Sky)

 

És ami mára feledésbe merült, a mai rohanó világunkban, az, hogy a szerencse csak az arra felkészült szellemnek kedvez. (Crisis)

 

(Az elítélt bűnöző és egyben büszke apa.)

 • Tele vannak lével.
 • Nincs egymillió dollárjuk. Kétségbeesetten próbálják összekaparni a pénzt.
 • Ki beszélt egy millióról? Austin az e-mailben 100 ezret kért.
 • Azt tegnap megkapta. És neked nem szólt.
 • Az a kígyó megpróbál kihagyni a buliból. Kinyírom.
 • Az én lányom. És mint az ügyvéded, azt javaslom, hogy tartózkodj mindenféle fenyegetéstől még viccből is. (The Rookie)

 

Tudják, hogy itt ragadtam. Valószínűleg utánam kutatnak. Álcázásképpen növeszthetnék bajszot, de akkor olyan munkát kéne keresnem, mint tűzoltó vagy pedofil. (Resident Alien)

 

(Mickey szembesül az apja egy eddig el nem mesélt életeseményével, Ian le is döbben.)

 • De apám nem engedte. Az egyezség az egyezség. Ezért Terry megölte őt.
 • Az édesapját?
 • Én... sajnálom. Ő...
 • A rendőrség nem talált bizonyítékot, sem szemtanút, de tudom, hogy ő tette.
 • De így, hogy az apja meghalt, hozzámehetett volna, nem?
 • Már nem akartam, hisz megölte apámat.
 • (Ian nagyot nyel.) Igen, ez érthető indok. (Shameless)

Bankcsapda

Bankrablós, szerelembe eső, átverős.

Tripp enyhén kétszeres, mindenre oda kell figyelnie, és gyógyszert szednie, ha nem akar bekattanni a sok ingertől. Most éppen bankba megy, aprót kell begyűjtenie, mert szereti, ahogy a fémpénz cseng a zsebében. Flörtöl kicsit az esküvőjére készülő bankossal is. Ám mire feleszmélnek, már egy bankrablás közepén vannak. Nem is egy, rögtön két banda is a bank pénzét akarja. Tripp közvetít köztük, és eléri, hogy mindenki tegye abankcsapda.jpg dolgát, és a túszoknak is legyen esélye túlélni. Csak éppen kisül, hogy ezek az emberek ismerik azt a bankrablót, aki az FBI körözési listáján az első. Lehet, hogy nem is a pénz az igazi cél, hanem egy csapdába sétáltak bele? Tripp mindent megtesz, hogy minél többen túléljék, miközben Kaitlin fejét is igyekszik elcsavarni.

A heist movie az egyik kedvenc zsánerem, szívesen nézek olyan filmeket, amelyekben ötletesen kirabolnak valamit. Sajnos, nem tudom azt mondani, hogy túl sok ilyen filmmel el lennénk kényeztetve.

A Bankcsapda sem egy mai film, 2011-es, amikor még Patrick Dempsey úgy tűnt, meg tudja ismételni, ami George Clooney kivételével keveseknek sikerül. Sorozatsztárból Hollywood állócsillagává válni. Dempsey a romantikus komédiákban kereste a kiugrást, és a Bankcsapda az egyik kevésbé sikerült próbálkozása, ha én tudom is értékelni, hogy van itt egy bankcsapda is, nem csak a romantikus szálak.

A történet központi alakja Tripp, aki egyszerre zseniális és különc. Talán kicsit Monk jut róla az eszembe, csak lényegesen helyesebb a színész, aki játssza. Az ő szemén keresztül ismerjük meg a többieket, és ő lesz az, aki a felismeréseivel mozgásban tartja a történetet. Mindig középpontban van, és pont annyira egyedi figura, hogy emlékezetes is legyen. Dempsey jól is játssza, nem csak az arcával adta el.

Csak éppen maga a történet nem lett elég okos. Elvileg csavarok sora derül ki – miért vannak igazából a bankban, és többen sem azok, akiknek látszanak. Mindig meg kellene lepődni, ahogy Tripp közli az egyik megállapítását és újraértékelni a látottakat. Bár vissza tudnám idézni, hogy elsőre meglepődtem-e. Mert már láttam ezt a filmet, igaz, 10 éve, és látatlanba nem tudtam volna elmesélni a cselekményét – viszont nézve tudtam a csavarokat, beugrottak. Így engem nem lepett meg, ki kicsoda és a film végi csavart is előre tudtam. Egy olyan filmnél, ahol ezek lennének a lényeg, eleve romlik az élmény. Bár a filmet is minősíti, hogy ezek ismeretében nem újranézős. Egyszer elment, és utána annyi. 10 évvel később már nem szórakoztatott, hiába koptak meg alaposan az emlékeim.

Se viccesnek, se romantikusnak nem találtam. Kaitlin és Tripp flörtölése végig erőltetett, és nem érezni a kémiát sem a két színész között. Az már csak hab a tortán, hogy Judd mennyire megöregedett. Nosztalgiázva fogok visszagondolni arra, amikor a férje ellen indult bosszúért, aki válás helyett gyilkosságért juttatta börtönbe az asszonyt, vagy amikor Hugh Jackmannek mutatta be, hajrá lányként milyen műsort adtak elő? Lehet, inkább ezeket a filmeket kellene újranéznem…

Nem is látványfilm. A bank a helyszín, és nincsenek nagy akciók sem. Szerencsétlenkednek csak a karakterek. Igaz, nem is akciófilm.

Ahogy elnézem, én még kedves is voltam a filmmel. Nagyon utálták a nézők és a kritikusok is, a moziban hatalmas bukta lett. Én ennyire nem rühelltem.

 

Bankcsapda – 5/2 Dempsey komédiázása még akkor is tetszett, ha a film egy ponton irritált is. Egy estés.

A Bankcsapda [TELJES FILM MAGYARUL] - YouTube

5 film, amit látnod kell

Patchwork family

f5_88.jpg5: Seveled -  Gergő jól megvan kapós agglegényként, esze ágában sincs változtatni az életén. Csakhogy súlyosan beteg anyja annyit szeretne a halála előtt, hogy a fia megállapodjon és családot alapítson. A férfi ekkoriban fut össze Sacival, a terhes és nagyszájú lánnyal, akit megkér, hogy az anyja halálos ágya mellett játssza el a menyasszonyát, aki a közös gyereküket várja. Csak éppen a mama felépül, és esküvőt tervez a fiának...f4_103.jpg

4: Családi vakáció: Irány Ibiza! - Carole a válása után magára talált, és a szerelem is visszatér az életébe. Az idősebb, jól szituált Philippe leveszi a lábáról, és a férfi a nő gyerekeihez is igyekszik közelebb kerülni. Természetesen a gyerekek nem örülnek a férfi érkezésének az életükbe. Így amikor ők választhatják ki, hova menjenek nyaralni, Ibizára esik a választásuk, ami igencsak eltér a férfi komfortzónájától. De bevállalja, és különféle kalamajkákon keresztül f3_117.jpgműködni kezdhet a kis családjuk.

3: Megjött apuci - Brad maga is nehezen hiszi el, hogy sikerült elnyernie a szépséges Sara szívét. Jó ember, biztos támasz, aki komolyan dolgozik azon, hogy a nő gyerekei elfogadják és számíthassanak rá. Ám megérkezik Dusty, a nő volt férje, a gyerekei apja, aki nagyon jól néz ki, menő és a gyerekek imádják. Brad féltékeny rá, és meg akarja mutatni, hogy ő is van olyan jó apuci, mint Dusty. A harc megindul, és a végeredmény egy olyan patchwork család, amibe a volt férj és új családja is belefér.f2_122.jpg

2: Álomnagyi - Aurore nagyon tudja, hogyan kell élvezni az életet. Szép helyen lakik, későig alszik, későig bulizik. Senki meg nem mondaná, hogy már nagymama. Pedig az, és a lányai bonyolult szerelmi élete miatt sokféleképpen, f1_120.jpgpatchwork családok sokaságaival. Igazi és fogadott unokák, rokon gyerekek sora tartozik hozzá. Lesz is meglepetés, amikor az összes gyerek beállít hozzá, mert inkább nála töltenék a nyarat, mint a szüleik szervezte programokon. A kezdeti nehézségek ellenére a nő beleszokik a nagyi szerepbe, és összefogja a családot.

1: Instant család - Pete és Ellie boldog pár, akik házak felújításából élnek. Családot sem alapítottak, egyikük sem akart gyermeket. Most azonban megfordul a fejükben, hogy így valami kimarad az életükből. A koruk miatt babázni már semmi kedvük, helyette azt találják ki, örökbe fogadnak egy kisgyereket. Meg is indul a küldetés, de aztán mégsem azt a gyereket viszik haza, akit elsőre kinéztek. Mert a kicsinek van két testvére is, és a testvéreket nincs szívük elszakítani egymástól. Így egy kamaszlány, két kisebb gyerkőc szülei lesznek a semmiből, és nem csak a mindennapokkal kell küzdeniük a gyerekek bizalmáért - a visszatérő vér szerinti anya is okoz nehéz perceket. Bizonyítaniuk kell, hogy nem csak a vér teszi a családot.

A lecsap csapat

Hőssé válós, barátnős, gonoszokkal harcoló.

Lydia és Emily iskolásokként lettek legjobb barátnők. Emily a szupergonoszok miatt vesztette el a szüleit, és célul tűzte ki, hogy befejezi a munkájukat. A genetikus házaspár azon dolgozott, hogy átlagembereknek is képességet adjanak, ne csak a szociopaták kapjanak különleges képességeket. Lydia a bulis és balhés, Emily a merev és komoly lány. Már középiskolások, amikor a különbségeik nagy veszekedéshez, majd szakításhoz vezetnek. a_lecsap_csapat.jpgHosszú évekkel később szervezik az osztálytalálkozójukat, és Lydia reméli, újra láthatja a hazaköltözött, híres tudóssá lett Emilyt. Amikor nem jön el, meglátogatja, és sikeresen belepiszkál a kutatási anyagába. Így Lydia kapja meg a szupererőt adó szérumot, míg Emily a láthatatlanná tevő adagot. Együtt veszik fel a szupergonoszokkal a harcot, miközben a barátságukat is újjáépítik.

Ha csak az alapokat nézem. Egy kutatás, ami az átlagemberből szuperkatonát csinál. Ismerős? Naná, így indult Amerika Kapitány sztorija is. Csak éppen ott értelmesebb mindenki – a hősök, a tudósok, de a gonoszok is. Itt viszont egy paródia szintjére süllyedünk.

Eleve Emily terve az volt, hogy magán fog kísérletezni. Egy negyvenes éveiben járó, túlsúlyos nő, akinek az észbeli képességei magasak, de különben messze nem egy hős alkat. Nem az lenne a logikus, hogy megkeresse a maga Steve Rogersét? Pláne, ha olyan okos, mint ahogy itt minden 5 percben emlékeztetve vagyunk, hogy Emily zseni.

De ok, túlteszem magam azon, hogy a két nagyon nem hős alkat barátnő szupercsapattá vedlik. Mégis, milyen ellenfeleket kapnak? A Rákot? Avagy Jerry, akit a nászútján megcsípett a radioaktív rák, és most karok helyett rákollói vannak. (Bele sem merek gondolni, hogy ez meg Pókember eredettörténetére rímel.)

Borzalom az egész. Se a hősök, se a gonoszok nem normálisok. Még Emily lánya a legértelmesebb szereplő, bár nála is ugyanolyan idegesítő, ahogy pár percenként felhozzák, hogy az anyjához mérhető zseni ő is.

A kivitelezés is olyan, mintha egy rossz paródiát néznék. A mélypont Jerry rákolló keze, amiről messziről üvölt, hogy egy műanyag förmedvénybe kellett a színésznek beledugnia a kezeit. De a Lecsap csapat – nem is tudom, hogyan gratuláljak a fordítónak. Majdnem olyan jó lett, mint a Ha/Ver. Pedig már megfogadtam egyszer, hogy csak a Kick/Ass-t leszek hajlandó kiírni… – kosztümje is mehetne a kirakatba. Most komolyan, azon kell poénkodni, hogy még nem jöttek rá, hogy kell kimosni az anyagot, ezért a két nő egyre jobban bűzlik?

Bár sűrűn írom, hogy olyan, mint egy rossz paródia, ez nem annak készült. Komédia, de nem paródia. Sajnos, aki csak pár percet is megnéz belőle, nem így fogja gondolni. Ha szuperhős komédiára vágyunk, várjunk a Free Guyra! Látatlanban is biztosra veszem, hogy az millió meg egyszer jobb lesz, mint a Lecsap csapat. (Valaki Csipet csapat fan volt gyerekként?)

Fel nem foghatom, hogy szedtek hozzá össze olyan színészeket, akik szerepelnek ebben a moslékban. (Tudom, pénz beszél, kutya ugat. De akkor is.) Valahol nagyon szomorúnak érzem, hogy Melissa McCarthy ebben a formában hülyét csinál magából 50 évesen. Spencer meg Oscar-díjas, mégis, mit csinál itt? Jason Bateman, Bobby Cannavale is sokkal többre hivatott, mint rákollókkal kattogtatni, vagy piros szemmel halálba ölelni.

Annyira próbálok valami pozitívumot találni benne, de egy béna poén jut csak eszembe. Amikor a nagyi előszedi a tortadíszt és az esküvői terveket… az legalább meglepett.

 

A lecsap csapat – 5/1 idegesítő, hihetetlen, még paródiának is gyenge lenne, noha nem annak készült. Elmebaj.

THUNDER FORCE Trailer (2021) - YouTube

Valley Girl

(2020)

Kamaszos, szerelmes, útkereső.

Julie látszólag éli a tökéletes életet, és a középiskola utolsó éve az ő tündöklése lesz. A legmenőbb lány az iskolában, aki azzal a fiúval jár, akit mindenki imád: a teniszcsillag Mickey az övé, az iskolai bálba is együtt készülnek, ahol nagy valószínűséggel ők lesznek a bál királya és királynője. Csak éppen Julie unatkozik ebben az életben, és valami többet szeretne, ha még nem is tudja, mit. Véletlenül ismerkedik meg a város rosszabbik valley_girl.jpgfelében lakó Randyvel, aki tetovált, a saját zenekarját vezeti. Vonzódnak egymáshoz, és a különböző hátterük ellenére járni kezdenek. Julie felszabadul, Randy támogatja a divattervezői álmait, és Julie kész a régi barátait is hátrahagyni a fiúért. Ám amikor Randy jönne, neki kellene megpróbálni kicsit jobban beilleszkedni a lány világába, jönnek a zűrök is. Mennyit bír ki a szerelmük, ha mindenki el akarja őket választani ezek mellett?

Feldolgozás, ugyanezzel a címmel és történettel már forgott egy film, amiben a fiatal Nicholas Cage volt Randy. Nem is értem, miért kellett ezt a történetet újra elővenni, amikor szerintem nincs benne semmi olyasmi, amiért újra kellene forgatni.

Vagy talán az, hogy Julie keresi a helyét és kész lázadni is, nem megfelelni az elvárásoknak, hogy önmaga lehessen? Ez egy olyan üzenet, ami mindig és minden kamasznak eladható szerintem, de akkor modernizálni kellett volna a történetet. De itt nem tették át a történetet napjainkba, hanem egy anyuka meséli el a kamasz lányának a maga vad ifjúságát és az első szerelmét, így maradt retró a környezet.

Abszolút olyan érzet volt, mintha egy klipet néznék a nyolcvanas évekből. Pont onnan, ahol a Hirtelen 30 hősnője 13 éves kamasz volt. A harsány színek, azok a göndörített borzalmas frizurák, a ruhák… Támadás a szemem ellen. Nem is tudom, mi fájt legjobban. Azok a fitness dresszek, amiket Jane Fonda és társai hoztak divatba, vagy a frizurák? A hajzatok – a ruhák között akadt szép is, de ezek a hajkoronák…

Giccses és túltolt az egész, amit az álarcosbál is jól tükrözött. Olyan jelmezek voltak ott, hogy csak lestem. Volt, aki kékre festette magát, hogy Hupikék Törpike legyen, de akadt itt Jackie Kennedy a híres rózsaszín Chanelben, és ET is megjelent a kis barátjával. Túl sok volt.

A film zeneisége is érdekes, jobb szó híján. Szinte musical, az összes fontos jelenet zenés betétként van jelen, és énekelnek, táncolnak végig. Kb., mint a Grease. Annyi különbséggel, hogy nem eredeti dalok mennek, hanem a kor zenéjét idézik meg. Elég sok énekeltek fel újra a színészek. A kedvencem különben az Under Pressure volt, de azt a dalt eredetiben is szeretem. Különben olyanokat találunk a soundtracken, mint a Kids in America vagy a Girls Just Want to Have Fun. Nem fájdalmas élmény, mert egészen meglepett, hogy egész korrekten énekelnek a színészek. Jessica Rothe és Chloe Bennet is kellemes hanggal bír, ha azért a színészetet nem is kell feladni nekik a pop szakmáért.

Ha már zene – egy rész kifejezetten zavart. A gazdag és szegény ellentétet a zenében is behozták. A gazdagok az olcsó pop, a szegényebbek a rockos dalokat kapták. Csak éppen annyira higított és popos az a rock, hogy simán beleférne a rock Trollok repertoárjába is.

A történetre nem érdemes sok szót vesztegetni. Tipikus: a pár szerelmes, a társadalmi különbségek közéjük állnak, de tudjuk, egy romantikus komédiának mi a vége.

Azt meg nem minősítem, hogy 17-18 éveseket játszanak 27-35 közötti színészek.

Nem tett rám mély benyomást, egyszer megnéztem és holnapra el is felejtem.

 

Valley Girl – 5/2 egy nyolcvanas évekbeli videóklip hangulatát fogta meg, a dráma abszolút elmaradt.

VALLEY GIRL Official Trailer (2020) - YouTube

Into the Dark

2. évad

Gonosz erős, ünnepi, ijesztő, túlélésért küzdő.

A család különleges hálaadásra készül. Még vendégeket is hívnak, hagyományőrző színészeket, akik megszemélyesítik a korabeli telepeseket. Mire észbe kapnak, már az életük a tét, hiszen a színészek halálosan komolyan veszik a szerepüket. (Pilgrim) Kinevezés lesz a cégben, és ketten is vetélkednek érte a vállalatban. Ainto2.jpg főnök így meghívja őket egy karácsonyi vacsorára, ahol tesztelni kezdi, ki mire hajlandó a vágyott előléptetésért. (A Nasty Piece of Work) Valentine énekes és dalszerző, akivel az exe nagyon elbánt. A szakítás után ellopta a dalait, és a lány hasonmásával, poposított verzióban sztárt gyártott. Valentine nélkül azonban nem tud új dalokat adni Trezzure-nek, ezért csapdát állít az exének. Még többet akar, vagy gyilkos lesz ez a Valentin-nap. (My Valentine) Esme és a kisfia, Luna új kisvárosba költöznek. A nő dolgozni kezd egy étteremben, és valamire nagyon odafigyel: minden teliholdkor otthon kell lennie a gyerekkel, akit még iskolába se enged járni. (Blood Moon)

A horror antológiák nagyon divatosak lettek, és az egyik kedvencem köztük a Blumhouse sorozata, az Into the Dark. Igaz, a második évad nem tudott zökkenőmentesen lemenni. A COVID miatt csúsztak részek, és most sérült az alap koncepció.

Eredetileg minden hónapban egy film megy le, az adott hónapban levő ünnephez kapcsolódva. A vírus miatt azonban nem tudtak forgatni, így az utolsó pár rész tolódott és más hónaphoz kellett igazítani. Így történhetett meg, hogy idén lett 2 Valentin-nap rész is, és a záró rész sem éppen havi ünnephez kötött. A Blood Moon ugyanis a teliholdhoz lett kötve, ami minden hónapban van, nem csak az évben egyszer.

De még ezzel együtt is ez egy olyan sorozat, amit érdemes a horror kedvelőknek megnézni. Tulajdonképpen minden rész egy külön film, új színészekkel és történettel. Vagyis, 12 Blumhouse-horrort kapunk egy évadban. Ahogy az elsőben is, ebben is nagy a változatosság. Kreatív és klasszikus horror részek is mentek le, több into_the_dark.jpgalzsáner képviseltette magát. Testmegszálló idegen lények, különféle szörnyek, farkasember, emberi gonoszok és még sorolhatnám. Szerettem is, hogy soha nem lehetett előre tudni, melyik hónapban milyen történet és rémség érkezik.

Egy olyan történet van, amelyhez nem árt egy korábbi rész ismerete. Pooka alakját nem engedték el, és kapott most is egy sztorit ez a különös játékfigura. Ha valaki nem ismeri az előzményt, akkor sincs gond, saját történet ez, csak a figura közös.

A kivitelezés nagyon korrekt. Nem CGI effektekkel van tele, inkább a történetekkel akarják magukat eladni, nem a látványvilággal. Abban Stephen King módszerét idézik, hogy megismertetik a környezetet, sejtetik, hogy a felszín alatt valami nagyon nem stimmel és aztán elszabadul a pokol. Mindezt úgy, hogy nem literszám folyik a vér, és nem a szörnyek kinézete adja el a sztorikat. A korhatárra is figyeltek, mert ahol lehetne hentelés és durva részek, ott sem mutatnak ilyesmit. Pl. a farkasemberes rész vagy a szörny kutya. Embereket tépnek szét, brutálisan ölnek, de mi legfeljebb sikolyokat hallunk, látvány nincs mellette.

Ebből az évadból ki kell emelni, hogy odafigyeltek a zenei hátterekre is. Főleg az évad első felében nagyon komoly intrók vannak, és nem egy dallamtapadásom lett.

Továbbra is nagyon gondos a casting. A legtöbb részben van legalább egy olyan színész, akivel el lehet adni a részt és írtak is olyan karaktereket, hogy lehessen alakítani.

Remélem, lesz 3. évada is, szívesen nézném tovább is. (A gyengébb részekkel együtt is.)

 

Into the Dark – 5/4 a Blumhouse javát mutató antológia. Sok zsáner, jó színészek és önálló filmként is ok.

Into the Dark S02E01 Trailer | 'Uncanny Annie' | Rotten Tomatoes TV - YouTube

SpoilerZóna

A végzet asszonya

Derrick rossz hangulatban megy el a vegasi legénybúcsúra. A nejével rendbe akarja hozni a házasságuk, mert úgy f1_119.jpgérzi, valami elveszett köztük. Az asszony azonban ridegen küldte el erre az útra, és úgy csinál, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Üzlettársa és barátja, Rafe fel akarja vidítani. Elkobozza a jegygyűrűjét és bulizni küldi.

Derrick így ismeri meg Valt, akivel vadul flörtölnek, majd a nő szobájában kötnek ki. Szenvedélyes estét töltenek együtt, de Derrick többet nem akar. Siet haza a feleségéhez.

Vele van egy őszinte pillanatuk, és úgy tűnik, rendbe tudják hozni a dolgaikat. Már ágyban vannak, amikor Tracief4_102.jpg zajt hall. Derrick elindul megnézni, mi ez. Betörő van a házban, aki majdnem végez a férfival. Hívják a rendőrséget. Majd jön a hidegzuhany. Az ügyben megbízott nyomozó: Val.

Derrick a felesége háta mögött igyekszik tisztázni a nővel, hogy ami Vegasban történt, maradjon is ott. A nő belemegy, ő sem akarja, hogy a f2_121.jpgkollégái megtudják, hogyan ereszti ki a gőzt Vegasban. Különben is, éppen megvan a maga baja. A volt férje megszerezte a kizárólagos gyerekfelügyeletet, és Val vissza akarja kapni a lányát.

Val viszi ki magával a tengerpartra Derricket, és mutat neki egy házat. Kiderül, Tracie és Rafe viszonyt folytatnak, és a betörő az ő emberük volt, akinek végeznie kellett volna Derrickkel. Mire a férfi észbe kap, Rafe és Tracie halottak, és ő a fő gyanúsított.

Val mindent tisztáz: ő volt. De mindent Derrickre tud kenni, vagy keres egy bűnbakot. Mindössze annyit kell tennie, hogy megöli Val exét, hogy a nő visszakapja a kislányát. Derrick elmegy, de beszélni próbál csak a volt férjjel. Őf3_116.jpg azonban megijed, dulakodni kezdenek, és elsül a fegyver. A férfi meghal.

Derrick Valhoz megy, aki visszaadja neki a Traciékkel végző fegyvert, és úgy tesz, mintha ezzel minden rendezve lenne. Ám agyon akarja lőni Derricket, amikor távozna. Dulakodnak. A rendőrség érkezik,.és mivel Derrick mindent felvett, Val lebukik és börtönbe kerül, Derrick szabad lett.

A mángorló

Démonos, nyomozós, összeesküvést leleplezni próbáló.

John Hunton nyomozó egy haláleset helyszínére száll ki. Ez egy mosoda, ahol az egyik nőt bekapta a mángorló – az ipari vasaló. Még a sokat látott nyomozó gyomrát is megviseli a látvány. Ám semmi gyanús nincs, meghibásodás történt, nem gyilkosság. A nő keze beszorult, a biztonsági zár pedig nem működött, és a nőt átpörgette és megölte a gép. A hibás részt kicserélik, és folyhat tovább a munka. A mosoda gazdag tulaja még arra sem veszi a fáradtságot, hogy Johnnal beszéljen. A férfi egy barátját, aki misztikus ügyekkel is foglalkozik, a_mangorlo.jpgazonban megragadja az eset. Amikor a kiszerelt rész megöl egy gyereket, majd ők maguk is majdnem a csapdájába esnek, már John is hajlandó elhinni, hogy a gépet megszállta egy démon, amit nekik kell kiűzni. Felszerelkezve nekiindulnak, nem is sejtve, hogy nem csak a mángorló, amivel szembe kell nézniük.

Eredetileg novella volt, de ez sem segít azon, hogyan hangzik elsőre a cselekmény. A démon megszállta vasaló… Nem éppen az a horror alapanyag, amit nézőcsábítónak neveznék. Akkor már inkább egy paródia alapanyagának tűnik.

Ha hozzáteszem, hogy az eredeti egy Stephen King novella volt? A paródia így már nem opció, de még akkor sem sejtet jót a sztori…

A novella, ahol nem láttuk ténylegesen a vasalót, csak elképzelhettük, szerintem hatásosabb lett. Az egyik, látva azt a mozdulatlan, méretes gépet, nem tűnik ijesztőnek. Igaz, professzionális mosodában még nem jártam, de inkább emlékeztet nyomdagépre, mint vasalóra. Meg különben is, mi lesz a ruhákkal, amiket itt kivasalnak? Na, mindegy.

Ennél rosszabb, hogy az eredeti novella története rövid. A filmbe is beletették: megvan a baleset, a zsaru gyanút fog, és egy barátjával elmennek a mosodába ördögűzést tartani. A filmet azonban ennél tartalmasabbra akarták faragni, így beletettek egy plusz szálat. Látjuk a mosoda tulajdonosát, aki mondhatni alkut kötött a mángorló démonjával.

Mondjuk, nem látom be, milyen előnyre tett így szert a versenytársakkal, és hogyan segít neki egy mángorló gazdagodni, de ez különben sem az a film, amit okosnak lehetne hívni. Arról már nem is beszélve, hogy nem merték megcsinálni King befejezését sem. El tudom képzelni, hogy technikailag sem ment volna nekik, de így a kor klasszikus horrorjainak a végét is lenyúlhatták: látszólag győznek a jók, de a gonoszt nem lehet végleg legyőzni. Ahogy Freddy Krueger, a Halloweenből Michael is mindig visszatér, a démon és az alku is játékban marad. (Azt már meg sem mertem nézni, hogy készült-e a filmnek második része.)

A külcsínre némileg válasz, hogy nem egy mai film. Mennyi is, már 26 éves? De ezt számolva is siralmas a látványvilága. Némi fénytechnika meg füst. Kevés a helyszín is, de ennél fontosabb, hogy se a mosoda, se a mángorló nem lett ijesztő. A besorolásra is figyeltek, így még csak véres sem lett. Még csak azt sem mutatták meg, mi marad az emberi testből, miután a mángorló kivasalta. A legnagyobb horror elem a már összefoltozott hulla furcsa arca, és a kezét megvágó lány kötésén átütő vér volt.

Talán az sem lep meg senkit, hogy a karakterek és a színészek sem képesek menteni a filmet. Még csak távolról ismerős színész sincs a filmben és a karaktereik is üresek. A gyártulaj különben simán elmenne a Roger nyúl pácban egyik firka gonoszának.

Bár a Horror paródiákat nagyon nem tudom kedvelni, megfordult a fejemben, hogy ez nézhetőbb film lett volna, ha valóban paródiának készítik el.

 

A mángorló – 5/1,5 eleve bizarr, milyen eszközt száll meg a démon – az emberi gonosz még ront egyet rajta.

The Mangler (1995) - Official Trailer (HD) - YouTube

Supergirl

4. évad

Gyűlölet ellen küzdő, titkos szervezetes, harcos.

Kara és Alex számára is nagy változások vannak készülőben. J’onn visszavonulásával Alex veszi át a DEO vezetését, és meg kell szoknia azt is, hogy más társai is távoztak, míg a jövőből érkezett Brainy igyekszik beilleszkedni közéjük. Kara egy jobb jövőben akar hinni, amikor emberek és idegenek békében élnek egymássupergirl.jpg mellett. Tele van reménnyel, de csalatkoznia kell: Szabadság ügynök megjelenésével feltámad a rasszizmus, és az emberiség egy része harcba indulna minden idegen ellen. Még Superman is leköszön, aki családot alapítana egy biztonságosabb bolygón Lois oldalán, akit feleségül is vesz. A helyzetet súlyosbítja, hogy Lena egy szuperszérumon dolgozik, és aki segítségül jelentkezik, maga Lex Luthor. Neki pedig szokás szerint van egy terve és egy titkos nyerő lapja.

Tudom, ezzel is alaposan lemaradtam. Már a 6. évad megy, én meg most kezdtem el a korábbi évadokat pótolni. Mondjuk úgy, a Batwoman nagyon szélsőséges ábrázolásmódja és világképe után egy könnyedebb DC sorozatra vágytam.

Ehhez képest meglepett, milyen keményen bekezdtek az évaddal. Talán a jelenlegi helyzet miatt érzékenyebbek is vagyunk a bezártságra, idegengyűlöletre és a kijárási tilalomra. Bár itt egy űrlény – ember szembenállás és annak következményei miatt alakul ki szinte háborús helyzet, a feszültség és az általános rossz hangulat elég jól elkapott. Ennyit arról, hogy könnyed és lányos sorozatot nézek…

Aztán rá kellett jönnöm, hogy hiába jött valami át, nem tartják ezt a színvonalat, és a történet, a szereplők is egyre könnyebbek. Kara egészen az agyamra tudott menni azzal, ahogy végig játszotta a remény szószólóját, és nem volt képes felfogni, hogy miért indult el a gyűlölethullám. A legjobb részek voltak azok, amikor ütköztették az idegenek és emberek világát – ahogy Kara és a csapat harcoltak, de most az egyszerű halandó oldaláról láttuk, akinek károsodott az ingatlana, menekülnie kellett, megsérült. A vállalkozót, akinek tönkrement a családi cége, mert az idegen és olcsó munkaerővel nem tudott versenyezni. De amit próbálok kihozni belőle, hogy a sorozat igyekezett felvillantani, hogy a helyzet nem olyan szép és jó, rózsaszín, mint ahogy Kara látni szeretné – de a lány erre végig vak marad. Irritált is, hogy nem tud igazi megoldást nyújtani, mégis elsimulnak a dolgok az évadban. Ha már egy ilyen témát behoznak, erős is a felütés, szomorú, hogy ennyire nem tudtak aztán mit kezdeni vele, szépen behúzták Lex története mögé az egész helyzetet.

Lex Luthor – bár inkább Tyler Hoechlin (Superman) kapott hideget és meleget is, nem vagyok benne biztos, hogy annyira telitalálat lett volna Jon Cryer. Lex egy zseni, és ezt nem sikerült kidomborítani. Mondjuk, Lena is az, és róla sem hiszi el az ember több évad óta, mennyire okos nő. Annyira játéknak tűnik az egész sorozatban a tudomány, és olyan ad-hoc és béna tervekkel nyer mindig Kara és a DEO, hogy az ellenfelek is velük párhuzamosan tűnnek gagyinak.

Még mindig női sorozat, és már itt látszik, hogy halad a DC sorozatvilág a Batwoman felé. A szereplők 80%-a szerintem nő, egyre színesebb a szexuális paletta – most egy nemváltó szuperhőst kaptunk kiemelt mellékszereplőnek. Annyira még nem estek át a ló másik oldalára, mint a Batwoman, de már itt vannak a kezdetek.

A látvány meg borzalmas. Lex páncélja, vagy amikor Kara páncélban van… förtelem. De a csúcs az, ahogy a szoknya miatt Kara lábát takargatják. Esik, kel, zuhan – a köpeny pedig mindig ápol és eltakar. (Meg is értem, miért lett az új kosztüm nadrág.)

Hol van már, amikor ez volt a cuki DC sorozat… Visszasírom a 2. évadot, és bár most az eleje el tudott kapni, hamar visszazuhantunk az olcsó szórakoztatás világába.

 

Supergirl – 5/2,5 egyszeri szórakoztatásnak elmegy, de minél jobban belemerülnék, annál rosszabb lesz.

https://www.youtube.com/watch?v=yUl358da8c0

süti beállítások módosítása