Minden napra egy film

Lázadók

2020. június 06. - BBerni86

Kisvárosi, anyagi gondokkal küzdő, titkokat őrző.

Sandra annak idején nem győzött minél gyorsabban eltűnni kisvárosi otthonából, ahol az anyjával egy lakókocsiban élt. Szépségkirálynőként biztos volt benne, hogy ennél csak jobb lehet máshol. 15 évvel később tér haza, a barátjával szakított, nincs se szakmája, se megtakarítása. Kénytelen beállni a konzervgyárba dolgozni a szalag mellé. Két szomszédja szintén anyagi gondokkal küzd: Nadine egyedül tartja el a férjét és két nagyfiát. Marilyn pedig drogfogyasztó, aki a napi bódítószerek mellett a fiát is fel kell, hogy nevelje. Amikor a munkafelügyelő meg akarja erőszakolni Sandrát, ők sietnek a segítségére. Együtt tüntetik el a holttestet is, és 6_6lazadok.jpgmegosztoznak a férfinál talált táskányi pénzen is. Sandra hiába figyelmezteti őket, hogy egyelőre ne költsenek, meglesz a baj. Így nem csak a rendőrség akar tőlük válaszokat, de a bűnszervezet is, akiknek a drogvásárlásra szánt pénzük tűnt el az egyik emberükkel együtt.

Lázadók – jó szokásom szerint, nem bírom a magyar címet. Mégis, mi ellen lázadnak fel a szereplők? Sokkal inkább küszködők, nem lázadók. Életben akarnak maradni, meg lehetőleg a pénzt is megtartani. Vagy attól lennének lázadók, hogy nem törődnek bele, hogy milyen ocsmány munkát kell végezniük mennyiért? De az a lehetőség sem keresésre jött, hanem a helyzetből igyekeznek többet kihozni, amibe belecsöppentek. Sajnos, a film sem tetszett sokkal jobban, mint a címe.

Már azt nehéz eldönteni, mi is a műfaja. Egyrészről bűnfilmes, hiszen a pénzes táska drogpénz, és nagyon vissza is akarja szerezni a bűnbanda. Ők aztán kínoznak, lőnek, fenyegetnek érte. Kicsit akciófilmes, kicsit thrilleres, de egyik sem igazán. Nincs is olyan látvány mögé pakolva, hogy igazán akciófilmnek lehessen nevezni.

Másrészről, van benne fekete komédia. Nem egy olyan jelenet van, ami morbid, de vicces is valamilyen szinten. Pl. a halott férfi egy konzervgyárban dobja fel a talpát, és el kell tüntetni a hullát. Gyorsan. Megoldás? A gépnek mindegy, milyen húst tölt a konzervbe… Vagy, Sandra és az apja utolsó jelenete a fagyival. De a film összességében nem komédia akar lenni, és még ezek a jelenetek sem úgy vannak összerakva, hogy egyértelműen a nevettetés lenne a céljuk.

Végül, van egy csajos irányvonala is. A három nő összebarátkozik a közös kalandok során, és a maguk beteg módján összetartanak és csapatot alkotnak. Itt tényleg állni fog, hogy elsők a barátnők, csak második helyre kerülnek a pasik. De a történet nem csajfilmes, és a hősnők sem a tipikus lányok, akik együtt válnak felnőttekké. Mindenki idősebb, problémásabb, és defektes a maga módján.

Kicsit ez, kicsit az, így a végeredménnyel nehéz bármit is kezdeni.

Az sem segített, hogy nem kedveltem a szereplőket. Nincsenek szimpatikus tulajdonságaik, és olyan lehangoló az egész életük is. Még csak azt sem látom, hogy a pénztől hogyan oldódnának meg a problémáik. Az csak sebtapasz lehet ideig-óráig. Sandra attól még egyedül lesz, ugyanúgy nincs semmilyen szakmája, és terhes is. Egy gyerek meg sokba kerül, és nem úgy tűnt, hogy bármilyen szinten akarna valamit is a gyereke apjától. A pénz elfogy, marad ugyanaz a semmi. Nadine férje se fog munkát kapni a semmiből. A pénzt felélik, és ugyanott tartanak. Marilyn meg a leggyorsabban költi majd el, hiszen ő még függő is. Ami még csak negatívumként sincs beállítva a filmben, amit nagyon nem szerettem. Itt természetes, hogy még az autóját sem tudja megjavíttatni, mert elszívja a pénzét. Ok, a film végén a pénzzel boldogok, de nem annak kellene a megoldásnak lennie, mert nem is az.

Francia film, de ismerős színészekre nem bukkantam benne. Nem is lepődöm meg ezen, egy egyszer nézhető, majd gyorsan felejthető alkotás lett ez.

 

Lázadók - 5/3 helyenként kellően fekete a humora, de akciófilmnek és csajfilmnek nem működik.

https://www.youtube.com/watch?v=g0GZcwatFB0

Billions

4. évad

Szövetséges, hatalomért küzdő, visszavágó.

Chuck és Axe is elszenvedett egy vereséget, egy hátbatámadást egy volt emberüktől. Mindketten vissza akarnak vágni, és Wendy közreműködésével azt is belátják, hogy együtt többre mennek, mint külön-külön. Axe Taylor ellen dolgozik, aki létrehozta a saját cégét, és a maga módszereivel egyre sikeresebb. Axe nem simán legyőzni akarja, hanem visszakényszeríteni a saját vállalatába. Mindketten egyre messzebb mennek el a háborúban, személyes fájdalmakat is okozva a másiknak. Az egyik az apa-lánya kapcsolatot támadja, a másik a szerelmet. Chuck a 6_6billions.jpghatalmát akarja visszakapni, miközben a helyére beülő Bryan be akarja bizonyítani, milyen üzelmeket vállal az egykori főnöke. Kölcsönösen megfigyelik egymást, és dokumentálják a kétes üzelmeket. Közben Chuck bevállal egy merész nyilatkozatot a szexuális életéről, hogy megválasszák. Erre azonban könnyen rámehet a házassága, mert Wendy nem tűri el, hogy pletykatéma lett a házasélete.

Azt vártam, hogy új szintre emeli majd a műsort, hogy Axe és Chuck összefognak. Tulajdonképpen a koncepció változik azzal, hogy az egykori ellenfelek most egy oldalra állnak. Ehhez képest, nem teljesültek az elvárásaim.

Chuck és Axe is haladt a saját ügyeiben, alig voltak kapcsolatban egymással. Szívességeket tettek egymásnak, de ettől még ugyanolyan fagyos maradt a viszonyuk. Mi több, kifejezetten sok ki nem mondott és elfojtott agresszió került be. Ellenfelekből nem csinálhattak barátokat, de ahogy Axe ugráltatta a másikat, túlzás volt. Menet közben már nyilvánvaló volt, hogy ez nem lesz tartós szövetség és vissza fogunk térni a kezdetekhez. Most addig együtt lesznek, míg mindketten meg nem erősödnek, aztán megint egymás torkának esnek.

Olyan érzésem volt, hogy nem haladunk semerre, csak ugyanazt a körtáncot járjuk újra és újra. Mindenki ármánykodik, és egyre jobban bántják a köröttük levőket. Talán a hatalmuk bebiztosítják, de ez elég nekik a boldogsághoz? Mert Axe is, Chuck is a családját löki egyre messzebb magától. Axe hátba döfi a barátnőjét, Chuck elüldözi a feleségét. (Mondjuk, már korábban is voltak jelek, hogy Wendy kifelé nézegetne már e házasságból.)

Szó se róla, azért még voltak így is szórakoztató részek benne. Ahogy Chunk a kormányzó ellen tett lépéseket, vagy az olyan helyzetek kezelése, mint a baromfivész. Azt kifejezetten bírtam, amikor nem Axe volt a középpontban, hanem abból kaptunk egy kóstolót, milyen emberek vannak a csapatában és ők hogyan dolgoznak, milyen karakterek.

Új karakterként Nina Arianda érkezett Rebecca szerepében, aki egy kemény üzletasszony, akire Axe szemet vet. Sok tekintetben jobban illik hozzá, mint az exe, a színésznő is szimpatikus volt, de ez nem azoknak az embereknek a története, akik a szerelemben találják meg a boldogságukat. Taylor oldalán feltűnik Lauren, akinek megint olyan a szakmája, hogy szívesebben néznék belőle többet is. Intelligens, intuitív, pozitív karakter, benne van fantázia. (A befektetőket hajtja fel, hogy a cégnél fektessék be a vagyonuk.) Samantha Mathis karakterének, Sarának már kisebb jövőt jósolok. Arról nem is beszélve, hogy nem is igen értem, mivel is foglalkozik ő a szervezeten belül. Ő akar az lenni, ami Axe mellett Mike?

A mocskos játszmák miatt kaptam rá erre a sorozatra, de már kezdek belefáradni, hogy itt senkinek nincs megváltás vagy esély, hogy rendes ember legyen. Akik korábban legalább valamilyen belső tartással rendelkeztek, ők is megromlanak a többiek mellett. Idén Wendy és Bryan is olyan mélységekbe merészkedik, hogy már nem marad egy erkölcsös karakter sem a sorozatban. Lassan az lesz az egyetlen mottó, hogy mindenki felfalja a nála gyengébbeket.

Nyilván, túl régen nézem, hogy leálljak vele, és még szórakoztat is a sorozat, de komolyan félek tőle, hogy visszatérünk oda, ahol az első évad nyitott. (Történetben, nem minőségben.)

 

Billions - 5/3 a szövetség adott valami pluszt, de már azt érzem, ugyanazt nézzük, csak kicsit keverve.

https://www.youtube.com/watch?v=LK06SXKPQ-c

GameDay

Katonakereső!

A háborús filmek folyamatosan készülnek, és születnek klasszikusok is. Most játszunk a színészekkel! Ha elárulom a nevét, megmondod melyik filmben/sorozatban játszott katonát?gamer2.jpg

gamef3.jpg1. Tom Hardy

2. Damian Lewis

3. Richard Madden (a Trónok harcában is háborúzott, de nem arra gondoltam most)

Mindegyikük pozitív karaktert játszott, lehet, hogy jövő héten ugyanazt játsszuk, csak gonosz katonákkal? :)gamer1.jpg

Segítségképpen a képek súgnak, az adott filmekből vannak.

Megoldás: Tovább!

Tovább

Egy esős nap New Yorkban

Szerelmes, riportot készítő, várost bejáró.

Gatsby különc egyetemista, aki otthonról elit neveltetést hozott, egyaránt tud beszélni szépirodalomról, filmművészetről. Remekül zongorázik. Szívesen botránkoztatja meg az előkelő köröket, jó a szerencsejátékban is. Az elit egyetemet is otthagyta egy kisebb magánintézet kedvéért. A szeme azonban felcsillan, amikor Ashleigh, a 6_5egy_esos_nap_new_yorkban.jpgbarátnője egy interjút New Yorkban készít el. Már alig várja, hogy megmutassa a lánynak a városát. Egész hétvégére tervet készít, ám a valóság közbeszól. Ashleigh szimpatikus a rendezőnek, és mire észbe kap, már magánvetítésen néz egy bemutatás előtt álló filmet és egy menő színésszel flörtöl. Közben Gatsby a régi barátokkal és ismerősökkel fut össze, köztük egy korábbi barátnője húgával, aki nem csak széppé változott az évek alatt, de olyan beszélgetőpartnerré is, aki nem csak bólogat Gatsby gondolataira, hanem saját véleménye is van, és harcolni is kész a fiúval, ha nem értenek egyet.

Mivel kellene kezdenem? Leginkább az jár a fejemben, hogy miért nem tetszett nekem ez a film jobban. Papíron jobbnak kellene lennie, de valahogy mégsem az.

Woody Allen karakteres filmes, a filmjeiben megvannak azok az elemek, ami miatt rá lehet ismerni, hogy ez az ő munkája. Ezek most is megvannak. A nagyváros iránti szeretete. Az a komoly intellektus, azok a beszélgetések, melyek csapongóak is néhol, és kultúráról szólnak. Van egyfajta sznobság benne, amit leplez is, nem is. Itt talán az volt a gond, hogy nem hozott újdonságot. Végig volt egy olyan érzésem, hogy ez a film olyan, mint a Rómának szeretettel. Vannak nagyon hasonló elemek a cselekményben, a város bemutatásában, az egésznek a hangulatában. Ok, ugyanaz a rendező, természetes, hogy vannak hasonlóságok. DE ennyire? Kicsit több eredeti ötletnek örültem volna.

A cselekmény éppen annyira kaotikus, mint a Rómában. A főszereplők útját felváltja követjük, miközben bejárjuk a várost és annak több rétegével is találkozunk. Mennyire hitelesek ezek a történetek? Gatsby szála még csak hagyján, abban még valami poént is felfedezni véltem, amikor az anyja beavatja a családi titokba. A szerelmi szál nem tetszett, de hozzáteszem, hogy Selena Gomez sem szimpatikus nekem, és túl sok a jósló rész. Már amikor beszélgetnek az óráról, a romantikus csókolózásról az esőben, tudtam, hogy ez egyfajta önbeteljesítő jóslat lesz. Igaz, Ashleigh története rosszabb. Amikor egymás után három pasi is rá csorgatja a nyálát, és szerelmet vall neki, inkább hiéna kacajra támadt kedvem. Ugyan mi volt a lányban, ami ilyen reakciót váltott volna ki? Semmi! Ő a naiva, akinek az ártatlansága lehet üdítő ebben a környezetben, de a többiekhez képest szellemileg annyira lejjebb volt, hogy nem tudott szimpatikus lenni. Az ártatlanabb miért kell, hogy butább és sekélyesebb is legyen? Mert ő az volt.

Karakterek. Itt már akad nagyobb bajom is. Egyszerűen túl komolyak és felnőttesek a szereplők a korukhoz képest. Gatsby, aki mennyi itt? 20-21? Olyan, mintha egy középkorú entellektüel lenne. Semmi fiatalos nincs benne, és roppant koravén. Nagyon bírom Chalamet játékát és általában a karaktereit is, jól állt neki az intelligens, kultúrsznob különc is, de ő is, meg a karaktere is túl fiatal még ehhez. Övé a tipikus Allen karakter, ezt a típust szinte minden eddigi filmjében felfedeztem, amit láttam tőle. Mintha kicsit magát helyezné általuk be a film világába.

A szereposztás parádés, Allen filmjeiben szeretnek játszani a nagy sztárok is. Van itt az olyan veteránoktól kezdve, mint Jude Law, olyan ifjakig mindenki, mint Elle Fanning. Diego Luna, mint női álmok vágya tárgya… hát… érdekes.

Egyszer megnéztem, de ennyi. Több nem kell ebből!

 

Egy esős nap New Yorkban - 5/2,5 igencsak emlékeztetett a római filmre, néha még a cselekmény is. A szereposztás ok.

https://www.youtube.com/watch?v=pzPehyNxa1Y

Mit várunk?

Cím: Pont az a dal

Készítők: abszolút csajos film. Az eddig sorozatot rendező Nisha Ganatra rendezte, két női főszereplővel. Dakota Johnson több mindenből ismerős lehet, Tracee Ellis Ross pedig énekes- és színésznő, ahogy a szerep megkívánja.mit_55.jpg

Műfaj: karrierfilm, zenés, komédia

Cselekmény: Maggie a sztár énekesnő, Grace Davis személyi asszisztense. Ezt azonban csak kiindulásnak szánja, hiszen igazából a zeneipar érdekli, és producer akar lenni. Grace már unja, hogy korábbi nagy slágereit adja elő újra és újra, szeretne egy új lemezt kiadni. Maggie támogatja, és reménykedik, hogy ő lehet a producere.

Várható megjelenés: ez is egyike a vírushelyzet miatt csúszó filmeknek. Majd kiderül...

Miért várós?

 • Szeretem a zenés, dalt készítős filmeket.
 • Johnson nagyon nem szimpatikus nekem, de hajlandó vagyok adni egy újabb esélyt. A szerepben még lehet aranyos attól, hogy nem szeretem a színésznőt.
 • Érdekel, mennyire lesz vicces.
 • Vajon többet megtudunk a zenei világ háttérbeli folyamatairól?

Sonic, a sündisznó

Kalandos, összebarátkozó, űrlényes, otthonra találó.

Sonic egy másik világ szülötte, egy kék sündisznó. Idilli szigeten nőhetett fel, ám kivételes ereje miatt mindig veszélyben volt. Mikor a védelmezője már nem tudta tovább óvni, egy másik bolygóra küldte, és meghagyta, ha lelepleződne, a mágikus gyűrűvel haladjon tovább egy másik világba. A Földön Sonic elrejtőzve él, de egy kisváros lakóit szemmel tartja, a családjának érzi őket, ha igazi kapcsolata nincs is velük. Amikor mérgében 6_4sonic.jpgelszabadul az energiája, a kormány felfigyel a jelenségre. Egy zseniális, de egyben őrült tudósnak adják a feladatot, hogy kiderítse, mi történt. Dr. Robotnik beazonosítja Sonicot, és be akarja fogni. Menekülnie kell, és attól az embertő kér segítséget, akit rég figyel. Tom, a helyi rendőr nagyobb kihívásról álmodott, most megkapta. Kötelességének érzi segíteni a fura lénynek, és amíg a mágikus gyűrűért mennek, menekülnek Robotnik elől, össze is barátkoznak.

Vajon kinek készült ez a film? Elsőre rávágnám, hogy gyerekeknek. Részben biztosan, egy nagy mese az egész, olyan humorral, ami nyilvánvalóan a kisebbeket célozza. Ugyanakkor a Sonic egy népszerű játék is volt, vajon becélozták annak rajongóit is? Ha igen, akkor kétlem, hogy nekik nagy örömük tellett ebben a filmben.

Anno nem játszottam ezzel a játékkal, de a végén voltak belőle képek. A szereplők távolról ugyan hasonlítanak, de csak távolról. Ahhoz képest nem volt szép a film grafikája. A leginkább Sonic, aki nem tetszett. Értem, a nagy szemeivel aranyos, hasonlít a külleme és színe is, de csak hasonlít. A játék figurája nem ennyire mű. A Sonic filmnek nem tett jót, hogy részben digitális. Ma már annyival szebb grafikákat és karaktereket tudnak létrehozni, hogy nem tudott tetszeni a Sonic.

Ha már a digitális szereplőt leszóltam, nézzük az embereket! Két fontos szereplő van a filmen: Tom és Robotnik. Mindkettő sablonfigura, akiket a színészek igyekeznek élettel megtölteni. Tom a jó, aki segítőkész, a nagy álma is az, hogy megmentse valakinek az életét. Szereti a feleségét, támogatja, az egész városka kedveli őt. Van egyáltalán rossz tulajdonsága? Nem, ő egy hősi figura. Robotnik meg részben az ellenpárja. Önző, egy dolog érdekli, a saját kutatásai és a robotok. (Beszélő neve van, nem igaz?) Nem a klasszikus gonosz, aki világuralomra tör és árt az embereknek, ő simán őrült és robotbolond, akinek kellene Sonic energiája – hogy azzal hajtsa meg a robotokat. Gyerekes? Nagyon!

Nem is értem, hogy szerződtették rá Jim Carrey-t. Ok, nem az aranykorát éli a színész, de olyan szomorú, amikor ikonikus karakterek sorát köszönhetjük neki, aztán feltűnik, mint dr. Robotnik. A végén, amikor robotosan jár, az valósággal fájt. James Marsden, mint Tom, hozza ugyanazt, amit szokott. Talán egy fokkal bolondosabb, mint a Westworld karaktere, különben egyik kutya, másik eb.

Milyen maga a cselekmény? Nem fogott meg. A kezdet nem rossz, ahogy azt mutatják be, hogy Sonic hogyan vesz részt a kisváros életében úgy, hogy senki – jó, egy összeesküvéselmélet-hívő kivételével – nem veszi észre. Ott még aranyos, és meg lehet kedvelni a csupaszív, vidám figurát, aki szenved a magánytól.

Csak aztán megindulnak a kalandok, és alig lesz több a film, mint egy road movie, ami alatt a karakterek összebarátkoznak. A végére izgalmasnak kellett volna lennie Robotnik támadása, de annyira mese az egész, hogy nem volt igazi feszültség. Amikor Sonic ájultan hever, akkor sem tudtam izgulni érte, annyira a történet atmoszférájában volt, hogy nem lehet semmi baja, mindjárt felkel és ellátja Robotnik baját.

Vagyis, nehezen tudom elképzelni, kinek készítették ezt a filmet. Nem eléggé gyerekfilm, de nem is felnőtteknek való. Nincs semmi plusz benne, ez csak olyan átlagos.

 

Sonic, a sündisznó - 5/3 kisebb gyerekes családoknak teljesen ok szórakoztató film. Számomra nagyon gyerekes.

https://www.youtube.com/watch?v=2G6BHIl8fqI

Zsákbamama

Anyától elszakadni nem tudó, feltámasztó, gyilkos.

Ed tipikus mama kicsi fia, aki még anyja halála után sem képes elszakadni az asszonytól. Az alapján hoz döntéseket, hogy a mama mit szeretett volna. A boltban nem lesz új típusú áru, mert a mamának nem tetszett 6_3zsakbamama.jpgvolna. Otthon: marad a házban, nem jár el sehova, mert a mama is ezt akarná. Egy különös férfi keresi fel, aki tesz egy egyszeri ajánlatot. Van egy módszer, amivel újra életre lehet kelteni az anyját. Nem olcsó, de a biztosító szépen fizetett az asszony halála után. A mama visszatér, de mintha valami nem lenne vele rendben. Előszeretettel ül a hűtőben, máskor túlpörög. Mikor egyszer csak összeesik, újabb összegért Ed megtudja, hogyan tartsa továbbra is életben. Esténként meg kell vele etetnie 2 élő bogarat. Ám a mama egyre többet eszik, vadászni kezd a környékbeli házi állatokra, majd nagyobb élőlényekre is. Ed nagyon nem tudja, hogyan tovább, pláne, hogy az új szomszéd, akire a fiatal és a dögös jelző is illik, kiszemeli magának a férfit.

A történet alapja még tetszett is, csak valahogy a végeredménnyel nem voltam elégedett. Meg lehetett volna ezt jobban is csinálni, igaz, ma már sokkal magasabban van a nézők tűrőképessége. Ami 1993-ban még elment horror komédiának, abban most itt nem találtam meg az ijesztő elemet.

Hiszen az anya visszatérése erősen össze van kötve a már szinte zombis élő hús szeretettel. Itt mégis abszolút humorosra faragták a jeleneteket, még azt is, ami ijesztő lehetett volna. Amikor késsel és villával üldözi az öreglány a háziállatok az utcán… Az agyam egy elvetemült szelete érti, mi akar ebben a vicces lenni, de inkább a fejgörcsöt érzem, hogy ez minek kellett. Vagy, amikor a fűnyíró kistraktorral akarja bedarálni a fia barátnőjét. Az lehetett volna ijesztő is, ahogy a pengék vadul forogva egyre közelednek a lány felé… de itt nem működik az sem, annyira paródia az egész. Pedig, nem hiszem, hogy ez paródia akart lenni. (Fekete komédiaként adták, anno.)

Ha ma lenne fekete komédia, az lett volna a minimum, hogy a mama elkezd rohadni, mégiscsak élő halott, akit testrészekből raktak újra össze, mert a szerveit felajánlotta orvosi célokra. Plusz, szerintem az étkezési szokásaiból is többet kaptunk volna, mert itt annyit sem láttunk, hogy egy bogarat megeszik. A korhatársáv minden…

Egy-egy jelenete azért jól sikerült, ha nevetni nem is, de jókat tudtam rajta mosolyogni. Az ötlet megvolt, csak ma már ez így kevés.

Amit viszont jól kitaláltak benne, az a nyerészkedés. Még egy ilyen elvetemült termékkel is mit végig nem csinál az értékesítés… Valahol már sajnáltam is nyomorult Edet, mert még csak nem is sejtette, hogy egy örökös körforgásba csalták bele. Amíg van pénze, gondoskodni fog a cég arról, hogy a mamával gond legyen, hogy Ed kénytelen legyen visszajárni hozzájuk, és csak fizetni, fizetni és fizetni…

Színészek. Jaj. A legismertebb név, aki még karriert is csinált, Steve Buscemi. De, hogy ő mennyire nem egy komikus, már kinézeténél fogva sem! Itt sokkal fiatalabb, de kinek jutott eszébe ilyen szerepre leszerződtetni? Jámbor jófiúnak, amikor olyanok a vonásai, hogy a fordított felállás sokkal jobban működött volna? (Ha ő lett volna a halálból visszahozott, nem a visszahozó.) Azt azért nem neki rovom fel, hogy egyes jelenetek milyen idiótán néznek ki. Az összes szomszéd lányos jelenetben borzalmas, túl júl sikerült a reménytelen lúzer alakítása. A vége is… hogy valakit egy torzó, egy sima fej is képes legyen majdnem legyőzni… Nem csak Buscemi külleme, maga a karakter is nehezen kedvelhetővé tette a filmet. Nem ijesztő, nem eléggé vicces, Buscemi hullának néz ki, meg Ed is béna.

Ha valakinek ez valamiért nosztalgia, nekik ok. Másnak nem annyira.

 

Zsákbamama - 5/2,5 egy-egy helyzet vicces benne, de inkább furcsa volt ez a film, mint vérbeli komédia.

https://www.youtube.com/watch?v=ypAO0-ES0fQ

Idézzünk!

(Az ellopott mobilon Nick ír Ethan helyett az egyre idegesebb barátnőnek.)

 • Bejövő üzenet: Nem nézhetsz örökké levegőnek.
 • Nick visszaír: Jó reggelt, napsugaram!
 • Bejövő üzenet: Dögölj meg!
 • Jesszus! Ethan… A kedvesség a legjobb fegyver.
 • Nick visszaír: Te is hiányzol nekem! (Tell me a story)

 

(Sonny mereng, miután a csapat kiszabadította az épületből. A fiúk persze azonnal csattanós választ adnak a társuknak, aki ezúttal a csapat kutyájával került szorult helyzetbe.)

 • Nem lenne baj, ha nem én lennék az a fickó, akit mindig ki kell menteni. Csak egyszer végre.
 • Ne... Ne így nézd, haver. Mi csak a kutyát akartuk megmenteni. Azt sem tudtuk, hogy ott vagy. (Seal Team)

 

(Jake szerzett egy rajongót a mentés után, akinek a megjegyzéseit a férje se hagyja szó nélkül.)

 • Maga a legbátrabb ember, akit láttam és a legszexibb.
 • Kösz hölgyem, de nekünk ez csak egy sima munkanap.
 • A férjem biztosítási ügynök. Vigyen magával!
 • Konkrétan itt állok melletted. (Ne játssz a tűzzel!)

 

(Darkside a seregei irányításáért egy győzelmet kér a harcosa, Jóságos Nagyi ellen, és Harley szénája nem áll jól. A csapat már indulna segíteni.)

Megfogadtam, hogy sosem ölök meg idős embert. Inkább ráhagyom az amerikai egészségügyi rendszerre. De segítenünk kell Harley-nak. (Harley Quinn)

 

(Az ételkritikus túlsúlya már halálos, de a férfi nem akarja meghallani az orvos diétára felszólító érveit.)

 • Ha nem változtat drasztikus módon az étkezési szokásain egészen bizonyosan meg fog halni!
 • Doktor Sweatheart, ha megfosztom magam mindentől, amit imádok, gondolja, hogy még marad kedvem élni? (Ki öli meg Európa nagy konyhafőnökeit)

 

(Gretel nem nagyon akarja meginni a varázsfőzetet, de a boszorkány megtalálja a megfelelő szavakat.)

 • Idd meg!
 • De én nem.
 • Holnapra újjászületsz. Ha nem holnap, akkor is hamar. Mindenesetre meg kell tenned az első lépést. A rossz szag csak egy csúf kapuőr a csodák kastélya előtt. Megállhatsz kint a kapuban, vagy megnézheted, mi van bent. (Gretel & Hansel)

 

(Nehéz a gyakornokok élete.)

 • Hogy állsz az összefoglalókkal?
 • Jól.
 • Szuper. A nap végére meglesz? (Maddie döbbenten néz az ügyvédre.) Vicceltem. Jó lesz holnapra is. (Bosch)

 

(Miután Rebecca alól kihúzták a céget, még tanácsot is próbálnak adni neki. Nem kellene.)

 • Miss Cantu! Tudom, hogy ez fáj. Tőlem az újságértékesítést vették el, miután kiépítettem a városban. Az újság házon belül vitte. Alig láttam a pipától. Aztán megvettem az egészet, és eladtam egy láncnak.
 • A bölcsesség jobban esik, ha a bölcs nem kúrja közben seggbe az embert. (Billions)

Gretel & Hansel

Testvéres, boszorkánnyal szembenéző, mágikus.

Gretel 16 év körüli kamaszlány, aki az utóbbi időszakban több családi vészhelyzetet megélt. Az édesapja elhunyt, az anyja összeomlott, és szintén halni készül. Már semmilyen formában nem tudja ellátni a gyermekeit. Gretel megpróbál cselédként elhelyezkedni a környékbeli földesúrnál, de az öreg szeretőt, és nem házvezetőt keres igazából. A lány így más megoldást keres, és a kisöccsével nekivágnak az erdőnek. Abban reménykednek, a6_2gretel.jpg favágók között otthonra találhatnak. Ám egy különös házra bukkannak, mely egy idős asszonyé, aki szívesen látja a gyerekeket. Terített asztal, házi alkalmazottként otthon várja itt őket. Gretel pedig varázsolni tanulhat a nőtől. Ám egyre zavaróbb rémálmok kezdik kísérteni, és amikor a lánynak választania kell a testvére és a boszorkány között, könnyen hoz döntést.

A történetből gondolom világos, de azért ki is írom. Ez a film egy Jancsi és Juliska mese. Még akkor is könnyeden felismerhető az alapja, ha elég sokat változtattak a mesén, és egy olcsó horror lett belőle.

A történet egyes része, az alapfelállásban, amiben más, még nem is tűnt rossznak. A boszorkány itt nem simán enni akar egy jót a gyerekekből, de a lányban felfedezi ugyanazt az erőt, ami benne is megvan. Még érdekes is, ahogy a mágia megnyilvánul, ahogy tanítgatni kezdi a lányt. Egész tant épít fel arra, hogy mindenkinek megvan a gyenge pontja, és azt kell legyőzni, ha valaki nagy boszorkány akar lenni. Gretel gyengepontja az öccse, ahogy a banyának a lánya volt. Megoldás? Ismeritek az eredeti mesét is, nem igaz? Azért a boszorkánynak leeshetett volna az a logikai baki, hogy amíg ő gyűlölte a lányát és könnyen feláldozta, Gretel szerette az öccsét. Nem egyforma könnyű feláldozni és megenni őket…

Igaz, a kivitelezése már a mágia tanításának is olcsó és nem is látványos. Az, ahogy a feketére iszapozott kezükkel irányítják az erőt… a legnagyobb trükk, hogy egy fa ágai meghajlanak, és a seprű mozogni kezd. Végig vártam, hogy csak látunk valami nagyobbat is ennél, de nem lett.

A horror is ugyanennyire semmilyen. A lánynak vannak rémálmot idéző víziói, és ijesztőnek szánhatták a boszorkány öregasszony alakját is, de egyik sem volt képes megijeszteni, még éjjel sem, pedig sötétben néztem. Annyira gagyin néz ki, nyilvánvaló a büdzsé szegényes volta, hogy az már siralmas.

A pénz hiányát is művészfilmes eszközökkel váltották ki, amitől egyedi hangulata lett a filmnek, de ez nem jelent itt minőséget. Nem látványos, nem ötletes, simán csak furcsa lett.

Még nagyobb baj, hogy a történettel is akadtak problémáim. Már Gretel öregítése és a szexualitás behúzása is sok – az még ok, hogy a földesúr szeretőt akarna, így válik érthetővé, miért indulnak a favágók felé. De minek kellett azt nézni, hogy a menstruációs vérrel szennyezett lepedőt mossa a patakban? Valami nagyon női szimbolikát akartak a boszorkányokhoz kötni, de csak zavaros lett és irritáló. (Meg lehet nézni azt is, milyen alakja van a boszorkány házának. Nem ház formájú. Szimbolika van abban is.) Hansel szála is minimum zavaros. A végén most mi az ő jövőképe? Favágó vagy boszorkányvadász lesz? De az sem volt tiszta, honnan veszi Gretel, hogy lehet fekete és fehér is ugyanaz az erő. Mindegy, nem is akarom érteni, annyira nem volt érdekes.

A szereposztásban van egyetlen érdekesség. Sophia Lillis nagyon szépen építgeti a karrierjét. Az óta sokan megismerik, de már saját sorozata is lett közben. Nem is értem, miért csinálta meg most ezt a filmet, Az előtt jobban megértettem volna. A többieknek még a neve sem ismerős, nem hogy az arca.

A gyártási költségeit behozta, de a kasszarobbantástól messze volt. Nem fogott meg.

 

Gretel & Hansel - 5/2 volt benne valami új szempont, de nagyon irritált a látványvilága és egyes történései is.

https://www.youtube.com/watch?v=QZblQLhKcZQ