Minden napra egy film

Halálod appja

2019. december 10. - BBerni86

Alkalmazásos, átokkal szembeszállós, démonos.

Új mobilalkalmazás tűnik fel, ami pillanatok alatt lesz nagyon népszerű, és mindenki letölti, használja. A Halálos appja megmutatja, mennyi van még hátra az életedből, percre pontosan. Visszaszámol. Figyelmeztet, ahogy lejár az időd. A nővér Quinn a kórházban, az egyik betegétől hall az alkalmazásról. A kórházban többen is letöltik, ő is. Ám neki nem hosszú évek, mindössze 2 és fél napja maradt az vissza. Eleinte viccnek hiszi, de amikor a betege 12_10halalod_appja.jpgpont az óra lejártakor hal meg, már megrémül. Ahogy közeledik az ideje, egyre ijesztőbb víziók gyötrik. Igyekszik leállítani az alkalmazást, lenyomozni a készítők, valamit kitalálni. A helyzet komolyodik, ahogy már a húga életét is mentenie kell.

Az ilyen halálos horrorok mindig is bejöttek nekem. Láttam az összes Végső állomást, már nem tudom, hányféle Felelsz vagy mersz filmet és még sorolhatnám. Valami ilyesmit vártam ettől a filmtől is. Eszembe jutott a Boldog halálnapot is, talán az volt, amit leginkább készültem viszontlátni ebben a filmben.

Ám csalódnom kellett.

Először is, ez a horror elég komolyan veszi magát. Ok, nem egy Halloween vagy Péntek 13, de nem akar komédia is lenni. Ijeszteni akarnak, gyilkolni a szereplőket. Talán a fenti címek után furán hat, de nem azok lehettek a minták, hanem a Démonok között. Inkább bele sem akarok gondolni, azzal a szériával mennyi közös pontja van ennek a filmnek. Tuti, ha a Warren házaspár napjainkban nyomozna, nekik is akadt volna kalandjuk a megszállt mobilokkal és programjaikkal.

Sajnos, azonban messze nem tud olyan ijesztő lenni, mint egy komoly horror. Ebben a történetben csak azoknak a félig komédia filmeknek a puskapora van meg. Így engem irritált is, amikor nagyon igyekeznek a készítők, hogy egy jump scream elemmel rám ijesszenek, nekem meg csak egy ásításra tellett.

Ahogy igyekezték a történetet racionalizálni is… jobb lett volna, ha nem teszik. Annyira buta már az alapötlet is, hogy annak ragozgatása csak erősítette az érzetem, hogy ennek horror komédiának kellene lennie. A végére betett ötlet is, hogy oldják meg a helyzetet… Totál a Végső állomás 2. része jutott eszembe, mintha csak onnan lopták volna. Csak nem arra gondoltak, hogy a most moziba ülő kamaszok/fiatal felnőttek már nem látták azt a filmet, legfeljebb a jó hosszú széria utolsó részét?

A karaktereket igyekeztek nagyon szerethetővé tenni. A hősnő alapvetően jó ember, aki segít másoknak, miközben egy múltbeli traumával küzd. Nem is igen tudunk meg róla többet, ő a jó nővér, több értelemben is. Lehet, hogy némileg összetettebb karaktert a szerethetőség rovására többre értékeltem volna.

Leginkább sorozatszínészekkel töltötték fel a stáblistát. Lail próbálkozik, de nem eléggé érdekes a karaktere, hogy izgalmasan játszhassa. Annyira, tipikusan, a helyes szomszéd csaj és jó testvér… azt már nem is minősítem, hogy a húgát játszó lány az Annabelle-ből ismerős.

Egyszer meg lehetett nézni, de nagyon úgy érzem, nem jól lőtték be a zsánert. A gagyi ijesztések és „Démonok között” helyett komédia felé kellett volna vinni.

 

Halálod appja - 5/3 bár volt benne szórakoztató rész, gyakran buta is, és nem lett ijesztő. Akkor miért horror?

https://www.youtube.com/watch?v=Cx1rPXUZTBw

5 film, amit látnod kell

Ijesztő gyerekek

5_48.jpg5: Mielőtt felébredek - nem lehet saját gyerekük, ezért örökbe fogadtak. A kissrác látszólag tökéletes, de aztán érdekes dolgok történnek. Amikor álmodik, megelevenednek az álmai. A saját gyermekét elvesztő és gyászoló anya ezt kihasználná, de nem minden álom kellemes. Mit teszel egy rémálom ellen?4_55.jpg

4: A csodagyerek - rég akartak gyereket, és végre megszületik a tökéletes kisfiú. Nagyon intelligens, helyes és kedves. De ahogy nő, valami ijesztő lengi körbe. Néha, mintha nem is ő lenne. Az anyának szembe kell nézni 3_67.jpgvele, hogy imádott gyermeke lelkét lassan kiszorítja egy gyilkosé.

3: A jó fiú - unokatestvérek, akik egy családi vészhelyzet miatt együtt kell, hogy lakjanak. Az egyik látszólag a tökéletes gyerek. De csak látszólag az. Avagy, mit tegyél, ha a tökéletes unokatesód igazából pszichopata és rád fáj a foga?

2: Az árva - a házaspárnak két gyereke van, és örökbe fogadnak egy harmadikat is melléjük. A 2_68.jpglány látszólag tökéletes. De csak látszólag. Miközben az apának játssza a tökélyt, terrorizálja a gyerekeket és sötét tervet forgat. Talán nem is az, akinek 1_61.jpglátszik.

1: Ómen - avagy egy férfi kálváriája, akinek rá kell döbbennie, hogy a nevelt fia nagyon nem az, aminek látszik. Lehet jól nevelt, lehet helyes kölyök, ha ő az Antikrisztus, akit az apja bőszen védelmez. Mit lehet tenni? Meg kell állítani, be kell szerezni az áldozati tőröket. Más kérdés, sikerrel lehet-e járni egy ilyen küldetésben, ahol a Sátán terveit kell megtörni.

Szerelem második látásra

Sorsot megváltoztatós, szerelmes, alternatív világos.

Raphael már gimnazistaként is a nagy regényén dolgozott: egy Zoltan nevű ügynök szuper kalandjain. Az életéből és a regényből azonban hiányzott a szerelem, míg nem hallott meg egy lányt zongorázni. Szerelem volt első látásra: Olivia lett a férfi nagy szerelme, múzsája, a felesége. Olivia volt az első olvasója, majd az, aki egy 514.jpgkiadónak elküldte Zoltan kalandjait. Ám ahogy Raphael sikeres szerző lesz, egyre inkább átnéz a feleségén. Amikor a róla mintázott karaktert megöli a regény folytatásában, másnap arra ébred, hogy egy más világban él. Olivia sosem volt a szerelme. A regény a füzetben maradt, ő meg középiskolai tanár. Olivia ellenben híres zongorista. A férfi vissza akarja kapni a régi életét, és ehhez Olivia a kulcs. Életrajzíróként a közelébe férkőzik, és igyekszik újra magába bolondítani. Ám ő az, akinek rá kell jönnie, mennyit jelent neki a nő igazán.

Ez hiányzott nekem! Ha nem is romantikus komédia, mert nevetni éppenséggel nem lehet rajta, azért romantikus filmként nagyon korrekt. Nem nyálas, nem erotikus, hanem egy aranyos mese szerelemről és egymáshoz tartozó emberekről.

A cselekmény viszonylag egyszerű, sok-sok filmben megjelenő trükkre épül. Hősünk meggondolatlanul kíván valamit, utána pedig nem győzi kitalálni, hogyan hozza vissza az elmúlt szép napokat, amiket a megélésükkor nem tudott értékelni. Raphael egy alternatív univerzumban találja magát. Elsőre azt hiszi, a pénz és a hírnév hiányzik neki. Azt akarja elérni, hogy Olivia szeressen újra belé, de Raphael lesz az, aki újra beleszeret a nőbe, és igazán felismeri, mit hagyott veszni korábban.

Tetszett, hogy Raphael képes fejlődni a filmben. A végére már nem az motiválja, hogy neki jó legyen. Bizonyítja, hogy már a nő és a szerelmük az első. Ettől megható a film vége – ha azért sírni nem is kell rajta, de a szerelem diadala nagyon szépen megvan benne.

A konkrét cselekmény a férfi trükkjei, ahogy igyekszik visszanyerni a nő szívét, aki ebben a világban nem ismerte őt. Lehetett volna vígjátékosra is venni, keveredhettek volna vicces helyzetekbe is, de ez sokkal inkább romantikus lett. A közös zongorázástól kezdve a nagy beszélgetéseken át a sejtelmes pillantásokig. Az egésznek van egy nagyon kellemes, romantikus hangulata, amelybe egy-egy helyen humor is keveredik.

Raphael legjobb barátja lenne a vicces mellékszereplő, de szerencsére nem erőltetik a jelenlétét. A tenisz és az öltözőbeli jelenetük inkább fájdalmas, mint vicces. Raphael tanári megmozdulásain se tudtam vigyorogni.

A karakterek szerethetőek és szimpatikusak. Még az is, aki elvileg a rossz oldalon áll. (Mert vele jár ebben a világban Olivia és nem hősünkkel.) Jól is esett kedves emberek kalandjait nézni, itt egyáltalán nincs negatív karakter. Mindössze Raphael, akinek jobbá kell válnia, hogy megszerezhesse a happy endet.

Jó volt szerelmes filmnek is. Ám egy ponton azon kaptam magam, hogy akár Zoltan kalandjait is elnéztem volna. Kevés ilyen betétet kapunk, nekem több is belefért volna.

A színészeket másban még nem láttam, de bírtam mindkettejüket.

Határozottan kellemes filmélmény volt. Egy szerethető francia film J

 

Szerelem második látásra - 5/4 az ötlet ugyan nem éppen eredeti, de a szereplők és a film is aranyos és romantikus lett.

https://www.youtube.com/watch?v=0DLlUlP3Kuk

Marriage Story

Válós, gyereknevelős, szétesős.

Charlie fiatal, sikeres színházi rendező, akinek már inkább megnézik a darabjait az ő neve miatt, mint a színészekért, akik játszanak benne. Nicole filmszínésznőnek készült, de találkoztak, és a férfi múzsája, főszereplője, majd a felesége és a fiának az anyja lett. Nagy szerelem volt, most mégis tanácsadónál ülnek, és arról beszélnek, hogyan kellene elválniuk egymástól. Nicole a fiúkkal Los Angelesbe költözik, ahol megkapta egy 12_8marriage_story.jpgsorozat főszerepét. Charlie kénytelen szembenézni azzal, hogy a nő ügyvédet fogadott, és mindaz, amiről korábban szó volt, semmis. Nicole nem akar New Yorkba visszaköltözni, nem akar békésen megegyezni, és az ügyvédje egyre többet követel. A férfi nagyon igyekszik visszaszerezni az életét és a családját, de egyre jobban belegabalyodik a jogi útvesztőbe és trükkök világába.

Akinek erre a filmre esik a választása, készüljön fel arra, hogy bár Házassági történet a címe, nem a szép részek vannak benne kiemelve. Nem látjuk, ahogy két helyes ember egymásra talál és boldogok lesznek egymással. Ebbe a történetbe akkor csöppenünk bele, amikor már minden szétesőben van, és a nő már ott tart, hogy semmi nem mentheti meg kettejüket.

Házassági történet, de igazából egy házasság vége is lehetne a címe. A középpontban a válás áll, és mindaz, ami mindezzel jár érzelmileg. Nem is könnyű ezért nézni. A férfin a szenvedést látjuk, a nő viszont kivirul. Ahogy megismerjük a történetüket, azonban nem lehet a nőt sem elítélni. Feladott több mindent, és a férje messze nem volt hibátlan.

Bajban is voltam, kit kedveljek. Nincs jó válasz. Mivel Charlie szenved, ő lenne a szimpatikusabb, de amik kiderülnek róla, már nem tudtam kiállni mellette. Ha egy olyan feleség várta haza, minek bonyolódott viszonyba a rondább asszisztensével? A nő esetében viszont, rossz volt nézni, ahogy kiszűr a férjével, és még csak fel sem tűnik neki. Az ügyvéde profin kiforgat mindent, amiben korábban megegyeztek. Ahogy Nicole ezt fel sem veszi, roppant szívtelennek tűnik tőle.

A szenvedés és a jog embertelensége, ami nekem a filmből megmaradt. Van egy jelenet, amikor Charlie megvágja magát, vérezve és majdnem elájulva kifekszik a padlóra. Kb. ez a film hangulati szintje, ami helyenként még ennél is fájdalmasabb.

A válás során mindaz, ami jó volt ebben a kapcsolatban, végleg meghal. Nem is feltétlenül a váló felek miatt. Újabb sokat mondó jelenet: a váló felek szinte elveszetten néznek egymásra és a bíróra, miközben az ügyvédeik verbálisan gyilkolják egymást. Ez lenne a jog és a válás?

A színészeknek kell vinni a filmet a hátukon, hiszen ebben semmi látványelem nincs. Két ember, akiknek elválnak az útjaik, de a közös gyerek miatt örökre nem lehet elköszönni. A mostani gondokon túl pedig egyszer szerették egymást, és boldogok voltak. Leszámolnak a szép emlékekkel is?

Adam Driver nagyon nem egy szép férfi, de lassanként megértem, miért lesz egyre nagyobb sztár. Játszani tud, kapjon bármilyen karaktert. A Csajokban utáltam a figuráját, lehet, ezért tart eddig nekem, hogy megbarátkozzam vele. Scarlett Johansson már nehezebb dió: tud jól játszani is, de nagyon a külseje adja el, itt is éreztem a hatást.

Nem az én filmem volt, ez most túl dráma és nem is értettem, mi akart lenni. Melodráma?

 

Marriage Story - 5/2 jó színészek, van a történetben dráma is, de se a végét nem értem, se a film lényegét.

https://www.youtube.com/watch?v=BHi-a1n8t7M

Room 104

3. évad

Különleges szobás, természetfelettis, kapcsolatos.

A 104-es hotelszoba kezdetektől kezdve elátkozott, különleges hely volt, ahol a természetfeletti jelenségek és különös esetek mindennaposok. Még csak kijelölve volt a szoba helye az építkezéskor, amikor már testvér testvért ölt benne az örökségért. Később kötöttek itt démoni alkut, adás-vételt egy intelligens gorillára is, de zenét is 12_8room104.jpgszereztek benne. Nyílt kapu itt a pokolra, de életre kelt egy kihalt ökoszisztéma is. Járt benne vámpír és más szörnyetegek is. Még a falai is titkokat rejtenek, mellettük valódi halottakat is. Úgy tűnik, a szoba mindig áll és mindig akad lakója is. Még a világvége küszöbén is, amikor egy kislány itt próbál elrejtőzni a megvadult világ elől.

Már harmadik alkalommal tárul fel a 104-es hotelszoba ajtaja. A sorozat pedig most is ugyanazt hozza, amit eddig láthattunk tőle. Minden történet ugyanazon a helyszínen játszódik, a 104-es szobában, de minden rész más.

Kicsit szokni is kell ennek az egésznek a hangulatát. Van ugyanis benne valami zavaró, valami különös, amitől nem felhőtlen szórakozás ezt a sorozatot követni. Nem csak a történetekben, de az atmoszférájában is van valami furcsa. Ezzel megteremti azt a határpontot a józan ész küszöbén, ahonnan csak egy lépés az őrület. Talán azért is olyan más ez a sorozat, mert nagyon emlékeztet a köröttünk levő valóságra, de attól a különös irányába egy nagyon kicsit kimozdul. Mint egy torzító tükör: látod, ráismersz a látványra, de mivel más, mint az igazi, zavar is.

Ebben az évadban is zsáner kavalkádot kaptunk. A komédia, romantikus, dráma, horror mellett volt még sci-fi, thriller is benne. Nem mind, de sok jó történet volt benne idén. Sikerül is felidéznem a részeket, elég hozzá egy hívószó. A kedvencem talán a Sátán szolgálójának története volt, aki nagyon rühelli, hogy démoni alkukkal lelkeket kell gyűjtenie. Ám jön egy nő, aki szívesen átvenné az állását…

Volt azonban olyan is, ami kifejezetten irritált. A gorillás rész volt az egyik mélypont, de hiányérzetem van attól a résztől is, amelyben apa és fia festenek. De a telefonbetyár kamasz története is felfér a listára. Talán azért több rész tetszett, mint ami nem, de mindkét listára bőven van rész.

Látványvilágában egyszerű a sorozat. Az egyetlen helyszín eleve bekorlátozza a lehetőségeket, de nem is próbálkoznak látványsorozattá válni. Volt olyan rész, aminél inkább azt vettem észre, hogy kifejezetten retró a külsőségeiben. (Az egykori sorozatsztár, akit egy interjú miatt összehoznak régi társával.)

A szereplők, akik között lehet ismerős nevekre és arcokra bukkanni. A nyitányban ott volt Luke Wilson, a zárásra Cobie Smulders érkezett, de a sorozatnézőknek lesznek más ismerősök is a részek közben.

Igazi tanulságot nem tudtam belőle kihámozni. Inkább szórakoztató sorozat akar lenni, csak éppen a különös fajtából. Ezen nem lehet csak borzongani, csak nevetni, mindig van mellette valami más, valami… zavaróan furcsa.

Már a 4. évad is berendelve, leforgatva – visszatérünk még a szobába.

 

Room 104 - 5/3,5 vegyes a sorozat, még mindig. A gagyi és paródiaszerű mellett akad hatásos és humoros.

https://www.youtube.com/watch?v=AXmKM05_kvs

SpoilerZóna

A becsület lovagjai

Jacob korán megárvult, és apja jó barátja, a lovag Gallain nevelte fel. Keresztes lovagok is együtt lettek. Jacob mélyen hitt a küldetésben, hogy az arabok gyilkolásával Isten munkáját végzi. Egy ostromkor Gallain igyekezett 3_66.jpgleállítani a harcokat, de a fiú nem hallgatott rá. A seregekkel betört az utolsó erődítménybe is. Legyőzték a férfiakat, majd Jacob haladt tovább. Mire Gallain a nyomába ért, halott gyerekeket és asszonyokat látott a nevelt fia körül. Gallain el is hagyta őt, ezt nem vette be a gyomra.

A király haldoklik. Három gyermeket hagy hátra: Shing herceget, aki félelmetes katona lett és vezette az apja háborúit és szerezte meg neki a győzelmeket és a birodalmat. Lian hercegnőt és a 14 éves Zhao herceget, akit nem engedett hadászatot tanulni, helyette tudományra oktatták. A birodalomnak békét akar, így a pecsétet és vele a királyságot Zhaónak adja, a hercegnőt pedig megesketi, hogy védelmezi az öccsét. Shing is érkezik haza, a testvéreknek menekülni kell és sietni a beiktatási szentélybe.

A hazatérő Shing az örökségét akarja, és amikor az apja ezt megtagadja, megöli a férfit. Egyetlen szemtanú van, egy testőr, akit a herceg megfenyeget: ha bárkinek is elmondja, hogy ő és nem Zhao volt a gyilkos, kivégezteti a családját. A seregeket összegyűjti, és kiadja a parancsot a testvérei elfogására.

Lian és Zhao menekülnek, próbálnak testőrt fogadni maguk mellé, de senki nem segít. Egy fogadóban beléjük is kötnek. Egy drogmámorban tespedő európai, Jacob menti ki őket, de önös okból: az ő kardját is előhúzták. A fegyvert akarta visszaszerezni, de nem nekik segíteni. Lian megpróbálja felbérelni, de Jacob visszautasítja és ellovagol.

A folyónál megint kísérteni kezdi a múlt, annak az öldöklésnek a képei. Így visszamegy a testvérekhez, és 2_67.jpgelszegődik a kísérőjüknek. Kerülő utakon haladnak, közben Zhang íjazni tanul a férfitól. Shing végig a nyomukban van, Jacob kénytelen a hegyekbe vezetni őket, ahol a Fehér Szellem tanyázik. Ő és a bandája mentik meg az életüket.

A Szellem Gallain, aki ide menekült a templomos szörnyűségek után. Bandita lett, és megnősült. Még mindig pokolian mérges a fiúra, aki most elmondhatja neki az igazat. Mire odaért, a gyerekek már halottak voltak. Az anyáik végzetek velük, majd lettek öngyilkosok Jacob szeme előtt, aki már nem tehetett semmit. Nem ő gyilkolta meg őket, de a 1_60.jpghaláluk máig kísérti. Mester és tanítvány kibékülnek.

Shing támad a sereggel. A párja halála után Gallain feláldozza magát, de a többiek így sem tudnak elszökni. Shing párbajozna Jacobbal, majd végezne az öccsével. Lian leszúrja a bátyját, aki ezért ledöfi a húgát. A lányba szerelmes Jacob erre az utolsó erejével fegyvert ragad, és ezúttal Shing veszít. A katona most felfedi a hercegről az igazat, és Zhao lesz a király, aki előtt mindenki meghajol.

A csapat együtt lovagol be a királyi várba, Lian és Jacob is túlélte a sérüléseket. Ám Jacob nem tart velük: 4_54.jpgköszönés nélkül ellovagol, mielőtt a testvérek átvennék a hatalmat. Gallain sírjához megy, otthagyja a templomos kardot és elmegy.

Angry Birds 2.

Szigetet mentős, baráti társaságos, állatos.

Piros élvezi a sziget madarainak szeretetét, köszönhetően annak, hogy megvédte őket a malacoktól és folyamatosan őrködik a sziget védelmében. Ám a malacok békét akarnak kötni, és megijed, hogy megint egyedül marad. Leonard a malac kommandóval érkezik tárgyalni, és bizonyítékokat is felvonultat: van egy harmadik sziget ebe8hjrcwdflnqbujrrfmqtuini.jpgis, ahol a sasok élnek. Jeges és halott hely, egy őrült vezetővel, aki el akarja foglalni a madarak és a malacok szigetét is. Össze kell fogniuk ellene! Csapatot szerveznek, vegyesen a két sziget lakóiból. Pirosnak le kell győznie a saját félelmeit, hogy jó csapattag lehessen, aki valóban segít megakadályozni a pusztulást, nem csak újabb gondokat generál. Közben egy meglepetés is vár mindenkire, főleg Büszke Sasra a jeges szigeten.

Miből nem csinálnak már mesét vagy filmet? Láttuk már a torpedó ihlette hajó vs. űrlény csatát, nyomulnak a trollok, a Barbie babák és lassan nincs már olyan legó termék sem, amelynek ne lenne animációs filmje. Az Angry Birds is egészestés mesévé lépett elő, ezzel a résszel már másodjára.

A durva az, hogy ebben még ötlet is akadt. Nem azt mondom, hogy ez az év meséje, mert messze nem az, de kellemes kikapcsolódás, ami annak ellenére nem borzolta az idegeim, hogy madárfóbiám van. Jó, annyi helyreigazítást tennem kell, hogy a kismadarak, akik a tojás testvéreikre vigyáznak, és a cuki faktort szolgálják a történetben, rájuk ez nem áll. Ők kifejezetten irritáltak. (Mert szerintem a madarak nem cukik és pont.)

A történet egy hagyományos, ellenségekből csapattá válós és egy bevetést végigcsináló kalandfilm alapelemeit használja. Ahogy összeszedik a csapattagokat, és mindenkinek megvan a maga erőssége. Chuck, aki kb. olyan gyors, mint Quicksilver, még hasonló jelentet is csináltak neki, mint az X-Men leggyorsabb tagjának. Silver, az ész. Végig lehetne menni mindenkin. Természetesen az elején egymást utáló Silver és Vörös a végére andalognak. (Különben érdekesnek találom, hogy Vörös nem Red, vagy Silver nem Ezüst. Azért így elég tudathasadásos a szereplők elnevezése.) Maga a bevetés is: kicsit felfedeztem benne a Navarone ágyúit, kicsit a Piszkos tizenkettőt és M:I is akad benne. Természetesen mindezt gyerekekre szabva, nagyon mesés környezetben.

Vidám és könnyed az egész mese, amiben vegyesen adagolják a poénokat. Van, akinek a szókincse és akcentusa a poénos, más vicces helyzetekbe keveredik, és ott vannak az egyéb filmes utalások is. A kedvencem különben az egyik sas olvasmánya volt, amiben könnyeden fel lehetett ismerni az Őrült, gazdag ázsiaiakat. Vannak persze idiótaságok is benne, de azért, mert ez gyerekmese. Fura is lenne, ha a felnőtt a jégkorcsolyások mezeit idéző ruhában flangáló malacokon nevetgélne. Az a gyerekeknek szól.

A látványa nem élethű, a malacok és a madarak is inkább az állatok plüss verzióját idézik, mint az eredeti állatot. Kell a cuki faktor, ami a figurákban megvan. De ezt korrekten megcsinálták, az édesre vett állatok mellett is elég szép a végeredmény.

A mondandó annyira nem tetszett, de egy mesében ez is belefér. Minél többet adsz, minél önzetlenebb vagy, annál jobban értékelnek. Legalábbis az ilyen mesékben.

 

Angry Birds 2. - 5/4 rühellem a madarakat, de ez a mese jópofa. Kicsit tipikus, de színes és szerethető is.

https://www.youtube.com/watch?v=ghFpwbLlbqM

The Currant War

Felfedezők közti viszályos, kosztümös, árháborús.12_6thecurrantwar.jpg

A gyertyák kora lejárt, a világítás jövője az elektromosság. Két felfedező és üzletember is azon van, hogy az ő neve határozza meg a korszakot. Edison, aki az egyenáram híve és az izzószálas villanykörték feltalálója. Westinghouse, aki Edison fejlesztéseit befogva egy olcsóbb és hatékonyabb rendszert talált ki az energiaellátásra. Harcolnak a befektetőkért és megrendelésekért, miközben Edison egy új alkalmazottat vesz fel, akinek forradalmi ötletei vannak. Tesla azonban nem kapja meg az elismerést itt, és saját vállalatot hoz létre. Ő is beszáll az energia háborúba, de se hírneve, se tőkéje. Hamarosan kénytelen a találmányát értékesíteni,, Westinghouse lát benne fantáziát. Miközben Edison elveszti a feleségét, igyekszik bizonyítani, állatkísérletekkel is, hogy az ő módszere a jobb.

Újabb filmet írok fel a csalódásaim listájára. Eddig nem értettem, miért tűnt el ez a film ennyire. Ok, volt egy botrány is a forgalmazó körül, de ahhoz képest is túl nagy volt a csend a film körül. Már értem miért: gyenge annyira, hogy senki sem akarta mutogatni.

Papíron tökéletes lenne, sajnos nem váltja be a szép reményeket.

A történet: a történelem és tudományos fejlődéstörténet egy izgalmas időszaka. A villamosság feltalálása, annak elterjedése és a világ megváltozása. Több zseniális elme is dolgozott ekkor, és versengtek egymással. Izgalmasan hangzik, de nem tudták jól megírni. Az egész film unalmas. Nincsenek ötletes betétek a feltalálásról. Ahogy belegondolok, két eszköz megjelenését mutatja meg a film. Tesla motorja az itt látottak szerint kipattan a fejéből. Semmi kísérletezés, izgalom – egyből ott a terv, amiről magabiztosan állítja, ha megépíti, működni is fog és hatékony lesz. A másik a villamosszéké és a vele való kivégzésé. Nem is tudtam eldönteni, hogy ezt humorra akarták venni, vagy csak ennyire kisiklott a film hangulata. Vicces helyett inkább fájdalmas volt, ahogy a lovas kísérletet az első kivégzésig vezetett – roppantul sajnáltam. A lovat.

A magánéleti szálak sem jártak jobban. Elkapkodva, csak vázlatosan mutattak belőle valamit. Edison nejének halálát látjuk, de hogy utána mi történt a férfi családjában, mi lett pl. a gyerekekkel, azt homály fedi.

A karakterek: nagy egyéniségek harca is volt ez. Westinghouse, Edison is nagyon el tudta magát adni. Itt ebből keveset látunk, noha olyan színészek játsszák őket, mint Benedict Cumberbatch és Michael Shannon. Nem is nekik rovom fel, a film volt annyira gyengén megírva, hogy nem maradt nekik tér játszani és érdekessé tenni a karakterük. Nyomorul Tesla járt különben a legrosszabbul, Nicholas Hoult esélyt sem kapott kibontani a figurát.

Bajom volt a kamerázással is. Külsőségeiben hiteles és szép a film, a kosztümök és a környezet korhű. De ahogy rángatják a kamerát, közben idegesítően ugrott a színészek arcába vagy váltott hirtelen pozíciót… fizikailag fájt a szememmel követni.

Ami viszont maradéktalanul tetszett: a film zenéje. Sok klasszikust használ. Vivaldi a legkönnyebben felismerhető és élvezhető.

Vártam ezt a filmet, de kevés jó dolgot tudok mondani róla. Jók a színészei, szerettem a zenéjét, de ezen túl… csalódás.

 

The Currant War - 5/2,5 tetszett a korstílus és bírom a vezető színészeket benne. De ezt leszámítva csalódás.

https://www.youtube.com/watch?v=kue18AxK1tU