Minden napra egy film

Minden napra egy film

A hazafiak napja

2018. április 14. - BBerni86

Terroristás, nyomozós, gyógyulós.

Egy átlagos bostoni nap van készülőben: meccsre készülnek, és most lesz a maraton. Jessica és Patrick fiatal házasok, akik nézőnek mennek ki. Tommy Saunders rendőrtiszt munkára van beosztva, ő fog a célvonalnál őrködni a rend felett. A Tsarnaev testvérpár is készülődik – de ők egészen más céllal. Bombákat készülnek robbantani. A bostoni maraton a célpont, és a bombák robbannak is. Azonnal megindul a nyomozás nagy erőkkel, több ügynökség együttműködésével. Saunders az események közepében van, helyismerete miatt az FBI is számít rá. Nyomokat gyűjtenek, kihallgatják a túlélőket és szemtanúkat. Mikor már megvan a gyanúsítottak képe, Saunders szeretne az emberektől segítséget kérni. Mert most mindenki egy célért küzd, ez az összefogás ideje.

a-hazafiak-napja-2016-data-hu.jpgNéha véletlenül, de közel azonos időben nézek meg filmeket, melyeket össze tudok kötni egymással. A hazafiak napja a stáblista miatt keltette fel a figyelmem, JK Simmons mostanában elég ahhoz, hogy megnézzek egy filmet, nem is olvastam el, miről szól.

Egy darabig nem is jöttem rá. Ahogy felvezeti a szereplőket, nagyon mozaikos az egész, és lassú is. Később ezzel célja van a filmnek, sok karakteren keresztül a közösség erejét is igyekszik bemutatni, de ekkor még csak egy unalmas tabló, amiben senki semmi érdekeset nem csinál, csak éli a szürke hétköznapokat.

De a maraton, Boston és beugrott a Gyllenhaal nevével fémjelzett Bostoni erő. És valóban, ez a film is a bostoni merényletnek állít emléket, csak egészen más szemszögből. A Bostoni erő egy személyesebb, karakterközpontú darab, ez viszont egy tabló, amiben a hangsúlyt nem a túlélésre, hanem a merénylők elkapására teszik. De ha már felhoztam, hogy beugrott erről a filmről a Bostoni erő, hozzáteszem azt is, hogy ebben is van egy jelenet, ami kísértetiesen hasonlít a másik filmére. A bomba robban, a láb leszakad. Elsőre azt is hittem, még a karakter is ugyanaz, akit Jake megformált, de azért ennyire nem idézik be egymást a filmek…

A film a merénylettől szintet lép, elkezd krimi lenni, és összefüggésbe hozza a szereplőket, akiket eddig látszólag céltalanul mozgatott. Wahlberg a középpont, körötte történnek az események, és ő köti össze a mellékszereplőket is.

Végig egyensúlyoznak aközött, hogy krimit is kapjunk, meg legyen benne nemzeti öntudat és összefogás. Vannak azok a filmek, amelyekben az amerikaiak megmentik a világot. Ez is valami hasonlót, csak éppen nem világmentő akcióban mutatják be a nagyszerűségük, hanem terroristákat keresnek, és aki szembekerül velük, képes lesz helytállni.

Ez a rész nekem nem jött át, gyakran nem is éreztem, de a filmben sulykolják felénk. Szinte a szánkba rágják, annyiszor elmondják, hogy mennyire összetartunk, mennyire megoldunk mindent és a szeretet a kulcs. Az amerikaiaknak ez nagyon tetszett, ott gondolom, telibe találják ezzel a nemzeti szívet. Nekem ilyenem nincs, így maradt a krimi, ami viszont nem volt annyira izgalmas, hogy teljesen le tudjon kötni a film.

A látvány korrekt, a merénylet drámaira sikerült.

A stáblista impozáns, ha a sok karakter miatt villogni nem is tudnak a sztárok.

Lehetett volna sokkal jobb is, talán a Bostoni erő jobban átjött. Én közbe untam is.

 

A hazafiak napja - 5/2 okos akar lenni, de csak unalmasra sikerült. Nehezen áll össze, nem tud akarattal siratni.

https://www.youtube.com/watch?v=YpgcNGmvpv0

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5413833162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása