Minden napra egy film

Minden napra egy film

You get me

2018. május 16. - BBerni86

Kamaszos, megszállottas, szerelmes, fenyegetett.

A 17 éves Tyler életében először nagyon szerelmes. A fél éve ide költözött Alison minden, amit szeretne: gyönyörű, kedves, ártatlan. Ám egy házibuliban szembesülnie kell a lány múltjával: bulikirálynő volt, alkohol problémákkal és szabados szexuális élettel. Számon kéri a lányt: miért titkolta? Ha anno válogatás nélkül lefeküdt a srácokkal, neki miért játssza a szüzet? Alison dühében szakít – Tyler elsiet. Odakint a dögös Hollyba botlik, aki 289065_1497123876_1297.jpgmagával rángatja egy másik buliba, drogoznak, szexelnek. Tyler másnap elköszön, legszívesebben elfelejtené az egészet. Főleg, hogy a lehiggadt Alison másnap bocsánatot kér, elmagyarázza a múltját, és szerelmet vall. Ősszel újra erős páros ők ketten, de az iskolába új lány érkezik. Holly az, aki a fiút akarja, semmilyen eszköztől sem visszariadva a célja eléréséhez.

Bosszant valakit rajtam kívül, amikor lényegesen idősebb színészek játsszák a karakterük? Mert én nagyon ki tudok akadni az ilyenen. Még mindig nem emésztettem meg, hogy a Vörös verébben a huszonegypár éves Nate a 40-es Joel Edgerton. De kismillió ilyen van, és nem értem: miért nem találnak korban jó színészeket? Nincsen utánpótlás?

A You get me is 17 évesekről szól, de mondanom se kell, hogy nem 17-18 évesek játsszák a szerepeket. Annyiban mondjuk jobb a helyzet, hogy a színészek igazából 25 alattiak többségében. De ha már ilyen színészeik vannak, miért nem tették a történetet egy egyetemre középiskola helyett? Nem lenne semmi eltérés, csak nem zavarna, hogy megint fiatalítanak.

A történet különben a tipikus megszállott zaklatós. Nincs egy eredeti panelje sem, de most ez sem zavart. Amit beletettek, azt többségében eltaláltan használták. Volt feszültségteremtés, érzelmek tükrözése – talán csak igazi félelemérzetet, súlyt nem sikerült adni a recepthez, de mivel tini film – amit nem tinik játszanak – még ez is belefért.

(A horror igényem nem is értem, de most éppen ilyen korszakot élek. Sorra néztem ilyesmiket, de semmi sem elég véres, vagy félelmetes. Szedjem elő a Fűrészt?)

Tetszett a filmben, hogy igyekeztek logikusan építeni a karaktereiket. Érthető lesz, Alison honnan hova jutott, és miért nem reklámozta a múltját. Érthető Tyler is, aki rossz idegállapotban, drog és ital keverésével hoz egy rossz döntést sértettségében. Még Holly megszállottsága is keretbe kerül, ha a gyökereit itt nem is kapjuk meg. Az ilyen filmeknél rendszeresen fel szoktam dobni, hogy nyíltabb kommunikációval és pár beszélgetéssel minden elkerülhető lett volna. Itt nem érzem szükségét, megkaptam az indokokat, ki miért nem vallott az első adandó alkalommal.

A színészekre se panaszkodom különösebben – elvárás a külsőjük felé lehetett, az simán teljesül. Mindenki szép és jóképű, a jelzőt nemtől függően választhatják. Bella Thorne különben jó gonoszkodó, nekem jobban esett így, mint a szokásos naivaként. (Azt meg próbálom nem minősíteni, hogy itt is többször bugyiban vonul, mint az Amityville esetében.)

A történetet kiszámíthatóan, de érdekesen bonyolítják. Ugyan durvább trükkjei is lehettek volna Hollynak, de a lélektani hatás így is megvolt végig. Hangulata van a filmnek, ami most elkapott, ha nem is volt horror elem, amit szívesen vettem volna.

Kritizálgatom, de igazából nekem ez a film tetszett. Ez egy jobb Netflix film, bejött.

 

You get me - 5/4 tipikus, ismerős, de a hangulata elkapott és érdekesen tálalták az ismerős paneleket is.

https://www.youtube.com/watch?v=xeznNU_-gSM

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2013944424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása