Minden napra egy film

Minden napra egy film

Suburbicon

Tiszta udvar, rendes ház

2018. június 16. - BBerni86

Maffiatartozásos, biztosítási csalásos, kertvárosi zűrös.

Suburbicon egy ideális kisvároska, amelynek az volt a célja, hogy egy biztonságos kertváros legyen, ahol az emberek jól és nyugodtan élhetnek. A környék rendjét két esemény zaklatja fel: az új lakók feketék, ami sokak szemét csípi, és igyekeznek egyre durvább eszközökkel elijeszteni őket. A Lodge családhoz pedig betörtek, és végeztek a feleséggel. Gardner hamar visszamegy dolgozni, és hogy a kisfia ne legyen olyan egyedül, magukhoz költözteti a neje húgát. A rendőrség keresi a tetteseket közben. Nicky hiába próbál visszarázódni a rendbe, egyre több gyanús dolgot vesz észre. Az apja nem azonosítja a kirablóikat. A nénikéje nem csak a sógornője az suburbicon.jpgapjának, közelebbi a kapcsolatuk. Valami nagyon nem stimmel, és Gardner Lodge körül valami nagyon nem stimmel.

A trailer alapján arra számítottam, ez egy jó kis fekete komédia lesz, amin jókat fogok vigyorogni. Ehhez képest nézem a filmet, már a felén túl vagyok és semmi. Nem poénos, még csak nyomokban sem. Nem izgalmas. Semmi, amit az ajánlóból látni véltem.

Az sem segít, hogy a casting egészen erős. A főszereplő Matt Damon, a másik Julianne Moore, és olyan színészek tűnnek fel mellettük, mint Oscar Isaac. De hiába játszanak benne ilyen színészek, ha ilyen karaktereket kaptak. Még csak azt sem tudom mondani, hogy rosszul játszanak, de annyira utálatosak a figurák, hogy nem tudom értékelni a teljesítményüket. Matt Damon itt komolyan nagyobb pszichopata, mint amikor Jude Law életére pályázott, mint Ripley. Ami valahol dicséret, mert elkapta a karaktert, de attól még nem volt jó nézni a filmet.

Mert ezek nem zseniális bűnözők: nem olyan pszichopaták, akikben sárm is van. Hannibal Lecter minden sötétsége mellett vonzó figura. Itt ilyen nincs. Ők egyszerűen csak undorítottak. Ahogy néztem a filmet, egyre többen lettek ellenszenvesek. Mintha arra ment volna ki a játék, hogy a végére mindenkit utáljak. Damon figuráját, Moore-t, a maffiát, a zsaroló ügynököt, a kisváros lakóit.

Ha belegondolok, csak ketten maradtak szimpatikusak a végéig. A fekete család, akik jó emberek voltak és áldozatok, mindössze a bőrszínük miatt. Meg a kisfiú, aki a film cselekménye alatt rádöbben, hogy az emberek, még a saját apja is, szörnyetegek és kétszínűek. Ilyen a közösség, ilyen itt mindenki.

Érdekes volt a filmben, ahogy a faji kérdést és a fekete család elleni atrocitásokat nagyon érintőlegesen kezelik, szinte csak belengetik. Helyette kapjuk Lodge unalmas ügyeit, amelyek a film végére felfedik maguk teljes valójukban, de addig kínszenvedés volt nézni az eseményeket. Mintha belekapnának ebbe is, abba is, aztán semmi se működik. A társadalmi üzenet gyenge. A maffia szál gyenge. A családi dráma gyenge. A pszichopata Lodge gyenge. Mégis, minek kellett volna nézetnie ezt a filmet?

Annyira vártam egy kis fekete humort, de az se volt benne. Ahogy akció se. És feszültség se került bele. Annyira untam az egészet, hogy inkább néztem volna egy gagyi horrort nevenincs szereplőkkel, mint ezt a szenvedés menetet.

Külsőségeiben korrekt, de különben gyenge film. A stáb, de a rendező – George Clooney – is sokkal jobbakat tett már le az asztalra. Ezt nagyon nem szerettem.

 

Suburbicon - 5/2 sok minden akar lenni, de így a végeredmény fura. Hiába a gárda, a karakterek furák.

https://www.youtube.com/watch?v=L479969ZjKE

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5714048080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása