Minden napra egy film

Minden napra egy film

SpoilerZóna

13 reasons why

2018. július 15. - BBerni86

A héten könnyen választottam. Mert volt egy olyan sorozat a héten, amire kellett, hogy aludjak párat. Megosztó darab, igaz, az első évada volt a csúcsa.

13 Reasons Why - a 2. évad történései következnek! (A könnyebb követhetőség érdekében szereplőnként veszem végig, kivel mi történt.)

A sorozatnak megint találtak egy keretet, amellyel minden részben más szereplőt tehettek a középpontba, akik között Clay az összekötő kapocs. Megindul a per az iskola ellen, és a diákok tanúskodnak. Mesélnek Hannahról, és közben zajlik a maguk drámája. Akkor vágjunk is bele!

images.jpg1: Tyler - a fotós srác nagyon magányos lett, mióta kitört a botrány. Senki nem barátkozik vele, és az iskola több helyen is megtiltotta, hogy fényképezzen. Egy punkos, lázadó srác lesz a kivétel, aki beviszi a baráti körébe. Együtt járnak célba lőni, koncertre, és próbálnak olyan módszereket kitalálni, mellyel kinyitnák az iskola szemét, hogy itt valami nagyon nem stimmel. Tyler egyre radikálisabb, amivel ezt a barátságot is veszélybe sodorja. Az egyik rendbontási akcióért az iskola is felelősségre vonja, egyfajta nyári táborba kényszerítik, ahol dühkezelést tanítanak neki. Visszatérve a szokottnál is magányosabb: már a punkok közt sincs helye. E körből megtetszettek egymásnak az egyik lánnyal, de ez a kapcsolat sem sült el jól. Tyler szeretné helyrehozni, amiket leginkább félelemből a lányfejéhez vágott még a tábor előtt, de a lánynak már más barátja van. Viszont, a bírósági ügyek következményeképpen a focicsapat idényének annyi. Montgomery ezért őt hibáztatja, elkapja a barátaival a WC-n és súlyosan bántalmazzák. Tyler ettől bekattan: elindul az iskolai bálba, teljesen felfegyverkezve, hogy minden zaklatóval leszámoljon, mert soha nem változik semmi, az iskola nem segít. Clay áll az útjába, míg érkezik a rendőrség. A bíróságon arról mesélt, hogy tetszett neki Hannah, és nem zaklatni akarta, hanem megörökíteni, hogy milyen sugárzó, pozitív személy volt. Eleinte Hannah is benne volt, és nem kapott észbe, amikor átlépett egy határt.

2: Courtney - szenved attól, hogy a titka napvilágra kerülhet. A nevelőapjaival ül le beszélgetni, és kezd el images_4.jpgmegnyugodni. Csak mondjon igazat. Ő arról mesél, hogy Hannah jó volt hozzá, bár Courtney szeretett bele a barátnőjébe, Hannah nem utasította el, megértette. De ő ellökte, már bánja. A vallomás felszabadítja, végre nem kell titkolóznia. Az évad végére már barátnője is akad.

thirteen_reasons_why_ver24_xlg.jpg3: Jessica - már emlékszik, mit tett vele Bryce és Justin. De ki nem mutat semmit, mintha még minden rendben lenne. A családja is tudja már, hogy megerőszakolták, de kitart amellett, hogy nem emlékszik, ki tette. Szenved attól, hogy Justin elment. Az első itteni szerelem, Alex lesz a támasza és a jó barátja. Segít a fiúknak, hogy leleplezzék az iskolai zaklatókat, csak maga nem akar szerepet vállalni. Az ő bírósági ügyében azon volt a hangsúly, hogy megerőszakolták - nem Hannah a fő szála. Belép egy segítő csapatba is, lassan kezd visszatalálni magához, ha az iskolai életét nem is tudja ugyanúgy folytatni, a hajrá lányokat is otthagyja. Amikor Juston visszajön, eléggé megzavarodik. Hiába tudja, hogy Justin hagyta a rémálmot megtörténni, a fiú mág mindig fontos neki. Mikor minden lehetőség elúszni látszik, hogy Bryce felelősségre legyen vonva, felvállalja az igazat, és per is lesz a dologból. Bryce 3 hónap felfüggesztetett, Justin fél évet kap. Ezen is mindenki kiakad, ő a kivétel. Csak örül, hogy már vége. A bálon Alexszel van, akivel meg is beszélik, hogy járnak. Mégis, kioson Justin után és felmelegíti vele a viszonyát.3913772.jpg

4: Marcus - neki a látszat mindennél fontosabb. Az apja elvárja, hogy makulátlan legyen a híre, és már most előretörjön politikailag. Így Bryce oldalára áll, hazudik a bírságon is, mintha sose bántotta volna Hannah-t, csak a lány félreértette a történteket. Ráadásul elejti a magot, hogy Hannah igazából Bryce párja akart lenni. Amikor egyre jobban gyűrűzik a nemi erőszak ügy, megint vált, és megtagadja a barátját, hogy védje magát.

13-reasons-why-season-2-poster-02.jpg5: Ryan - szintén mellőzött figura idén. A jó fiúk közé kerül, sokat segít Oliviának, és szívesen elemzi vele Hannah verseit. A bíróságon arról beszél, milyen volt a barátsága a lánnyal. Együtt írtak, megbeszélték a lány munkáit és ő látta benne a tehetséget. Kisül, hogy igazából nem is a magazinba akart egy ütős verset, hanem Hannah önbizalmát szerette volna azzal növelni, hogy lehozza az egyik versét. Nem gondolt bele, hogy Hannah nem a nyilvánosságnak ír, és mit jelent a lánynak azokat a gondolatokat kinyomtatva látni, melyeket magának fogalmazott meg.

6: Zach - ügyelnie kell a látszatra, így nyíltan nem állhat Clay és az igazságot akarók mellé. De egyre nehezebben viseli Bryce és a csapat ügyeit, titokban segít a többieknek ellenük. Ő az, aki az öngyilkossi kísérlete után Alex legjobb 3927835.jpgbarátja próbál lenni. Eljár vele terápiára, mindig mellette áll. A bíróságon elmeséli, hogy az ügyük után bocsánatot kért Hannah-tól, aki ezt el is fogadta. Annyira, hogy a következő nyarat együtt töltötték párként. A szüzességük is együtt vesztették el. De amikor vége lett a nyárnak, hagyta a lányt kisétálni az életéből, hogy ne kelljen nyilvánosan felvállalni maguk, Mert ő képtelen érzésekről beszélni. Kiderül, apja halála óta az anyja arra neveli és trenírozza, hogy minden a legnagyobb rendben, mindenki jól van és boldogulnak. Most elér a kiborulásig, és kiderül, ő küldte a fotókat Clay-nek, és egyre nyíltabban segít is neki. A végére már a focisták helyett nyíltan a másik csapattal van.

dcujvbdu0aa8nva.jpg7: Clay - minden erejével Hannah elfelejtésén dolgozik. Összejött Skye-jal, akivel készülnek már lefeküdni is, közös tetoválást csináltatnak. De Skye is problémás: ő vagdossa magát és erős hangulatingadozásai vannak. Clay meg akarja menteni. A Hannah történetből is próbál kimaradni, de képtelen lesz rá. Elkezdi hallucinálni maga mellett a lányt, akitől egyre a válaszokat kéri, de azok nincsenek. Skye kikészül, szakít vele és végezni próbál magával. Intézetbe kerül, jobban lesz, de úgy dönt, jót tenne neki a változás, így a szakítás érvényben marad, de barátokként tudnak elköszönni egymástól. Clay egyre jobban beleveti magát a bírósági ügybe - fotókat kezd el kapni, bizonyítékokat, hogy nem Hannah volt az egyetlen, akit Bryce bántott. Győzködi Jess-t, hogy mondja el igazat. Ahogy a többieket, őt is fenyegetik, egyszer majdnem halálra gázolják, de kitart. A bíróságon sikerül rossz színbe feltüntetni mindazt, amit jelentettek egymásnak a lánnyal. Elmeséltetik vele, hogy próbálták ki együtt a könnyű drogot egy házibuliban. Később megtalálja a házat, ahol a kapott fotók készültek. Megszerzi, de mielőtt a bíróságra mehetnének vele, ellopják tőle. Felteszi netre Hannah felvételeit, de ezzel sem éri el a kívánt hatást. Annyira Bryce fejét akarja, hogy Justin után megy, akit hazahoz, a szobájában és rejteget és igyekszik leállítani a drogról. A végére képes 9009587c971a62024d5f52beb35933d1.jpgelköszönni Hannah szellemétől. A bálra érkező, gyilkos hangulatú Tylert ő beszéli le a tömegmészárlásról.

8: Olivia - még mindig szenved, és képtelen elengedni a lányát. A férje már el is hagyta, az ügyet is egyedül viszi tovább. A diákok, a legtöbben azok, akik szerepeltek a 13 okban, melléállnak és mindenben igyekeznek segíteni neki. Bármit tud is meg a lányáról, rá soha nem haragszik, inkább az önvád nő benne. Miért nem vette észre, mi történik? Igaz, a házasságának nehéz napjai voltak. A férje megcsalta. Nem tudta, hogy Hannah leplezte le az apját, és kényszerítette az igazság bevallására. Nem tudta Hannah nyarát Zach oldalán, nem tudott a zaklatásokról. Azt akarja, hogy az iskola ismerje be a felelősségét. Ugyan a pert elveszti, de arra talál újból célt. Bryce felelősségre vonását, amiben sokat segít Jessicának. Az ügy végével megnyugszik, és váltani készül. New Yorkba megy, megélni a lánya álmát, ha már Hannah nem teheti meg maga. Búcsúajándékként egy újabb listát ad Clay kezébe. Ezen is okok vannak, csak éppen a miért ne okok. Clay is rajta van, kétszer is.

season_2_character_portrait_sheri_holland.jpg9: Sheri - a büntetést letöltve tér vissza az iskolába. Már nem az a vidám és rendes lány, már rajta van a szégyenbélyeg, amiért Jeff halálát okozta. De sokat komolyodott is, és tenni akar azért, hogy újra biztonságos hely legyen az iskola. Ő lesz, aki meghívatja magát a lakba, ahol a sportolók a mocskos képeik rejtegetik. Clay-jel is kibékülnek. Együtt nézik végig, ahogy Jeff emlékére kikerül a meze a sportterembe.

10: Tony - ő a felelősségre vonástól fél. Nem is a kazetták miatt, hanem az ok miatt, amiért elfogadta őket, és bevégezte Hannah tervét, hogy minden ok meghallgassa őket. Kiderül, images_1.jpgmár két rendőrségi ügye volt, egy harmadik letöltendő büntetést jelentett volna. Bajba került, a rendőrök a nyomában voltak. Hannah rejtette el előlük, ezért jött egy szívességgel a lánynak. Ő is sokat segít Oliviának, aki meg is engedi neki, hogy a bíróságon ne mondjon olyat, ami ha segíteni is Hannah ügyében, neki ártana. Tony elkezd egy edzőterembe járni, ahol egyre közelebb kerül az edzőjéhez. De a titkok képesek közéjük állni, csak akkor kezdhetnek bármibe is, amikor Tony elmesél mindent neki. Bár most is nagyon vigyáznia kell a rendőrséggel, amikor a végén Tyler nagy bajba kerül, rohan segíteni, és korábban is Clay társa lett, amikor Justint igyekeztek leszoktatni a heroinról.

images_3.jpg11: Bryce - tökéletesen játssza a mintadiákot, aki nem tehet arról, ami a lánnyal történt. Azt vallja, nem is érti, miért vádolják erőszakkal. Ő járt a lánnyal, viszonyuk volt, és Hannah viselte nehezen, amikor szakított vele. Ahogy a visszaemlékezéseit is látjuk, kiderül, pont fordítva voltak a dolgok, mint ahogy mesélte. Nem Hannah vitte ki a kedvenc helyére, hanem ő a lányt. A szavaikat is felcserélte. Ahogy soha nem is jártak. A pálya melletti lak is elsősorban az ő felségterülete volt, ahol sportot űzött abból, hogy minél több lányt maga alá gyűrjön. Fényképezte is őket, sokukat megalázó pózokban. Az anyja már kezdi látni, mi van a fiában, és amikor felelősségre vonja, Bryce be is vallja neki. Mégis, a család és a pénz segít neki. Komolyan járni kezd a hajrá lányok vezetőjével, Chloe-val. De a lányt is ugyanúgy használja, mint a többieket. Még az is kiderül, egyszer már őt is megerőszakolta, miután leitatta. De Chloe ennek tudatában is kiáll mellette, és tanúskodik mellette. Mikor Jess előáll az igazsággal, játssza a bűnbánó fiút, és mindössze 3 hónap felfüggesztettel elengedi a bíróság, ahogy Hannah miatt sem vonják felelősségre. Jövőre már másik iskolába kezd, és visszamegy a sportpályára is. A Montgomery 5237180.jpgvezette tanúk elleni hadjárat mögött is ott volt háttéremberként, de ezért sem kap semmit.

12: Justin - miután Jess megerőszakolására a lány rádöbbent, és hogy Justin nem tett semmit, elmegy a városból. Kirabolja az anyja drogdíler pasiját, és hamarosan utcára kerül. Mire Clay rátalál, már komolyan függő. Nagyon leépült, és már súlyosan nyomasztja, mit tett a szerelmével. Ezért megy vissza, ezért engedi, hogy Clay kúrálja. Jessnek akar segíteni, más nem érdekli. Mikor Clay szülei felfedezik a jelenlétét, megpróbál egyszer hazamenni is, de ott még mindig pokoli a helyzet. Mivel Clay szülei befogadják, velük marad. Ő is tanúskodni akar, annak tudatában is, mit fog ezért kapni. Elmeséli, hogy lett Bryce barátja, aki a pénzével megvette, ha kisgyerekként még nem is ilyen volt a fiú. Nemi erőszakban bűnsegédnek találják, és ő is elmarasztaló ítéletet kap. Míg Bryce 3 hónap próbaidővel kisétál, neki 6 jut - és a teljes bírósági szakaszt előzetesben kellett töltenie, mivel kiskorú, az anyja eltűnt, így nem engedhették el. Clay szülei felajánják, hogy örökbe fogadják, és miután ezt megbeszélte Clay-jel, elfogadja a lehetőséget és otthonra lel náluk. Azt mondja, a heroinról is leállt. De amikor senki nem látja, lövi még magát. Jess még mindig a szerelme, így amikor elmegy az iskolai bálba Clay-jel, és Jess utána megy az öltözőbe, kavarnak, ha Jess már Alex barátnője is.

images_2.jpg13: Alex - túlélte az öngyilkossági kísérletet, de súlyos sérülései lettek. A jobb oldala alig mozog, mankóval tud csak járni, és az utolsó pár hónap emlékei kiestek neki. Zach áll mellé, és minden kínjával hozzá fordulhat. Zach vállán sírja ki magát, amikor impotencia gondjai vannak, és Zach tanul vele táncolni is, miután Jesst elhívta a bálba. Miután ő talál rá a Clay szobájában belőtt Justinra, és sikerül életben tartania, kezdi összeszedni magát, és nem kriplinek látni magát. Keményebben kezd dolgozni a felépülésén. Az emlékei is kezdenek visszajönni, arról az estéről, amikor Bryce megerőszakolta Hannah-t. Kiderül, ő is a házban volt akkor. Videójátékozott, de hallotta a medencéből a sikolyokat. Montgomery volt vele, aki ki is nézett az ablakon, de azt mondta, csak Bryce fűz egy lányt. Mikor az emlékei visszajönnek, számon kéri a fiút, de nem ér el semmit. Idén ő is Team Clay tag. Összejön Jess-szel - ő még nem látja, hogyan áll Justin kettejük között.

Nem fogom ismételni magam, sok tekintetben felesleges volt ez az évad. Azt nagyon utálom, ahogy sok ok most semlegesítődik. Én már úgy érzem, igazából 1 oka volt Hannah öngyilkosságának a sorozat szerint, Bryce.

De ha Hannah-t hagyjuk békében nyugodni, vannak itt tini drámák, amelyek komolyak és jó témák lehetnek. Ahogy Zach elfojtások közepette él, például. De Tyler szenvedései a végén, azok adtak megint egy gyomrost. Szerintem ez a szexuális zaklatás keményebbre sikerült, mint tavaly Bryce és Hannah. Nekem legalábbis összeugrott a gyomrom, és totálisan értettem, miért fogott fegyvert a srác a végén.

Összességében, igen, az első évadnál gyengébb. De elnéztem, lekötött, ha tudom is, mi zavar benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9414103191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása