Minden napra egy film

Minden napra egy film

Grey’s Anatomy

1-5. évad

2024. augusztus 16. - BBerni86

000grey1.jpgEz egyike volt azon sorozatoknak, amelyek félbeszakadtak nálam, amikor át kellett állni műholdas adásokra, ha jól emlékszem. (Vagy a tévém ment tönkre? De inkább az adókhoz volt köze.) Addig se néztem meg minden részt, de elnéztem a Grace Klinikát, afféle bűnös élvezetként.

Most belebotlottam, és gondoltam, nyáron úgysincs orvosos sorozat, amit néznék, akkor felmérem, mi maradt ki 15 évig az életemből. Mert ez az első öt évad, amit nagyjából láttam annak idején. Az elsőből keveset, a második-negyedik nagyját és az ötödik volt, ahol elváltak útjaink kb. féltávon.

Most viszont daráltam. Meg is lepődtem, mennyire addiktívnak bizonyult számomra a sorozat. Még úgy is, hogy azért az előismereteim miatt tudtam, hogy Burke el fog menni, vagy: hogy Izzy Karev és nem George mellett köt ki. Szerencsére. Van egy000grey2.jpg rész, amikor Mark megkérdezi Lexit, mégis, mi van George-ban, hogy ennyi minőségi nő rákattant. Torres, Izzy, Lexi. (Egyéjszakára Meredith is megvolt neki, de ezt mondjuk Mark nem emlegette, csak a teljesség kedvéért.) Hát igen, egymás után nézve sincs sok értelme, mit láttak meg benne. Ok, a jófiú, de annak minden rossz felével együtt. Bele nem bírtam látni, amikor Hunt is belelátta a leendő sürgősségis sebészt vagy a háborús hőst.

Mindegy is, előre ugrottam. Mentségemre szóljon, hogy pár nap alatt végignéztem 5 évadot és most elég sok minden kavarog a fejemben.

Az első, hogy az angol sokkal kifejezőbb. Mereditg Grey az, aki meséli a történetét, elemezve magát, az életet, mondhatni boncolva magukat és a történetüket. Magyarul meg a klinika nevét kaptuk, nem is vagyok hajlandó a 000grey3.pngjelenben azon  emlegetni már.

A második, hogy bár sok szállal és szereplővel dolgozik, a lényeg Meredith és Derek története. Az egyéjszakás kalandjukkal indulunk, de aztán kiderül, hogy Derek éppen ott sebész, ahol Meredith megkezdi a sebészi képzést. Meg is indul köztük a lépegetés - haladnak egy kapcsolat felé. Csak aztán valami mindig közbejön - Derek múltja, Meredith többszöri ijedelme és a feldolgozatlan gyerekkori traumája, vagy éppen egy harmadik fél. 5 évad kell, hogy egy viszonylagos biztos révbe bevezesse őket a sorozat.

Közben persze a kórház minden kiemelt szereplője bukdácsol a szerelmi játszmákban. Az alapcsapat tagjai közül sokan összekerülnek kisebb-rövidebb időre, de megvannak köztük azok is, akik inkább az orvosokkal kezdenek. Meredith, Christina, George, Lexi - már az újak közül, de még Karev is összejött egy kis időre Addisonnal. Ennek ellenére mégsem tudnám azt írni, hogy ez túlzottan szappanoperás. Igen, zajlik a magánéletük és megvannak a szappanoperás elemek is, de azt mindig becsomagolják a kórházi mindennapokba. Nem lehet azt mondani, hogy 5 évad alatt a magánélet eluralta volna a részeket. Még csak azt a kényelmes utat sem járják, hogy az egyes esetekben saját magukat és a konfliktusaik megoldását fedezzék fel. Ok, talán 1-1 előfordult, de nem000grey4.png úgy, mint a mostaniakban, ahol az a ritka, ha az eset nem rímel a saját életükre.

Az esetekben különben már látok egy sémát. Itt nem kell nyomozni, kinek mi a baja. Elég nyilvánvaló. Inkább az, hogy nagyon gyorsan ki kell találni, mit tudnak csinálni, mit lehet műteni. Egyértelmű, hogy ez még a House előtt jött és az nem hagyta rajta a nyomát. Még a Vészhelyzet inkább beugrana róla, mint a House.

Látványra érdekes utat választottak. Ahogy megy előre a sorozat, egyre többet látunk konkrétan a műtőből is, de eleinte kifejezetten korhatáros volt, ahogy csak az orvosok láttuk, a műtétet konkrétan nem. Még mindig visszafogottak ilyen téren az 5. évadban is, de érezhetően van fejlődés. Arról különben fogalmam sincs, hogy mennyire hiteles, amit mutatnak, de drámának tökéletesen megfelelt így.

000grey5.pngAnnyira régen megy ez a show, hogy azt már el sem tudnám képzelni, hogy más lenne a szereposztás. Sokkal inkább azt érzem, mennyire megcsap, hogy mennyire fiatalok még itt a színészek. Kb. mindenki. Pompeo most sokkal szimpatikusabb nekem, mint kamaszként volt. De Christinát is sokkal jobban bírom. Eddig alapvetően eltaláltnak érzem a színészeket a szerepekre. Mi több, rendszeresen el tudtam ámulni azon, hogy kik bukkantak fel egy-egy epizódban betegként. Bőven van benne olyan színész, aki utána saját sorozattal ismert lett, és már nem csak 1-1 jelenet jut nekik valaki más sorozatában.

Azt nehezebb meghatározni, alapvetően milyen a hangulata. Szerelmi témák is vannak benne, bőven, de nem mondanám romantikusnak. Helyenként vicces, de nem egy komédia. Kórházban játszódik, de nem is simán orvosi sorozat. Dráma is, de nem csak. Modern amerikai szappanopera? Azért annál értékesebbnek érzem, de olyasmi.

Ezzel meg elértem oda, ahonnan már nem ismerem a történetet, ha a bulvár miatt van is, amit tudok - pl. Dempsey küzdelme a rákkal tudom, mire vezet majd Derek történetében is. De az még odébb van. A lényeg, újra felfedeztem magamnak Meredith Grey és a klinika történetét, lesz mit néznem, ha éppen orvosos műsorra támad kedvem.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4718468067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása