Minden napra egy film

Minden napra egy film

Ghostland

A rettegés háza

2018. szeptember 19. - BBerni86

Nővéres, menekülős, túlélésért küzdős, vidéki házas.

Colleen megörököl egy házat francia nénikéjétől, és két kamaszlányával oda is szándékozik költözni. A nagyobb, Vera vagány és menő lány, míg húga, Beth csendesebb, és horror történetek írásában éli ki magát. A ház elhagyatott, tele van ijesztő babákkal. Még kipakolni sincs idejük, amikor egy fagyis kocsi leparkol előttük, és két idegen betör hozzájuk. A környéket egy gyilkos páros járja, olyan családokat keresnek, ahol kamasz lány van. Ők érkeztek ide. A horror estéje után a két lány megváltozik: Beth sikeres írónő lett, helyes férjjel és egy kisfiúval. A ghostland.jpgnővére viszont képtelen túljutni a traumán, máig retteg a gyilkosoktól, és árt magának. Miután Beth egy újabb kétségbeesett üzenetet kap tőle, hazamegy. Ott szembesülnie kell azzal, hogy Vera retteg, tele van sebekkel – mi folyik a házban?

Erre nem voltam felkészülve. Jump scream, kísértetek, valami ilyesmit vártam, és így választottam esti filmnek a Ghostlandet. Képzelhetitek, egyedül, éjjel a sötétben. És akkor nem jump scream jött, hanem egy olyan brutális letámadás, hogy majdnem leestem a székről. Utána is csak kapkodtam a fejem, hogy mégis mi ez a film.

Ami nem negatív kritika, ezt pont élveztem is benne, amikor már magamhoz tértem az ábrázolt, nyers erőszaktól. Mert ha ívet akarok rajzolni, akkor a kezdés egy texasi láncfűrészes gyilkosság, csak lényegesen kevesebb vérrel. Ahogy a dagadt és retardált pasi, meg a dark küllemű nő betörnek és bántják a családot… Láttam sokkal keményebbeket horrorba, messze nem egy Fűrész, de amilyen brutális a kivitelezés és hangulat, eléggé lesokkolt. Utána jött a pszicho thriller és a szellemház közti panelezés, a pár évvel későbbi jelenetekben. Majd vasárnap elmesélem a csavart is, mert totálisan más volt, mint amit elképzeltem és a végére megint váltott a horror típusa. Igazi hullámvasút volt.

A betörés és bántalmazás történet látszólag egyszerű, de a film csavarja azért nagyon változtat az egyszerűségen. Figyelni kell, hogy össze lehessen rakni a cselekményt. Hogy mi a valóság.

Kevés karakter szerepel benne, de azok érdekesek. Beth, aki hatalmasat változik a film eleji horror rajongó kamasz, majd a sikeres írónő alakja között. Ő a film pozitív hőse, akivel a nézőnek azonosulnia kellene. Könnyen megy is, a felnőtt énje kifejezetten szimpatikus. És a film végére is fejlődik még az alakja, túlélővé érik. A félős kamasz megtalálja az erejét és aktívvá válik. Vera az, akit nehezebb kedvelni. Ő megtört, szó szerint őrültnek tűnik a támadás után. De folyamatosan úgy látjuk az eseményeket, hogy mégse lehet leőrültezni. Jól sejtetik, hogy nem olyan egyszerű a történet, mint amit mutatnak. Aztán, az a két pszichopata. Akarom egyáltalán megérteni az őrületüket? Mivel még élénken bennem van a profilozásról szóló Douglas könyv, azért kattog az agyam a kézjegyükön és módszerükön. A betörés, a szülő megölése a módszer, a babává alakítás a kézjegy. Motívum? Szerintem a nőnél a kövér férfi igényeinek a kielégítése. A kövér meg, szellemileg visszamaradott és a babák a fétise. A lányokat is annak kezeli, élettelen babának, ezért kap rohamot, amikor a lányok élőként kezdenek el viselkedni. Szóval, nekem most bejött, hogy ezen is kattogott közbe az agyam.

Crystal Reed-et is jó volt látni a Gotham és a Teen Wolf után filmen is.

Jobb lett, mint amit vártam előzetesen. A Slender mannél meg fényévekkel jobb.

 

Ghostland - 5/4 brutalitás és jump scream ütős keveréke, érdekes pszichés áttéttel, érdekes volt.

https://www.youtube.com/watch?v=66JuZ1cb03E

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7714248153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása