Minden napra egy film

Minden napra egy film

Első gyilkosság

2018. november 08. - BBerni86

Apa-fiás, bankrablós, túszejtős, váltságdíjas.

Will sikeres nagyvárosi pénzügyi szakember, egy orvos feleséggel és egy 11 éves kisfiúval. Danny okos kölyök, de az iskolában rendszeresen megveri egy erőszakos osztálytársa. Will segíteni akar neki, ezért hétvégére felpakolja a családot, és visszamennek a szülővárosába, ami egy kis erdei városka a hegyekben. Szarvasra vadászni indul a fiával, ám a szarvas helyett két férfiba botlanak, akik veszekednek, majd az egyik lelövi a másikat. A gyilkos felfigyel a jelenlétükre, Will kénytelen önvédelemből végezni vele. De a férfiról kiderül, hogy rendőr volt. A meglőtt elso_gyilkossag.jpgférfit magukkal viszik, akit Laura lát el. Ő magához térve túszul ejti Dannyt, és Willnek kell begyűjtenie az elrabolt pénzt, elvinni neki a fiáért cserébe. Az apa dolgát nehezíti, hogy senkiben nem bízhat, hiszen a rablásban rendőrök is részt vettek.

Nem szomorú, amikor egykori világsztárok olcsó pénzre váltják a tehetségük? Bruce Willis tipikusan olyan színész, aki a nyolcvanas-kilencvenes években a legnagyobbak között volt, ma pedig nagy rutinnal és unottan megy játszani olyan B filmekbe, amelyek moziba nem is valók, mehetnek egyszerre a tévébe.

Ilyen film az Első gyilkosság is.

A cselekménye, annak ellenére, hogy megpróbálnak bele csavarokat is beletenni, nagyon egyszerű. A rabló, akiről kiderül, hogy ő is egy átverés áldozata, túszul ejti a gyereket, akit az apja igyekszik visszaszerezni. Kiszámítható mozdulatokból áll az egész, amiben az okoz csak némi feszültséget, hogy mennyi rendőr és szereplő korrupt.

Próbáltak bele több eseményt tenni, hogy pörgessék a cselekményt, de nagyon soknak semmi értelme. Amikor pl. elrabolják Laurát. Nem kezdenek vele semmit, nincs megindokolva az sem, miért vitték el. Plusz, nagyon úgy tűnt, hogy a rablásban részt vevők még csak nem is kommunikálnak egymással, mindenki összevissza magában intézkedik, aztán ki is sül ebből egy nagy káosz. Arról nem is beszélve, hogy Will szüleinek történetére utalgatnak, de annyira értelmetlenül, hogy nem lehet kivenni, mi és miért történt. Volt egy első rész, mondjuk, a Nulladik gyilkosság, amit nem láttam?

A film végét is furcsának találtam. A főszereplő család megkapja a boldog véget, de különben hullnak az emberek. És nekem nagyon életidegen volt, hogy Will két embert is agyonlő a filmbe, de semmi érzelmi hatást nem látszik rajta, noha először ölt embert. Vagy, a fia. Danny összebarátkozik Levivel, a férfi tulajdonképpen a gyerekért áldozza fel az életét, amit Danny végig is néz, és még csak el se sírja magát? Érzelmileg nagyon kevés van a filmben.

Mintha az lenne a lényeg, hogy az olcsó akciójeleneteken gyorsan végigfussunk, és az nem fontos, hogy közben mennyire hitelesek a karakterek.

Mivel a karakterek vázlatosak, még Danny és Levi vannak leginkább kidolgozva, nagy színészi játékra se lehet számítani. Bruce Willis láthatóan csak jelen van, néha megmozdul, és felveszi a fizetését. Hayden Christensen jobban igyekszik, hiába, őt nem adja el a neve. Rajtuk kívül más ismerős arcra nem bukkantam a filmben.

Ahogy említettem, az akciók is tévéfilmesek, semmi látványelem.

Egyszer meg lehet nézni, de nem különösebben szórakoztató, csak háttérzaj.

 

Első gyilkosság - 5/3 kiszámítható, olcsó akciókkal, minden színész nagyon rutinból játszik. Csak tévés szint.

https://www.youtube.com/watch?v=t719hhEdWJc

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5314359905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása