Minden napra egy film

Minden napra egy film

A megtisztulás éjszakája

A sziget

2018. november 15. - BBerni86

Gyilkosos, összeesküvős, túlélős.

Az Egyesült Államok komoly problémákkal néz szembe: túlnépesedés, szegénység, presztízsvesztés. A kialakult helyzet kedvez az Új alapító atyáknak, akik radikális programmal nyerik meg a választásokat. Ők azt vallják, adni kell az embereknek egy napot, amikor minden feszültséget levezethetnek. A megtisztulás éjszakáját, amikor mindent szabad. A kipróbálásra Staten Island kerül kiválasztásra. Az embereknek megvannak a maguk tervei: a templomba zárkózva imádkozni, őrizni az árut, bosszút állni, és van, aki csak őrjöngeni akar egyet. Az alapító atyák elégedetlenek, nem indul be a vérengzés. De maszkos banda jelenik meg hirtelen, és az öldöklés elszabadul. Egy gengszter, az egykori szerelme a saját bőrükön tapasztalják, hogy az Alapító Atyák hogy akarnak új Amerikát építeni.a_megtisztulas_ejszakaja.jpg

Még emlékszem az első részre, amiben igyekeztek pszichés elemeket is betenni, nem csak egy gyilok pornó volt. Talán nem véletlen, hogy abban még egy olyan színész játszott, mint Ethan Hawke. A folytatások már rámentek a gyilkosságokra, a nagyon átlátszó kormányszintű összeesküvésre, valahogy sokkal olcsóbb lett az egész franchise.

Vagyis, az alapötlet még mindig ütős, de nem tudtak jó filmeket kihozni belőle. A legújabb menet a Sziget, vagy ha az eredeti címnél maraduk, az első megtisztulás éjszakája. Az egyik szemem sír, a másik nevet miatta.

Az mindenképpen jó pont, hogy talán most vették a folytatások közül legkomolyabban az alapanyagot. Próbálnak történetet mesélni, valami újat mutatni, nem csak túlélni az éjszakát. Érezni benne az igyekezetet, de még mindig nem az igazi az összhatás.

Működhetne frappáns trash filmnek is, a film vége el is megy ilyen irányba. És működik, ha nekem nem is a szívem csücske az ilyen típusú mindenki gyilkol mindenkit menet. De ott megvan a zsáner, és azon belül hozzák, amit kell. Vannak beszólások, hősök, meg maszkos gyilkosok, akiket úgy lehet írtani, mintha csak egy videójátékban nyomulnánk.

Még egy olyan gyilkost is behoznak a képbe, aki önmagában ijesztőbb, mint a film végére megjelenő álarcosok. A Skeletor névre keresztelt figura a heg tetoválásaival kifejezetten kattant és ijesztő alak lett.

A gond csak az, hogy mellette nagyban nyomják a politikai összeesküvést is, amit a korábbi filmekből már jól ismerünk. Komolyan, azon kellene meglepődni, hogy az Alapító atyák ezekkel az éjszakákkal akarják kiirtani a szegényeket és népességet csökkenteni? Ok, azt jó ötletnek tartom, hogy megmutatták, honnan erednek a maszkos gyilkosság ötletek, de maga a csavarnak szánt összeesküvés harmatgyenge.

Ahogy az is elég béna történetszál, hogy a bandavezér megindul megmenteni a szerelmét, aki ugyan dobta, de azért most nagyon össze tudnak majd dolgozni az életben maradásért. Klisés.

Nincsenek ismerős színészek, nincsenek jól összerakott karakterek, megint csak az erős ötlet van, amit nem tudnak kellően kibontani. A vége jó trash akció, megvannak a kötelező beszólások, vannak hatásos jelenetei. Meg lehet nézni, az előző folytatásoknál simán jobb, csak végig úgy éreztem, ennél tudnának többet is.

Indult sorozat is, már abban bízom, az talán képes lesz magasabb szintre lépni.

 

A megtisztulás éjszakája: A sziget - 5/3,5 az előző részeknél komolyabb, de az üzenet és gyilok pornó a végére túl szájbarágós.

https://www.youtube.com/watch?v=UL29y0ah92w

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2314372035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása