Minden napra egy film

Minden napra egy film

Room 104

2. évad

2018. december 23. - BBerni86

Hoteles, különös esetes, természetfelettis, mindennapos.

A 104-es szoba egy nevenincs hotelben mindig más történeteknek ad otthont. Itt találkozik egymással, netes csevegést követően először élőben a reménybeli szerelmespár, akik közül a férfi orosz politikus. Itt ad találkát egymásnak a két különös szenvedélynek hódoló férfi, akiknek a programjában egy kis öncsonkítás és vacsora szerepel. De jár itt egy anya a kislányával, akik a halott apától és férjtől köszönnének el. A fallal beszélgető nő, aki az új, jó híreket jött megosztani. Az unokatestvérek, akik együtt építik a billiárdos karriert, de most veszekednek. Az írónő, aki saját, kamaszkori traumáját igyekszik feldolgozni kamasz énjének a segítségével. A szoba mindig ugyanaz, a történet mindig más.room104.jpg

Már az első évadát is különösnek találtam a 104-es szobának. HBO sorozat, szóval elvárás akad vele szemben bőven, de valahogy nem sikerült még skatulyát találnom a szériának. Pedig próbálkoztam, de a sorozat ellenáll.

Az antológia sorozatok most divatosak, az AHS trendet teremtett, és nincs ezzel semmi baj. Csak éppen a Room 104 még az alap felálláson is kavar. Itt ugyanis nem egy történetet foglal magába egy évad, hanem minden rész egy külön történet. Más a zsáner, a szereplők, a látványvilág.

Ezt egy részről élveztem, hiszen soha nem tudhattam, mi vár rám egy adott részben. Mert az jellemzi a sorozatot, hogy szinte minden részbe beletesznek egy nem várt fordulatot a készítők. Ami akár az egész látott részt átértékeli. Lehet, hogy valami fura randinak indul a történet, amiből eljutunk egy párkapcsolati trauma mélységéig, majd a megoldáshoz. Mindezt fél órába belesűrítve.

Ugyanakkor megterhelő is befogadni ezt a sokszínűséget. Egy ponton már rá lehet érezni a poénokra, és az ember már annyira gyanakodva néz mindent, hogy azzal elveszik a rész varázsa. Az absztrakt csavart keressük abban a történetben is, ami csak egy jól sikerült kis konfliktusos dráma. És ez nem esett jól. Erre az évadra már nem szórakoztam, hanem szinte féltem attól, milyen fordulat fog következni a rész végére.

Nem egyformák a részek minőségben sem. De ebben közrejátszik az is, hogy a sok stílus közül minden nem tetszik. A sorozat groteszk humora sem mindig találkozott az ízlésemmel. Néha igen, és akkor szórakoztatott a sorozat, jó volt, de amikor nem, akkor nagyon tudott taszítani az egész rész.

A csavarra és a karakterekre vannak kihegyezve a részek. Tulajdonképpen ez a két alaptípusa van a részeknek: a csavar köré épülők, és egy-egy személy drámáját körbejáró. Kihívás, hogy fél órába komplex karaktereket, különös alakokat megragadjanak. Nem mindig jön össze, de vannak benne olyan színészek, akik veszik a kihívást.

Már meg se lep, hogy Michael Shannon itt is feltűnik, és egy különös alak bőrében. Komolyan, lassan mindenben benne a színész keze. De nagyot megy Mahershala Ali is, és végre rájöttem arra is, hogy az egyik rész hisztis kislánya honnan volt ismerős: ő játszotta a Hangya lányát a Marvel filmekben.

Összességében érdekes sorozat, egyedi, de nem a legegyszerűbb befogadni.

 

Room 104 - 5/3 egy-egy rész jó ötletből, jó színészekkel, ötletesen pörög, másnak semmi értelme.

https://www.youtube.com/watch?v=uFE54dyS4HU

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7214507708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása