Minden napra egy film

Minden napra egy film

Apostle

2018. december 27. - BBerni86

Túszt mentős, szektás, összeomló rendszeres.

Thomas a húgát akarja megmenteni. Elrabolták, váltságdíjat követelnek. Egy rejtélyes szigetre hurcolták, ahol a Miasszonyunk hívők élnek. A férfi be akar szivárogni közéjük, és kiszabadítani a testvérét. A közösségbe érkezve nyomozni kezd, de miközben ő kutatja a hívők életét és a húga börtönét, a közösség vezetői is keresik őt a apostle.jpgsoraikban, és a pénzt, amit váltságdíjul remélnek. Thomas két segítőre bukkan: a közösség vezetőjének lánya, Andrea jószívű teremtés, aki mit sem tud a látszat mögötti mesterkedésekről és szörnyűségekről. A másik Jeremy, aki szerelmével szeretne közös életet, és nem rejteni mindenki elől, hogy együtt vannak. De elég néhány kipattanó titok, hogy a békés mindennapokat felváltsa a véres őrület, ami elől senki sem menekülhet.

Amikor már leírnám a Netflix filmeket, akkor rábukkanok olyan alkotásokra, mint az Apostle. Ami jó lett, megráz, és nem is értem, hogy kerülhet ugyanarra a platformra, mint a Christmas prince karácsonyi esküvője. Bár, annak is adok némi esélyt, hogy a karácsonyi filmek alatt kicsit visszavett a tűrőképességem, és borzongatóbbnak éreztem ezt a filmet, mint tettem volna kevésbé családi és pozitív tartalmú filmek után.

Ami azonban biztos, erős kis mix lett az Apostle. Alapvetően thrillernek nevezném, amiben több feszült helyzet is akad: a beépülés egy furcsa közösségbe, az állandó nyomás, hogy leleplezik. A testvére sorsa. A természetfeletti rejtély, ami a szigeten van. Másodszor, ez egy kosztümös film is. Ugyan nem tippelném meg, pontosan mikor játszódik, de elég régen, hogy meglegyen a régi idők hangulata, amikor nincs se telefon, se net, se gyors segítség a bajban. Amikor még hihetőbb, hogy a tudomány helyett mitikus lények jártak az emberek között. Ugyanakkor annyira modern, hogy ne érezzük réginek. Talán XIX. század vége, a XX. eleje?

Végül, minderre rákerül egy horror réteg is. Ahogy megy előre a cselekmény, egyre több borzalom következik. Vizuálisan nem nevezném durvának, pár Fűrész filmmel a hátam mögött elég magasan van az ingerküszöböm, de azért helyenként fennakadtak a szemeim. A szigeten a purgálás… azt még mindig emésztem. De vannak sokkal rafináltabb elemei is a filmnek, amikor valami látszólag nem erőszakostól kerülget a frász. Mint amikor Quinn leskelődik a lánya után. Baljós, ez a jó szó. Sikeresen megpakolták baljós jelenetekkel, amelyek jobban húzták az idegeim, mintha belezéseket mutattak volna.

A film cselekménye is okosan épül. Az elején alig tudunk valamit, és a főszereplővel együtt fedezzük fel a dolgokat. Nagyon sokáig iszonyatosan sok a rejtély, a feszültség, ami nézeti a filmet. Az eleje nyomozósabb, thrilleresebb, ahogy pörögni kezdenek az események, jönnek a horror elemek is.

Bár a karakterépítést nem vitték túlzásba, szerintem sikerült olyan mozzanatokat és konfliktusokat betenni, amelyek még elgondolkoztatóak is. Mint az elvakult hit, ami őrültbe csap át a szigeten. Vagy akár Thomas lelki állapota, aki meglepően sokrétű lett. Mivel nincsenek túlragozva a dolgai, kellett is egy olyan színész, mint Dan Stevens, aki mesterien hozta a hőst és a tört embert is. Jut eszembe, Lucy Boynton vörösen mennyire más…

Abszolút pozitív csalódás, de azért azt nem ajánlom, hogy esti órákba merüljetek bele.

 

Apostle - 5/4 jó thriller, érdekes. Helyenként meglepően erős horror elemekkel operál. Erős casting.

https://www.youtube.com/watch?v=J1JdWOqc9Q8

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3314515300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása