Minden napra egy film

Minden napra egy film

Fekete dicsőség

2019. január 12. - BBerni86

Sportos, egyetemes, versenyzős, magukért kiállós.

Don Haskins tehetséges kosaras volt, de tönkrement a térde, így a profi versenyzésről le kellett mondania. A sportot azonban imádta, így edzővé képezte át magát. Miután a lánycsapatával szép sikereket ért el, egy kis texasi egyetem kereste meg, hogy vegye át a kosárcsapatukat. Haskins elfogadta, és családjával együtt költözött. fekete-dicsoseg.jpgOtt szembesült vele, hogy se kerete, se elég játékosa. A szeme viszont megakadt a fekete játékosokon, akiket a színük miatt a többi csapat, főleg itt délen, mellőz. Ő meri beválogatni őket, és olyan csapatot rak össze, melynek a kezdői között is több a fekete, mint a fehér. Botrány is lesz ebből, de a fiúk hozzák az eredményeket. Teljes esélytelenségből az egyetemi bajnokság hamupipőkéi lesznek, ha folyamatosan küzdeniük is kell a rasszistákkal.

Lehet a Disneyre akármit mondani, de van pár sikerreceptjük. Bele lehet kötni, hogy alakítják a maguk ízlésére és didaktikájára a történeteket, de ha egyszer működik, miért is tennének másként? Ha tetszik, ha nem, a filmgyártás is egy pénzgyár, és a Disney nyomóformákkal rendelkezik a sikerhez.

A Fekete dicsőség is tipikusan ilyen terméke a Disneynek. Már meséltem nektek a Milliódolláros kézről is. Abban indiai fiúkat fedeztek fel a baseball számára. Ez a film meg arról szól, hogyan jött rá Haskins, hogy a feketék igenis jó kosarasok. Ugyanaz a recept mindkét film alapja, pontokra össze lehet szedni, miben hasonlítanak. De engem nem zavar. Történetesen szeretem a végeredményt.

Ha itt valamibe bele akarok kötni, az a cím lesz. Eredetileg Glory Road. Igen, a film cselekményében benne van, hogy a rasszizmussal is küzdenek, de nem az a fő profil. Hanem a sport, a bajnokság megnyerése. Lehet, hogy a Dicsőség útja foglalt volt éppen? Mindegy is, csak érzékeny vagyok a címekre.

A cselekmény viszont jól felépített, szórakoztató (oda van figyelve, hogy a humor se maradjon el) és jó értelemben sportfilmes. Miközben látjuk a meccseket, az edzéseket, megvan a feszültség, hogy mi lesz a csapat sorsa – noha a filmcím ezt sejteti előre – felépíti a karaktereket is. Látjuk, melyik fiú vagy edző milyen nehézséget kell, hogy legyőzzön. Van, aki súlyos szívbeteg, és minden meccsen való szereplés az életét kockáztatja. Van, aki szerelmes lesz, és életében először komolyodik egy lány kedvéért. Lesz, akinek a rasszizmus a fő ellenfele, másnak a tanulás. Nekem bejön, ahogy a film ezt a két oldalt vegyíti.

Mivel megtörtént eset alapján van, külsőségekben ott a retró. Leginkább a mezeken venni ezt észre – nem tehetek róla, de mai szemmel szerintem nevetséges, milyen ruhákban vonultak a pályára akkoriban. Ez közbe ki is zökkentett, de ez annyira csajos gond, hogy szerintem ez nem sokakat fog zavarni.

A Disney recept része, hogy egyes szerepekre sztárokat szerződtetnek. A film elkészültekor nagyon jól csengett Josh Lucas neve, övé a főszerep. A legnagyobb ellenfél edzője Jon Voight. Haskins feleségét maga dr. Csont, vagyis, Emily Deschanel játssza.

Megvan az üzenet is, barátságról és kiállásról. Szintén Disney receptúra.

Azt kaptam, amit vártam. Nekem ez bejön, ez a film tetszett is.

 

Fekete dicsőség - 5/4 rám hat a Disney varázs, ha érzem is a giccset néha. Sportos, jó dumákkal és színészekkel.

https://www.youtube.com/watch?v=fvsICT_HLfY

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5814557450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása