Minden napra egy film

Minden napra egy film

Creed 2.

2019. január 22. - BBerni86

Világbajnoki címért küzdős, sportos, családos.creed_2.jpg

Adonis Creed menetel előre az apja nyomdokain haladva – sorra nyeri a meccseit, Rocky irányítása mellett a nehézsúlyú világbajnoki címet is megszerzi. Erre várt Ukrajnában egy régi ismerős: Ivan Drago, az egykori szovjet sztár, aki egy meccsen végzett Apollóval, majd hatalmas vereséget szenvedett Rockytól. A fiából brutális bokszolót nevelt, akit Rocky tanítványa ellen akar küldeni. Rocky hiába figyelmezteti Donnyt, ő képtelen nemet mondani. Ez becsületbeli ügy is: átírni a történelmet, most egy Creed győzze le a Dragót! Rocky nélkül is készül, kiáll, és a történelem majdnem megismétli magát: Drago kórházba juttatja Donnyt. Miközben rendezi a kapcsolatát Rockyval, szülő lesz Bianca párjaként, megkezdi a komoly edzést, hogy a visszavágón megfizessen mindenért.

A Creed új életet lehelt a Rocky szériába, és az a bravúr is összejött neki, hogy Oscarra jelölték érte Stallonét. Ami már önmagában is fegyvertény. Nem meglepő, hogy a folytatás is elkészült – most nem pumpál új vért a szériába, de a szinten tartás megvan, és egy korrekt sportos film lett a végeredmény.

Mert úgy érdemes ezt a filmet nézni, hogy a bokszra koncentrálunk. A meccsekre, amiből három van a filmen. Amikor Donny világbajnok lesz, és a két mérkőzése Victor Dragóval. Tudjátok, mi a szendvics módszer? A film készítői igen, mert e szerint alakítják hősük sorsát. Történik vele valami jó, aztán kap egy nagy pofont. De a végére azért helyreáll a rend, és újra a győztes oldalon találjuk. A meccsek a megszokott magas minőségen mennek, főleg az utolsóban kifejezetten nagy súlya van a találatoknak. Valósággal érezni, ahogy egy brutális ütés betalál és a sportoló agya ütközik a koponyával. (Azért azt meg kell jegyeznem, hogy még így sem lesznek annyira leharcoltak a meccs végére, mint anno Rocky szokott. Hiába, ez már egy más kor…)

Az edzések is szórakoztatóak, nekem mindig is a kedvenceim voltak, ahogy a bokszolók készülnek a meccsre. Rocky megint előreránt egy új helyszínt: Donny a sivatagban készül az orosz meccsre. Azért bevallom, nekem emlékezetesebb volt, amikor Rocky az orosz télben edzett Drago ellen… de a poént értem. Rocky hóban és fagyban, Donny most a pokoli melegben. Extrém mindkettő, de messze ne ugyanaz, sőt!

Ami viszont gyengébb: a film drámája. A nosztalgia visszajön a Drago párossal, de az a pszichés nyomás nem, ami volt az első részben. Sőt, én valahol röhejesnek érzem, hogy veretlenül világbajnok Donny, erre még mindig azt hallja mindenkitől, magától is, hogy át kell lépnie az apja árnyékát és saját jogon bajnoknak lenni? Könyörgöm, világbajnok lesz! Mégis, mit kellene még bizonyítania? A Rocky – Donny műbalhé, de a kisbaba körüli dráma is súlytalan. Időtöltésnek belenyomják, de annyira nem veszik komolyan, hogy például a baba szálát le sem zárják, megyünk inkább a ringbe.

Ami viszont nekem is durva élmény: én a végén sajnáltam – Victort. Brutális gyerekkora volt, az anyja megint jól cserbenhagyja – látni rajta, amikor a nő megtöri. És a végén az apjával nyomják tovább, küzdenek. Most komolyan megnéznék egy Drago filmet is? Durva, de meg.

Jó bunyó, gyengébb dráma, sztárparádé. Már nyereséges is. Készülhetünk egy újabb menetre?

 

Creed 2. - 5/4 a boksz erős, a történetet is korrekten folytatja, de a dráma gyengébben muzsikál. Korrekt.

https://www.youtube.com/watch?v=91QWN3azcoA

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3314578828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása