Minden napra egy film

Minden napra egy film

Sex Education

1. évad

2019. március 10. - BBerni86

Kamaszos, kapcsolatos, szexuális.

Otis csak el akar tűnni a középiskolai forgatagban. Van egy jó barátja, meg egy anyja, aki okozott neki pár traumát. A srácot nem is kicsit érinti kínosan, hogy az anyja szexterapeuta, aki a partnereit is rendszeresen cserélgeti, és náluk olyan téma a szex, mint másnál az időjárás. De aztán kénytelen tanácsot adni az iskolaigazgató fiának, akinek gondjai vannak a barátnőjével és az ejakulációval. Az iskola rosszlányának tartott, sexeducation.jpghátrányos helyzetű, de nagyon okos Maeve felfigyel az Otisban rejlő lehetőségre, és kitalálja, hogy tartsanak ők az iskolában szex rendeléseket. Maeve szervez, Otis rendel. Mivel a lány tetszik neki, belemegy, és sorra jönnek is a páciensek. A leszbikusságuk felvállaló egykori legjobb barátnők, akik nem boldogulnak az ágyban. A szűz, aki már nagyon elvesztené. Miközben Otis tanul magáról is pár dolgot, egyre közelebb kerül Maeve-hez is.

Van még olyan filmes terület, ahol nem lesz jelen a Netflix? Lassan már nincs ilyen. Most már ott tartunk, hogy Netflix film az Oscaron is történelmet írhat – igen, rád gondolok, Roma. De vissza a sorozatokhoz! Alkottak már olyan tini szériát, ami hivatkozási alap. A 13 reasons why hatalmasat ment pár éve. Emlékezetes lett az American Vandal is. Most pedig megkaptuk a középiskolás szexterapeutát, aki a rendelések között a saját életével is gyötrődik.

A cím, az egésznek a koncepciója szerintem legalább annyi embert fog ellökni, mint ahányat bevonz. Mert úgy tűnhet, hogy ez egy sokkal durvább, bujább sorozat. De figyelem, ez nem a Spartacus tini verziója! Nem a szex benne a lényeg, nem ágyjeleneteket mutogatnak benne, hanem kamasztémákat dolgoznak fel, csak éppen gyakran a szex felől közelítve.

Nézzünk is egy példát! Az első részét, az még nem nagy spoiler. Az igazgató fiának van egy barátnője, aki azon van kiadva, hogy bármit is csinálnak az ágyban, a srác nem tud elmenni, csak megjátssza. És a válasz nem a póz, vagy valami pikírt dolog, hanem az apjával való kapcsolata. Aki elnyomja, terrorizálja, állandó nyomás alatt tartja. Így egy sokkal nagyobb konfliktusa és problémája kerül elő, azt kell megbeszélni és feldolgozni.

A sorozat tematikája egyszerre átívelős és részenkénti történetes. Mindig van egy pár, vagy egy személy, aki jön a gondjával Otis elé. Ennek kapcsán mindig felmerül egy kamasz életszakaszos konfliktushelyzet. Átívelésként pedig Otis életét látjuk a maga konfliktusaival. Hogyan alakul a kapcsolata Maeve-vel? Mit alkot éppen az anyja?

A gárda is ennek megfelelően lett választva. Az állandók megkapják a maguk pillanatait minden részben, amit az aktuális rendeléses szereplők egészítenek ki. Otis, a legjobb barátja, Maeve és a titkos pasija és Jean, vagyis Otis anyja. A mellékszereplők között is akadnak visszatérők, de ők azért kevesebb teret kapnak. A főszerepet Asa Butterfield kapta, aki lassan építgeti a felnőtt karrierjét a gyerekszerepek után. De szerintem nála jobban sikerült Gillian Anderson karaktere, amit a színésznő nagyon el is kapott. Tuti, senki nem Scully alakját fedezi fel Jean bőre alatt.

Van humora, és megvan az egyensúly a néha közhelyesebb, máskor tabudöntő témák között. Mondjuk, családi programnak nem tudom elképzelni, de ez egy szórakoztató, olykor kifejezetten tanulságos sorozat, amitől bűn lenne, ha a címe ijesztene el bárkit is.

 

Sex Education - 5/4 egyedi humor, gondosan válogatott casting, ízlésesen pár tabut döntöget klisékkel is.

https://www.youtube.com/watch?v=k7-mYIlBxXo

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8114674275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása